WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

5 τροφές που χαλάνε το δέρμα


19 Σεπτεμβρίου 2017

donuts.jpg

Καθετί που τρως, μασάς και καταπίνεις, θα διανύσει μια διαδρομή μέσα στον οργανισμό σου και τελικά… θα αφήσει τα σημάδια του πάνω στο δέρμα σου!

Αν θέλεις υγιή, νεανική επιδερμίδα, είναι καλό για το σώμα σου να αποφύγεις αυτά τα εξής φλεγμονώδη τρόφιμα:

1.Επεξεργασμένη ζάχαρη

Σύμφωνα με την British Journal of Dermatology, η υπερβολική ζάχαρη στη διατροφή μπορεί να συμβάλει στην υποβάθμιση του κολλαγόνου και της ελαστίνης, οδηγώντας σε απώλεια της σφριγηλότητας και την ελαστικότητας του δέρματος. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ουσιαστικά αν τρώμε επεξεργασμένη ζάχαρη, η επιδερμίδα γερνάει ακόμα πιο γρήγορα!

Επιπλέον, η αύξηση του σακχάρου στο αίμα, σχετίζεται με την ινσουλίνη, η οποία οδηγεί σε φλεγμονή. Με τη σειρά της, η φλεγμονή μπορεί να κάνει δερματικές παθήσεις όπως ακμή αλλά και να δημιουργήσει ελεύθερες ρίζες που απολύ απλά  σημαίνει  γήρανση των κυττάρων. Γι’ αυτό, προσπάθησε σκέψου πριν φας  γλυκά και  συσκευασμένα τρόφιμα με προσθήκη ζάχαρης.

Τι να φάω εναλλακτικά αντί για ζάχαρη;

Ένα φρουτάκι, και γλυκά  λαχανικά  ή σε περιορισμένη  ποσότητα  και συχνότητα την εβδομάδα μέλι θα ικανοποιήσει την επιθυμία σου για γλυκό. Επίσης ένα μικροσκοπικό κομμάτι μαύρης σοκολάτας, όταν έχεις λαχτάρα για ζάχαρη θα ικανοποιήσει με φυσικό τρόπο αυτή την παρόρμηση.

2.Τρόφιμα υψηλού γλυκαιμικού δείκτη

Οι μεταποιημένες τροφές όπως το άσπρο ψωμί, τα ζυμαρικά,τα αρτοσκευάσματα,τα δημητριακά ακόμη και το άσπρο ρύζι θεωρούνται τρόφιμα υψηλού γλυκαιμικού δείκτη.

“Ξέρεις τι είναι ο γλυκαιμικός δέκτης; O αριθμός που δείχνει πόσο επιδρά  η κάθε τροφή, στην ανύψωση  του σακχάρου στο αίμα σου.”

Με άλλα λόγια, τα τρόφιμα που είναι «υψηλά γλυκαιμικά»,επηρεάζουν την ευαισθησία της ινσουλίνης  με αποτέλεσμα να συσσωρεύεις περιττό  λίπος  και να θαμπώνει το δέρμα σου.Αποτέλεσμα είναι η φλεγμονή, και η  μείωση του  κολλαγόνου και της ελαστίνης  του δέρματος, η επιδερμίδα γερνάει γρηγορότερα και το αποτέλεσμα; Λεπτές γραμμές στην επιδερμίδα, ρυτίδες και νωθρότητα.

Τι να φάω αντί για επεξεργασμένες λευκές τροφές;

Μπορείς να ψάξεις για φυσικούς υδατάνθρακες και δημητριακά όπως γλυκοπατάτες, καστανό ρύζι και κινόα. Τα τρόφιμα αυτά είναι πολύ χαμηλότερα στον γλυκαιμικό δείκτη και θα σε κρατήσουν χορτάτη για περισσότερο χρόνο. Επίσης θα βελτιώσουν πραγματικά το δέρμα σου! Για παράδειγμα, δοκίμασε τις γλυκοπατάτες! Αυτές οι πατάτες είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, μια βιταμίνη που παράγει κολλαγόνο, βοηθώντας στη διατήρηση της ελαστικότητας του δέρματος.

3. Μη Βιολογικά Τυροκομικά

Μερικοί δερματολόγοι υποψιάζονται ότι όλα τα γαλακτοκομικά συμβάλλουν στην ακμή, αλλά δεν υπάρχουν πολλά επιστημονικά στοιχεία που δείχνουν μια άμεση σχέση μεταξύ της κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων και της υγείας του δέρματος. Όπως και να ‘χει κράτησε αυτή την πληροφορία και άρχισε να πειραματίζεσαι!

Και αν δεν είσαι έτοιμη να κάνεις μια δραστική αλλαγή και να ξεκινήσεις να καταναλώνεις γάλα αμυγδάλου, τουλάχιστον σκέψου να στραφείς σε βιολογικά γαλακτοκομικά. 

Οποιεσδήποτε πρόσθετες ορμόνες (από γαλακτοκομικά ή άλλες πηγές) είναι σίγουρο ότι θα κάνουν κακό στην επιδερμίδα, δε χρειάζεται λοιπόν να φορτωθούμε κι άλλες.

Τι να φάω εναλλακτικά, αντί για συμβατικά γαλακτοκομικά;

Τα βιολογικά γαλακτοκομικά είναι ένας κάλος τρόπος για να ξεκινήσεις αλλά σου έχω κι άλλη λύση! Δοκίμασε να φτιάξεις μόνη σου γάλα αμυγδάλου ή αν θες να γίνεις  πραγματικά τολμηρή, δοκίμασε να φτιάξεις το δικό σου τυρί και γιαούρτι, που φυσικά δεν θα περιέχει πρόσθετες ορμόνες! 

4. Τηγανητά

Ενώ δεν υπάρχει καμία επιστήμη για να αποδείξει  ότι τα τηγανητά προκαλούν ακμή, αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι τα τρόφιμα που μαγειρεύονται με λάδι σε υψηλές θερμοκρασίες περιέχουν συστατικά που ονομάζονται τελικά προϊόντα προχωρημένης γλυκοζυλίωσης, τα οποία αυξάνουν τη φλεγμονή και μπορούν να προκαλέσουν ερυθρότητα, νωθρότητα και ρυτίδες.

Εμφανίζονται επίσης σε λιπαρά κρέατα μαγειρεμένα σε υψηλές θερμοκρασίες, ( κάτι που σημαίνει ότι μπορείς να φας ψητά κόκκινα κρέατα αλλά μην το παρακάνεις!)

Επιπλέον, ενώ το δέρμα σας χρειάζεται λίπος για να κρατηθεί ενυδατωμένο το τηγάνισμα των τροφίμων οδηγεί σε οξειδωμένα, κορεσμένα λιπαρά – και δε νομίζω να υπάρχει καμία γυναίκα που θα θέλει τέτοιο λίπος στο σώμα της!  Αυτό το κορεσμένο λίπος μπορεί να προκαλέσει βλάβη στην κυτταρική δομή του δέρματος. Και αν χαλάσει η κυτταρική δομή ξέρετε τι σημαίνει; Θαμπό, πρόωρα γερασμένο δέρμα με τάση ακμής…

Τι να φάω εναλλακτικά, αντί για τηγανητά;

Διάλεξε «καλά» λίπη, όπως το ελειόλαδο  τα καρύδια, τα αβοκάντο και τον σολομό.

5. Η καφεΐνη

Είναι μια καλή ιδέα να περιορίσετε την πρόσληψη καφεΐνης για να κρατήσετε το δέρμα υγιές και νεανικό όσο το δυνατόν γίνεται. Η καφεΐνη δρα σαν διουρητικό, αφυδατώνει το σώμα  και ξηραίνει την επιδερμίδα μας από μέσα προς τα έξω, με αποτέλεσμα το δέρμα να φαίνεται θαμπό. Η καφεΐνη επίσης «τσιγκλάει» τους αδένες αδρεναλίνης, οι οποίοι παράγουν τις ορμόνες του στρες. Αυτό οδηγεί σε υπερβολική παραγωγή λιπώδης ιστού, καθώς και υψηλότερο κίνδυνο για ακμή.

Τι μπορώ να πιώ εναλλακτικά, αντί για καφέ;

Πράσινο τσάι! Έχει και αυτό καφείνη, κάτι που σημαίνει ότι το σώμα θα πάρει την ώθηση της ενέργειας που χρειάζεται. Το πράσινο τσάι, εκτός από καφείνη έχει και άλλα πολλά θρεπτικά συστατικά. Το δέρμα σου θα επωφεληθεί από τις κατεχίνες και τις πολυφαινόλες, οι οποίες βοηθούν στη διατήρηση της ελαστίνης και στην ενυδάτωση της επιδερμίδας. Το πράσινο τσάι περιέχει επίσης ενώσεις που έχουν αντιμικροβιακές ιδιότητες, οι οποίες θα βοηθήσουν τους φραγμένους πόρους.

Με λίγα λόγια:

ΟΧΙ : Επεξεργασμένες λευκές τροφές, καφείνη, επεξεργασμένη ζάχαρη,περιορισμένα γαλακτοκομικά  και γενικά  κορεσμένο ζωικό λίπος , τηγανητά

ΝΑΙ: Μέλι, μαύρη σοκολάτα, καστανό ρύζι, κινόα, γάλα αμυγδάλου

Αν θέλεις λοιπόν  το δέρμα σου να φαίνεται νεανικό και υγιές, αντιμετώπισε σωστά το σώμα σου! Kατανάλωσε φρούτα και λαχανικά, τα οποία έχουν σημαντικά αντιοξειδωτικά και βιταμίνες που χρειάζεται το δέρμα.  Όταν το σώμα σας είναι ευτυχισμένο το δέρμα σας θα λάμπει!

Και ενώ δεν υπάρχει τυποποιημένο σύνολο κανόνων που θα λειτουργήσει για όλους, ένας καλός εμπειρικός κανόνας είναι να επικεντρωθεί η πλειοψηφία της διατροφής σας σε γενικές γραμμές, σε θρεπτικά τρόφιμα τα λεγόμενα σούπερ τρόφιμα(superfoods). Τα τρόφιμα αυτά όπως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα υγιεινά λίπη και η οργανική πρωτεΐνη θα ωφελήσει την επιδερμίδα σας από σήμερα και για το υπόλοιπο της ζωής σας.

Από τη Δρ.  Άννα Παπαγεωργίου, Κλινική διατροφόλογο, Επιστημονική υπεύθυνη του Κέντρου Προαγωγής Υγείας Ευρωστία, Διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής Αθηνών.

Επισκεφτείτε το www.evrostia-health.gr για περισσότερα διατροφικά tips και μυστικά υγείας και ενημερωθείτε για τα όλιστικα προγράμματα ευεξίας ειδικά σχεδιασμένα για γυναίκες και παιδιά.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.