WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Έπινα κουρκουμά με γάλα για ένα μήνα και δείτε τι μου συνέβη


Τζουλιάννα Καρνέζη

25 Ιανουαρίου 2018

golden-milk-overnight-oats-gluten-free-vegan-18.jpg

Ο κουρκουμάς είναι το αγαπημένο μου μπαχαρικό και τον χρησιμοποιώ εδώ και χρόνια στη μαγειρική. Όμως δεν είχα σκεφτεί ποτέ να τον πιώ και κυρίως να τον συνδυάσω με το γάλα. Έτσι λοιπόν αποφάσισα να πίνω για ένα μήνα κουρκουμά με γάλα και πιπέρι. Θέλετε να δείτε τι μου συνέβη;

Καταρχάς θα σας αποκαλύψω τα υλικά που χρησιμοποίησα για να φτιάξω αυτό το ανατολίτικο ρόφημα. Ζέσταινα ένα ποτήρι γάλα ή γάλα καρύδας και λίγο πριν το βγάλω από τη φωτιά έριχνα μια κουταλιά της σούπας σκόνη κουρκουμά, μαύρο πιπέρι και λίγο λάδι καρύδας. Αν σας φαίνεται πικρό μπορείτε να προσθέσετε ένα κουταλάκι μέλι. Και έτοιμο το ρόφημα που έπινα κάθε πρωί πριν φύγω από το σπίτι ή το βράδυ όταν γυρνούσα κουρασμένη από τη δουλειά. 

Διαβάστε εδώ: Ποια συνήθεια εκτός από την άσκηση και τη διατροφή κάνει καλό στην καρδιά σύμφωνα με τους ειδικούς

Το πρώτο που παρατήρησα ήταν η βελτίωση της λειτουργίας του πεπτικού συστήματος. Οι στομαχικές διαταραχές που με ταλαιπωρούσαν κατά καιρούς μειώθηκαν αρκετά και η επισκέψεις μου στην τουαλέτα έγιναν και πάλι φυσιολογικές. Τόσο ο κουρκουμάς όσο και το μαύρο πιπέρι συμβάλουν στη μείωση της δυσκοιλιότητας και της δυσπεψίας. Συγκεκριμένα όταν καταναλώνουμε μαύρο πιπέρι οι γευστικοί κάλυκες διεγείρονται και έτσι στέλνουν σήμα στο στομάχι για να αυξήσει την παραγωγή υδροχλωρικού οξέος. Αυτό το οξύ βοηθά το σώμα να αφομοιώσει τα τρόφιμα, ώστε να μην υποφέρουμε από δυσπεψία. Επίσης όταν έπινα το συγκεκριμένο ρόφημα το πρωί ένιωθα χορτάτη για πολλές ώρες μέσα στην ημέρα. Προφανώς το γάλα βοήθησε στην αύξηση του κορεσμού έτσι ώστε να γλυτώσω τα άσκοπα τσιμπολογήματα.

Όμως το πιο σημαντικό όφελος που παρατήρησα κάνοντας το συγκεκριμένο πείραμα ήταν πως με βοήθησε να κοιμάμαι καλύτερα.  Όπως ήδη γνωρίζετε ο ανθρώπινος οργανισμός χρειάζεται περίπου 7 με 8 ώρες ύπνου ημερησίως προκειμένου να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της καθημερινότητας. Ο ύπνος επίσης είναι απαραίτητος για τη διατήρηση της καλής σωματικής και ψυχικής υγείας. Και επειδή τους τελευταίους μήνες δυσκολευόμουν να κοιμηθώ, κυρίως λόγω του άγχους, αποφάσισα να δοκιμάσω να πίνω τον κουρκουμά με το γάλα το βράδυ και όχι μόνο το πρωί. Παρατήρησα λοιπόν ότι μαζί και με κάποιες άλλες αλλαγές που έκανα, κατάφερα να παραδοθώ στην αγκαλιά του Μορφέα και να απαλλαγώ από τις αϋπνίες που είχαν μετατρέψεις τις νύχτες μου σε εφιάλτες.

Συμπερασματικά θα ήθελα να επισημάνω ότι αυτό το πείραμα με ωφέλησε αρκετά και μόνο καλά πράγματα μπορώ να θυμάμαι. Όσοι από εσάς δεν θέλετε να πίνετε τον κουρκουμά μπορείτε να τον προσθέσετε στις σάλτσες, στο γιαούρτι αλλά και σε πολλά μαγειρεμένα φαγητά, όπως όταν βράζετε ρύζι ή μακαρόνια.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.