Πώς να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου

Τζουλιάννα Καρνέζη
Κυριακή, 04 Φεβρουαρίου 2018
21910840-675602515976081-2793880817368039424-n.jpg

Προστατευτείτε από τον ήλιο

Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος:

  • Χρησιμοποιήστε ένα αντηλιακό που έχει SPF τουλάχιστον 15.
  • Να φοράτε πάντα καπέλο όταν βρίσκετε πολλές ώρες στον ήλιο
  • Αποφύγετε τον ήλιο τις ώρες αιχμής 10 π.μ. και 4 μ.μ.
  • Μην χρησιμοποιείτε λάμπες μαυρίσματος.

Υιοθετήστε μια ισορροπημένη διατροφή

Η διατροφή από μόνη της δεν μπορεί να κάνει θαύματα, ωστόσο οι σωστές διατροφικές συνήθειες μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη εμφάνισης καρκίνου. Συμπεριλάβετε στα γεύματα σας φρούτα, λαχανικά, και δημητριακά ολικής άλεσης. Επίσης καλό είναι να αποφεύγετε τα κορεσμένα λιπαρά και τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Οι τροφές που είναι πλούσιες σε κορεσμένα και trans λιπαρά, οδηγούν σε αύξηση βάρους και κατ επέκταση σε αύξηση του κινδύνου για καρκίνο.

Να είστε ενεργοί

Η τακτική σωματική δραστηριότητα συμβάλει στη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους, το οποίο με  τη σειρά του παίζει ρόλο στη μείωση διάφορων τύπων καρκίνου. Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η σωματική άσκηση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο τόσο του καρκίνου του μαστού όσο και του καρκίνου του παχέος εντέρου. Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος αθλητής ή πρωταθλητής. Στόχος όλων πρέπει να είναι 30 λεπτά άσκηση κάθε μέρα ή τουλάχιστον πέντε φορές την εβδομάδα.

Κόψτε το κάπνισμα

Αν και μπορεί να σας ακούγεται προφανές το γεγονός ότι το κάπνισμα προκαλεί καρκίνο, παρόλα αυτά ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού συνεχίζει να καπνίζει. Το κάπνισμα συνδέεται με ορισμένους τύπους καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του:

Πνεύμονα

Οισοφάγου

Νεφρών

Τραχήλου της μήτρας

Όταν πρόκειται για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου, οι καθημερινές επιλογές είναι αυτές που μετράνε.  Δεν μπορείτε φυσικά να εξαλείψετε τον κίνδυνο εντελώς, αλλά ακολουθώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής μειώνονται οι πιθανότητες.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα