WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Δείτε πώς κατάφερα να ξεπεράσω τη συναισθηματική υπερφαγία


Τζουλιάννα Καρνέζη

28 Φεβρουαρίου 2018

25005737-170494523698540-4231512302412627968-n.jpg

Το παραπάνω γεγονός είναι ένα επεισόδιο συναισθηματικής υπερφαγίας. Όταν τρώμε μεγάλες ποσότητες φαγητού, χωρίς να πεινάμε τότε το πιο πιθανό είναι να συνδέεται το φαγητό με τα συναισθήματά μας. Τρώμε για να αντιμετωπίσουμε το άγχος ή να καταπνίξουμε τη στεναχώρια. Είναι πολύ εύκολο να χρησιμοποιούμε το φαγητό ως δεκανίκι και υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που μετά από μια αγχωτική μέρα αναζητάνε την αγαπημένη τους σοκολάτα. Έτσι λοιπόν προσπάθησα να σταματήσω την υπερφαγία. Θέλετε να δείτε πώς τα κατάφερα;

Έπινα γάλα με κανέλα

Μια κούπα τσάι με ένα ξυλάκι κανέλας και λίγο μέλι είναι ό,τι χρειάζεστε για να αντιμετωπίσετε τους πόθους σας για ζάχαρη. Κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι η κανέλα μπορεί να κρατήσει τα επίπεδα της ινσουλίνης υπό έλεγχο. Κάθε φορά που νιώθετε ότι θέλετε να φάτε ένα κομμάτι ή και ολόκληρη τη σοκολάτα, πριν το κάνετε, φτιάξτε το αγαπημένο σας ρόφημα και προσθέστε κανέλα.

Έκανα μια βόλτα το τετράγωνο

Μπορεί να το έχετε ακούσει χιλιάδες φορές, όμως η άσκηση ή έστω το περπάτημα έξω μπορεί πραγματικά να διώξει μακριά το άγχος, τη θλίψη και άλλα συναισθήματα που σας ωθούν προς το ψυγείο. Η άσκηση απελευθερώνει τις ενδορφίνες που σας χαλαρώνουν  και μειώνουν το στρες. Επίσης, μια αυστριακή μελέτη διαπίστωσε ότι εάν περπατάμε για 15 λεπτά μπορεί να περιοριστούν οι πόθοι μας για ζαχαρούχες τροφές.

Κάθε φορά που ήθελα κάτι να τσιμπολογήσω

Τα υγιή λίπη σε συνδυασμό με τις φυτικές ίνες σας κρατάνε χορτάτους και μειώνουν τις λιγούρες. Επίσης οι σύνθετοι υδατάνθρακες, που βρίσκονται στα προϊόντα ολικής άλεσης αυξάνουν την παραγωγή της σεροτονίνης, ένας νευροδιαβιβαστής που ενισχύει την καλή διάθεση.

Ρωτούσα τον εαυτό μου εάν πεινάω πραγματικά

Όταν συνειδητοποιήσετε και αναγνωρίσετε ότι «τρώτε» τα συναισθήματα σας, τότε έχετε κάνει μια καλή αρχή. Κάθε φορά που λαχταράτε κάτι ρωτήστε τον εαυτό σας «Είμαι πεινάω πραγματικά ή μου συμβαίνει κάτι άλλο;» Η παρακολούθηση του τι τρώτε και του τι νιώθατε πριν και μετά, μπορεί να σας βοηθήσει ώστε να διαπιστώσετε τους λόγους που οδηγήστε στη συναισθηματική υπερφαγία και να τους λύσετε. Τι να κάνετε? Να κρατάτε ένα ημερολόγιο καταγραφής τροφίμων και συναισθημάτων σε καθημερινή βάση.

Με οπλοστάσιο τις παραπάνω στρατηγικές ο καθένας μπορεί να σταματήσει το συναισθηματικό κύκλο φαγητού. Μπορεί να μην βγαίνετε νικητές όλες τις φορές, όμως αν συνειδητοποιήσετε τα λάθη σας, θα έχετε κάνει το πρώτο και τι πιο σημαντικό βήμα, ώστε να ξεπεράσετε τα συναισθηματικά σας προβλήματα, χωρίς τη βοήθεια του φαγητού.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.