WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Συμβιοτικά - Το μυστικό για την καλή λειτουργία του εντέρου


8 Μαρτίου 2018

pexels-photo-863935.jpeg

Μήπως έχετε παρατηρήσει κάποιες φορές μετά το πρωινό σας ότι η κοιλιά σας πονάει και είναι πρησμένη; Eίναι πολύ πιθανό να υποφέρετε από μετεωρισμό, μια αρκετά συνηθισμένη διαταραχή του γαστρεντερικού, η οποία συχνά επηρεάζει έντονα τόσο την ψυχολογία όσο και την κοινωνική ζωή του πάσχοντα.

Ο λόγος πίσω από αυτό το φούσκωμα είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τον τρόπο ζωής μας: η πλούσια σε κορεσμένα λίπη διατροφή, η κατανάλωση τροφών που δεν πέπτονται εύκολα, οι πολλές φυτικές ίνες, οι τροφές που περιέχουν λακτόζη, η δυσκοιλιότητα, ο αέρας που καταπίνουμε όταν τρώμε, αλλά και το άγχος ή η έλλειψη άσκησης είναι κάποια από τα αίτια που οδηγούν στην εκδήλωση αυτής της διαταραχής.

Ξέρετε ότι…;

Το πεπτικό μας σύστημα διαθέτει περίπου 10-100 τρισεκατομμύρια μικροβιακά κύτταρα, γνωστά ως «μικροβίωμα» του εντέρου μας; Αυτά τα μικρόβια βοηθούν σε όλα - από την πέψη της τροφής μέχρι τη διαμόρφωση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Η διατήρηση της ισορροπίας της εντερικής χλωρίδας είναι λοιπόν σημαντική.

Το άγχος, το κάπνισμα, η έλλειψη άσκησης και η πλούσια σε κορεσμένα λίπη διατροφή μπορεί να διαταράξουν την ισορροπία του μικροβιώματος στο έντερό μας. Το μυστικό, όμως, για την καλή λειτουργία του εντέρου βρίσκεται στα ΣΥΜΒΙΟΤΙΚΑ!

Tα συμβιοτικά είναι σκευάσματα όπου τα προβιοτικά και τα πρεβιοτικά χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό και έχουν συνεργιστικές δράσεις. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα συμβιοτικά προάγουν την ανάπτυξη των bifidobacteria με αποτέλεσμα να βοηθούν στην ισορροπία της εντερικής μικροχλωρίδας1.

Με τα συμπληρώματα διατροφής Equilumen® της Sandoz, έχουμε πλέον έναν πολύτιμο σύμμαχο στην καθημερινότητά μας για την καλή λειτουργία του εντέρου:

Το Equilumen® Forte περιέχει 2 ειδικά επιλεγμένα στελέχη λυοφιλοποιημένων βακτηρίων γαλακτικού οξέος (L. Acidophilus LA-5, B. animalis subsp. lactis BB-12), και BeneoSinergy, ένα σύμπλεγμα ινουλίνης και ολιγοφρουκτόζης, τα οποία βοηθούν στη διατήρηση της ισορροπίας και της λειτουργίας της εντερικής χλωρίδας, καθώς και στην αποκατάσταση διαταραχής της2.

Επιπλέον, μπορούμε να υιοθετήσουμε απλές συνήθειες για να ενισχύσουμε τη γενικότερη καλή μας κατάσταση:

  • Άθληση: Η τακτική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του ενοχλητικού φουσκώματος.
  • Ισορροπημένη διατροφή: Καταναλώστε ελαφριές τροφές, φροντίστε να μασάτε αργά, μειώστε τα ανθρακούχα ποτά και αναψυκτικά ειδικά κατά το γεύμα, μειώστε τα γαλακτοκομικά προϊόντα αν έχετε δυσανεξία σε αυτές τις τροφές ώστε να απομακρύνετε τον κίνδυνο να αυξηθούν τα εντερικά αέρια από την κατανάλωσή τους, αποφύγετε τα όσπρια.
  • Χαλάρωση: Η υιοθέτηση τεχνικών χαλάρωσης γιόγκα ή διαλογισμού μπορεί να βοηθήσει στη γενικότερη ευεξία

Happy Women’s Day!!!

Βιβλιογραφία:

  1. Flesch A et al_The Therapeutic Use of Symbiotics_ABCD Arq Bras Cir Dig 2014;27(3):206-2092.
  2. PIL Equilumen forte_Aug 2017

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.