WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Κάντε αυτό το γρήγορο τεστ για να δείτε εάν έχετε εκφύλιση ωχράς κηλίδας ή άλλα προβλήματα όρασης


Τζουλιάννα Καρνέζη

16 Απριλίου 2018

nicole-honeywill-568366-unsplash.jpg

Τι είναι η ωχρά κηλίδα; Είναι μια μικρή περιοχή του του αμφιβληστροειδούς στο πίσω μέρος του οφθαλμού που μας επιτρέπει να βλέπουμε τις λεπτομέρειες. Όταν η ωχρά κηλίδα δεν λειτουργεί σωστά η όραση μας είναι θολή και εμφανίζει σκοτεινές περιοχές. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην μπορούμε να εκτελέσουμε κάποιες δραστηριότητες όπως το διάβασμα ή οδήγηση. Για παράδειγμα θα μπορούσαμε να διακρίνουμε το περίγραμμα ενός ρολογιού χωρίς όμως να βλέπουμε τι ώρα είναι. Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας δεν οδηγεί σε ολική τύφλωση και πολλές φορές οι ασθενείς μπορούν να ζουν αυτόνομα.

Διαβάστε εδώ: Αυτή είναι η καλύτερη αποτοξίνωση της μιας ημέρας

Επειδή η εκφύλιση ωχρά κηλίδας εξελίσσεται αργά είναι πολύ σημαντικό να γίνεται τακτικός έλεγχος ώστε να εντοπιστούν έγκαιρα οι ανησυχητικές αλλαγές στην όραση. Η έγκαιρη διάγνωση σημαίνει έγκαιρη θεραπεία, έτσι μπορεί να συμβάλει στον περιορισμό ή τουλάχιστον στην επιβράδυνση της απώλειας όρασης. Εάν θέλετε να κάνετε προληπτικό έλεγχο στην εκφύλιση της ωχράς κηλίδας ή για άλλες οφθαλμικές παθήσεις, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το πλέγμα Amsler (Amsler grid). Το συγκεκριμένο πλέγμα το χρησιμοποιούν οι οφθαλμίατροι για να ανιχνεύσουν τα προβλήματα όρασης που προκύπτουν από τη βλάβη της ωχράς κηλίδας ή του οπτικού νεύρου .

Ο παρακάτω πίνακας είναι μια προσέγγιση του τυπωμένου διαγράμματος που χρησιμοποιούν οι γιατροί. Για πιο ακριβή ανίχνευση της βλάβης θα πρέπει να επισκεφτείτε τον οφθαλμίατρο.

Πώς θα κάνετε το τεστ

Εκτυπώστε την παραπάνω εικόνα

Καθίστε σε ένα καλά φωτισμό χώρο. Αν φοράτε γυαλιά οράσεως μην τα βγάλετε

Κρατήστε το πλέγμα σε απόσταση 30-40 εκ. από το πρόσωπό σας.

Καλύψτε το ένα μάτι με το χέρι σας και κοιτάξτε την κουκίδα στο κέντρο της εικόνας. Καθώς κρατάτε το βλέμμα σας καρφωμένο στην κουκίδα παρατηρήστε αν κάποιες γραμμές του πλέγματος μοιάζουν θολές, κυματιστές ή εξαφανίζονται.

Επαναλάβετε την ίδια διαδικασία και για το άλλο μάτι.

Για τυχόν αλλοιώσεις που παρατηρήσετε στην όρασή σας ενημερώστε τον οφθαλμίατρο. Τέλος πρέπει να επισημάνουμε πως χρησιμοποιώντας το γράφημα δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να παρακάμψετε τις τακτικές επισκέψεις στον οφθαλμίατρο. Μόνο ένας γιατρός μπορεί να καταλάβει εάν έχετε ή όχι κάποιο πρόβλημα στην όραση.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.