WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ο σωστός τρόπος για να καθαρίσετε τον κόλπο σας


Τζουλιάννα Καρνέζη

20 Απριλίου 2018

bath-bathroom-bathtub-716437.jpg

Η συγκεκριμένη μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BMC Women's Health  και οι ερευνητές παρακολούθησαν περίπου 1500 γυναίκες και τις συνήθειες τους όσο αφορά τη γυναικεία υγιεινή. Το 95% ανέφερε ότι χρησιμοποίησε ένα προϊόν όπως μαντηλάκια, σπρέι και σκόνες. Το πρόβλημα; Είχαν τρεις φορές πιθανότητα να βιώσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους μια κολπική λοίμωξη. Στη συγκεκριμένη μελέτη δεν είναι απολύτως σαφές εάν οι γυναίκες αγόρασαν αυτά τα προϊόντα για να αντιμετωπίσουν ένα πρόβλημα που ήδη είχαν με τον κόλπο τους ή αν απλά ήθελαν τον κρατήσουν καθαρό.

Διαβάστε εδώ: Κάντε αυτό το γρήγορο τεστ για να δείτε εάν έχετε εκφύλιση ωχράς κηλίδας ή άλλα προβλήματα όρασης

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να καθαρίσετε τον κόλπο σας;

Ο κόλπος καθαρίζεται μόνος του, αφού έχει φυσικούς μηχανισμούς για να διατηρεί το PH και τη φυσική ισορροπία των ζυμομυκήτων και των βακτηριδίων. Μερικά προϊόντα μπορεί να διαταράξουν την ισορροπία του κόλπου με αποτέλεσμα να γίνει πιο επιρρεπής στις λοιμώξεις. Αυτό σημαίνει ότι απλά μπορείτε να ξεπλύνετε τον κόλπο σας με ζεστό νερό χρησιμοποιώντας μόνο το χέρι σας. Εάν δεν μπορείτε χωρίς σαπούνι, επιλέξτε προϊόντα για ευαίσθητο δέρμα και αν δεν εμφανίσετε κακοσμία, φαγούρα ή ερυθρότητα τότε είναι το κατάλληλο προϊόν για τον κόλπο σας.

Τι γίνεται όμως αν ο κόλπος σας μυρίζει;

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ορισμένες συνήθειες μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο οσμής, κολπικής έκκρισης , κνησμού , ερεθισμού και λοιμώξεων. Για παράδειγμα τα στενά ρούχα και εσώρουχα μπορεί να μην επιτρέπουν στον κόλπο σας να αναπνεύσει. Η σεξουαλική επαφή με πολλούς συντρόφους μπορεί επίσης να αυξήσει τις πιθανότητες για λοιμώξεις και μολύνσεις. Όπως και αν παραμένετε πολλές ώρες με βρεγμένο μαγιό.

Εάν παρατηρήσετε κάποια αλλαγή στον κόλπο σας καλό είναι να επισκεφτείτε το γυναικολόγο σας, ώστε να σας δώσει την κατάλληλη θεραπεία.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.