WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι είναι το έκζεμα και πώς να αποφύγετε τα δυσάρεστα συμπτώματα


Τζουλιάννα Καρνέζη

18 Μαΐου 2018

31510698-1341328539300409-1248210688417988608-n.jpg

Τι είναι το έκζεμα;

Το έκζεμα έχει 3 στάδια. Το πρώτο είναι το πιο ήπιο και χαρακτηρίζεται από ερεθισμένο και ξηρό δέρμα και από φαγούρα. Το δεύτερο στάδιο είναι λίγο χειρότερο γιατί υπάρχει φλεγμονή και μπορεί να εμφανιστούν φυσαλίδες. Στο τρίτο στάδιο, δηλαδή στο χρόνιο έκζεμα, υπάρχει ξηρότητα, τραχύ δέρμα, ραγάδες και φαγούρα. Οι τύπου του εκζέματος είναι πολλοί, αλλά ο πιο συχνός είναι το ατοπικό έκζεμα ή ατοπική δερματίτιδα. Τα άτομα που πάσχουν από τη συγκεκριμένη δερματική πάθηση μπορεί να αισθανθούν οποιαδήποτε στιγμή φαγούρα, είτε επειδή φάγανε κάτι ή ήρθαν σε επαφή με μια ουσία που τους ερέθισε, είτε λόγω του υπερβολικού στρες.

Αν και το έκζεμα δεν είναι απειλητικό για τη ζωή, ωστόσο μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα της ζωής του ατόμου, αφού η φαγούρα και η ξηροδερμία δεν το αφήνουν να κοιμηθεί το βράδυ, του χαλάνε τη διάθεση, ενώ σοβαρές βλάβες μπορεί να οδηγήσουν σε δημιουργία ουλής.

Δυστυχώς δεν υπάρχει θεραπεία για το έκζεμα, γι αυτό και στόχος μας πρέπει να είναι η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων και η πρόληψη των κρίσεων. Δείτε τι πρέπει να κάνετε.

Μη ξύνεστε. Μπορεί εάν ξυθείτε να νιώθετε ανακούφιση, αλλά τα συμπτώματα θα χειροτερέψουν. Επιπλέον υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να δημιουργηθούν πληγές που επιτρέπουν την είσοδο βακτηρίων προκαλώντας λοιμώξεις.

Διαβάστε εδώ: Τι θα συμβεί στο σώμα σας εάν ακολουθήσετε τη δίαιτα Dukan

Επιλέξτε σεντόνια από βαμβάκι. Τα υφάσματα από βαμβάκι δεν προκαλούν ερεθισμούς και μπορεί να καταπραΰνουν τα δυσάρεστα συμπτώματα.

Προσπαθήστε να χαλαρώσετε. Το στρες πυροδοτεί τις δερματικές παθήσεις άρα και το έκζεμα. Αν λοιπόν θέλετε να μειώσετε τα δυσάρεστα συμπτώματα πρέπει να μάθετε να χαλαρώνετε κάθε φορά που έχετε πολύ άγχος. Μια καλή λύση είναι ο διαλογισμός που ανακουφίζει από την ένταση και το στρες. Περιλαμβάνει διάφορες τεχνικές που  επικεντρώνονται στην επίτευξη βαθιάς χαλάρωσης με έμφαση την εσωτερική ηρεμία και ισορροπία.

Αποφύγετε τις τροφές που δημιουργούν φλεγμονή. Ορισμένες τροφές μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονές στο σώμα και θα πρέπει να αποφεύγονται. Επειδή όμως τα τρόφιμα που συμβάλουν στη  εμφάνιση μιας έξαρσης διαφέρουν από άτομο σε άτομο, πρέπει να διαπιστώσετε μόνοι σας ποιες επιδεινώνουν το πρόβλημα.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

 

 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.