WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αποφάσισα να κάνω τη διαλειμματική νηστεία και δείτε τι μου συνέβη


Τζουλιάννα Καρνέζη

31 Ιουλίου 2018

30592445_1692098267534929_648144843100389376_n.jpg

Θα ήθελα να ξεκινήσω το σημερινό άρθρο επισημαίνοντας πως δεν είμαι ο τύπος του ανθρώπου που ξεχνάει να φάει. Θεωρώ ότι το φαγητό είναι η κινητήρια δύναμή μας. Γι αυτό σε γενικές γραμμές ακολουθώ μια ισορροπημένη διατροφή, κάνοντας όμως που και που τις ατασθαλίες μου- όλα μέσα στη ζωή είναι. Επίσης δεν υποστηρίζω τα ακραία διατροφικά σχήματα που σε αναγκάζουν να λιμοκτονήσεις για να χάσεις μερικά κιλά, τα οποία μετά από καιρό θα τα ξαναπάρεις.

Αφού ξεκαθάρισα τις διατροφικές μου επιλογες,  θα συνεχίσω επισημαίνοντας πως τα τελευταία χρόνια διαβάζω όλο και περισσότερες μελέτες για τη διαλειμματική νηστεία και κατά πόσο είναι αποτελεσματική στην απώλεια βάρους αλλά και στα οφέλη που μπορεί να αποδώσει. Αν και ακόμα η έρευνα είναι σε εμβρυακό στάδιο, παρόλα αυτά υπάρχουν κάποιες μελέτες σε ανθρώπους που δείχνουν ότι όσοι ακολούθησαν τη συγκεκριμένη διατροφή έχασαν κιλά και κατάφεραν να διατηρήσουν αυτή την απώλεια.  Μελετώντας όλα αυτά τα επιστημονικά άρθρα αποφάσισα να δοκιμάσω τη διαλειμματική νηστεία για ένα μήνα. Θέλετε να δείτε τι μου συνέβη;

Καταρχάς να επισημάνω ότι η διαλειμματική νηστεία ορίζεται ως το μοτίβο γευμάτων όπου γίνεται εναλλαγή μεταξύ «νηστείας» και ελεύθερης κατανάλωσης φαγητού ανά 24ωρο. Πιο συγκεκριμένα ένα 24ωρο ελεύθερης κατανάλωσης φαγητού ακολουθείται από ένα 24ωρο στο οποίο γίνεται κατανάλωση μόνο νερού και άλλων ροφημάτων όπως καφέδες, χωρίς ζάχαρη/γάλα.

Διαβάστε εδώ: Οι καλύτερες συμβουλές για να βελτιώσετε την πέψη σας

Αποφάσισα λοιπόν να ξεκινήσω την πρώτη μου μέρα καταναλώνοντας μόνο ροφήματα όπως νερό, καφέδες, τσάι. Και η αλήθεια είναι πως δυσκολεύτηκα αρκετά. Μπορεί κατά τη διάρκεια της ημέρας να κατάφερνα να ξεχάσω την πείνα μου, όμως όταν έφτασε το βράδυ και μπήκα στο σπίτι το μυαλό μου έτρεχε συνέχεια στο φαγητό. Είχα έναν εσωτερικό διάλογο με τον εαυτό μου όπως: «Μήπως να πάω στο ψυγείο να φάω ένα κομμάτι από τη χθεσινή σπανακόπιτα;» «Τελικά πεινάω ή μάλλον πεινάω πολύ» Ο εσωτερικός διάλογος συνεχίστηκε για αρκετή ώρα, όμως δεν ενέδωσα στους πειρασμούς. Ευτυχώς την επόμενη ημέρα μπορούσα να φάω κανονικό φαγητό. Όμως προσπάθησα να μην πέσω στην παγίδα και καταβροχθίσω ό,τι έβλεπα μπροστά μου, αλλά ακολούθησα το σύνηθες διατροφικό μου πρόγραμμα.

Τη δεύτερα μέρα της διαλειμματικής νηστείας δεν δυσκολεύτηκα τόσο πολύ, όχι πως δεν λαχταρούσα το σάντουιτς που έτρωγε η συνάδελφος μου, απλά λίγο η ζέστη, λίγο ότι ήπια πολλά ροφήματα, κατάφερα να αντισταθώ στους διατροφικούς πειρασμούς. Και η αλήθεια είναι πως όσο περνούσαν οι μέρες, κατάφερα να προσαρμοστώ στο εβδομαδιαίο μου πρόγραμμα. Βέβαια δεν ξέρω αν θα μπορούσα να ακολουθήσω τη συγκεκριμένη διατροφή για πολύ καιρό- νομίζω ένας μήνας ήταν αρκετός. Και ο καιρός πέρασε και τα κιλά χάθηκαν. Δεν θα σας αποκαλύψω όμως το νούμερο που έχασα, καθώς αυτό εξαρτάται από τον οργανισμό.

Συμπέρασμα. Η διαλειμματική νηστεία δεν είναι μια διατροφική συνήθεια που μπορούν να ακολουθήσουν οι πάντες. Είναι σημαντικό να αποφασίσετε εάν σας ταιριάζει ή όχι. Υπάρχει μια ομάδα πληθυσμού που βρίσκει τη διαλειμματική νηστεία εξαιρετικά βολική, γι αυτό και δεν πρέπει να είμαστε δογματικοί. Ο καθένας μπορεί να επιλέξει να ακολουθήσει τον τρόπο ζωής που του κάνει καλό, αρκεί να το έχει συζητήσει με τον διαιτολόγο ή τον γιατρό του.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.