WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αυτά τα σημάδια φανερώνουν πως ο θυροειδής σας δεν λειτουργεί σωστά


Τζουλιάννα Καρνέζη

29 Ιουλίου 2018

thought-catalog-383715-unsplash.jpg

Σχεδόν όλοι κατά διαστήματα νιώθουμε μια μικρή κόπωση, μια περιστασιακή μελαγχολία και λίγες διακυμάνσεις στο βάρος. Αλλά αν διαπιστώσετε, ότι αυτά τα συμπτώματα είναι σε τακτική βάση, τότε πρέπει να αρχίσετε να ψάχνετε που οφείλονται και ο πρώτος υπεύθυνος μπορεί να είναι ο θυρεοειδής σας. Έρευνες αποκαλύπτουν ότι 25 εκατομμύρια Αμερικανοί ζουν με τη νόσο του θυρεοειδούς και όμως το 50% δεν συνειδητοποιούν ότι έχουν πρόβλημα και οι περισσότεροι είναι γυναίκες.

Τι είναι το θυρεοειδής;

Ο θυρεοειδής είναι ένας αδένας σε σχήμα πεταλούδας, που βρίσκεται στο κέντρο του μπροστινού τμήματος του λαιμού σας, περίπου στη μέση, μεταξύ του κάτω μέρος του πηγουνιού σας και του μπροστινού του λαιμού σας. Αυτός ο αδένας ρυθμίζει την θερμοκρασία, την ενέργεια και τον μεταβολισμό. Επίσης, ο θυρεοειδής μέσα από μια σειρά χημικών αντιδράσεων που βασίζονται σε μέταλλα, όπως το ιώδιο και σελήνιο, ελέγχει τη διάθεσή σας μέχρι τις θερμίδες που καίτε.

Διαβάστε εδώ: Οι καλύτερες συμβουλές για να βελτιώσετε την πέψη σας

Σημάδια ότι ο θυρεοειδής σας δεν λειτουργεί σωστά.

Εάν προσπαθείτε να χάσετε κιλά, αλλά δεν βλέπετε αποτέλεσμα, ένας λόγος μπορεί να είναι η χαμηλή λειτουργία τους θυρεοειδούς. Από την άλλη μεριά αν χάνετε κιλά με γρήγορο ρυθμό, μπορεί να είναι ένα σημάδι υπερθυρεοειδισμού. Ότι και από τα δύο συμπτώματα να έχετε καλό είναι να επισκεφτείτε τον γιατρό σας.

Οι ασθενείς με υποθυρεοειδισμό αντιμετωπίζουν συχνά πρόβλημα δυσκοιλιότητας. Η μη φυσιολογική λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα μπορεί πιθανώς να οδηγήσει σε επιβράδυνση της πέψης. Αντίθετα η υπέρμετρη παραγωγή της θυρεοειδούς ορμόνης μπορεί να οδηγήσει στη διάρροια.

Ένα άλλο σημάδι που ενδεχομένως φανερώνει ότι ο θυρεοειδής δεν λειτουργεί σωστά, είναι τα χαμηλά επίπεδα ενέργειας. Αν νιώθετε συνέχεια κουρασμένοι μπορεί να σχετίζεται με πολλά προβλήματα, όπως είναι αναιμία, οι ιογενείς λοιμώξεις, αλλά μια από τις πιο κοινές αιτίες είναι η κακή λειτουργία του θυρεοειδούς. Αν όμως, αυτός ο αδένας είναι υπερδραστήριος, τότε νιώθετε λίγο ταραγμένοι και μια μικρή σύγχυση.

Είστε συνέχεια νευρικοί και αγχωμένοι. Όταν θυρεοειδής δεν λειτουργεί σωστά παράγει μεγάλες ποσότητες της ορμόνης, με αποτέλεσμα όλα τα επιμέρους συστήματα του οργανισμού βρίσκονται σε υπερδιέγερση.Είστε συνέχεια νευρικοί και αγχωμένοι. Όταν θυρεοειδής δεν λειτουργεί σωστά παράγει μεγάλες ποσότητες της ορμόνης, με αποτέλεσμα όλα τα επιμέρους συστήματα του οργανισμού βρίσκονται σε υπερδιέγερση.

Διαβάστε εδώ: Αυτές οι τροφές μειώνουν το άγχος

Εάν έχετε αυξημένη όρεξη τότε είναι μια ένδειξη του υπερθυρεοειδισμού, καθώς η αυξημένη παραγωγή της TSH προκαλεί το διαρκές αίσθημα της πείνας. Το θετικό είναι ότι ενώ τρώτε πολύ, δεν παίρνετε κιλά. Αντίθετα ο υποθυρεοειδισμός έχει επιπτώσεις στη γεύση και την οσμή. Επίσης, η υψηλή χοληστερόλη μπορεί να είναι ένα ακόμα σημάδι της κακής λειτουργίας του θυρεοειδούς. Εάν ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή και κάνετε άσκηση, αλλά ο χοληστερόλη σας παραμένει σε υψηλά επίπεδα, τότε καλό είναι να ελέγξετε τον θυρεοειδή σας αδένα.

Τα καλά νέα είναι ότι αν εντοπιστεί το πρόβλημα, μπορεί να αντιμετωπιστεί. Μερικές φορές η λειτουργία του θυρεοειδούς μπορεί να ανακτηθεί και να αποκατασταθεί με φυσικές μεθόδους, όπως τη μείωση του στρες, τη διατροφή, τα βότανα και τα συμπληρώματα και άλλες φορές, η λήψη φαρμάκων είναι επιτακτική.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.