WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Έκανα τη δίαιτα της μπανάνας και δείτε τι μου συνέβη


Τζουλιάννα Καρνέζη

10 Οκτωβρίου 2018

pontus-ohlsson-434603-unsplash.jpg

Πολύ μελάνι έχει χυθεί και συνεχίζει να χύνεται για τη μαγική δίαιτα που θα μας απαλλάξει από τα περιττά κιλά ως εκ θαύματος. Καθημερινά βγαίνουν καινούριες τάσεις ή αναπαράγονται οι παλιές. Δίαιτα Άτκινς, δίαιτα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, δίαιτα βάση της ομάδας αίματος και άλλες πολλές διατροφικές τάσεις που υπόσχονται θεαματικά αποτελέσματα. Μια καινούρια διατροφική τάση που έπεσε στην αντίληψή μου είναι η δίαιτα της μπανάνας.

Τι ακριβώς περιλαμβάνει η συγκεκριμένη δίαιτα; Όπως καταλαβαίνετε το κύριο υλικό είναι η μπανάνα αλλά και το νερό σε θερμοκρασία δωματίου. Με απλά λόγια για πρωινό έτρωγα μόνο μπανάνες και έπινα μόνο νερό, ενώ δεν επιτρεπόταν να φάω γαλακτοκομικά ούτε να πιώ αλκοόλ. Ένας άλλος κανόνας της διατροφής ήταν ότι έπρεπε να πηγαίνω για ύπνο πριν τα μεσάνυχτα κάθε βράδυ.

Το διατροφικό πρόγραμμα που ακολούθησα ήταν το εξής:

Πρωινό: Όσες μπανάνες ήθελα μαζί με ένα ποτήρι χλιαρό νερό

Μεσημεριανό: Γεύμα επιλογής

Απογευματινό: Ένα μικρό σνακ

Βραδινό: Γεύμα επιλογής, αλλά έπρεπε να το φάω μέχρι τις 20:00 το βράδυ.

Η αλήθεια είναι πως η συγκεκριμένη δίαιτα δεν με δυσκόλεψε ιδιαίτερα. Το μόνο σημείο που μου φάνηκε πιο δύσκολο ήταν ότι έπρεπε να τρώω το τελευταίο μου γεύμα πριν τις 20:00, κάτι που βρήκα και ανούσιο. Όμως σε γενικές γραμμές το γεγονός πως κατανάλωνα αρκετές μπανάνες μέσα στην ημέρα, με βοήθησε αρκετά.

Διαβάστε εδώ: 6 ροφήματα που πρέπει να πίνετε το πρωί για να χάσετε τα περιττά κιλά

Καταρχάς οι μπανάνες βελτιώνουν την πέψη χωρίς να ερεθίζουν το πεπτικό σύστημα. Επίσης περιέχουν πεπτικό άμυλο το οποίο φτάνει στο παχύ έντερο και συμβάλει στην  ανάπτυξη των καλών βακτηρίων. Γι αυτό και όσοι πάσχουν από δυσπεψία ή καούρα το συγκεκριμένο φρούτο είναι μια πολύ καλή επιλογή. Ένα άλλο θετικό που διαπίστωσα ήταν πως ενισχύθηκε η καλή μου διάθεση. Αυτό συνέβη γιατί οι μπανάνες περιέχουν τριπτοφάνη, μια ουσία που το σώμα χρειάζεται για να παράγει τη σεροτονίνη - την ορμόνη της ευτυχίας. Όσο αφορά το νερό που έπινα, μόνο οφέλη θα μπορούσε να μου προσφέρει.

Ένα από τα μελανά σημάδια της δίαιτας της μπανάνας είναι ότι δεν επιτρέπει την κατανάλωση φαγητού μετά τις 20:00. Όμως η άποψη του να μην τρως μετά από κάποια ώρα με σκοπό να χάσεις βάρος, είναι μύθος. Οι θερμίδες παραμένουν θερμίδες ό,τι ώρα και αν τις πάρουμε. Αυτό που παίζει ρόλο στην αύξηση ή στην απώλεια βάρους, αλλά και στη διατήρηση, είναι η ποσότητα και η ποιότητα του φαγητού.

Διαβάστε εδώ: Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει: Η μείωση των υδατανθράκων σχετίζεται με πρόωρο θάνατο

Άρα αν το βραδινό γεύμα δεν ξεπερνάει τις ημερήσιες θερμιδικές ανάγκες, δεν θα πάρουμε κιλά ό,τι ώρα και αν το φάμε. Και δεδομένου ότι πολλοί άνθρωποι έχουν περίεργα ωράρια στον εργασιακό χώρο, μπορεί το βραδινό να αποτελέσει το βασικό γεύμα, χωρίς το φόβο της πρόσληψης κιλών, αρκεί να γίνεται στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής και να καταναλώνονται υγιεινά σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Τώρα για το εάν έχασα κιλά, η απάντηση είναι πως δυστυχώς δεν έχασα ούτε ένα γραμμάριο. Εξάλλου όπως έχω αναφέρει αρκετές φορές, δεν υπάρχει κάποιο τρόφιμο ή μαγική συνταγή που θα μας απαλλάξει από τα περιττά κιλά. Μέχρι στιγμής ο μοναδικός δρόμος για να χάσετε βάρος, είναι η υιοθέτηση ενός ισορροπημένου διατροφικού προγράμματος με σκοπό τη σταθερή μείωση του σωματικού βάρους, αφού μόνο τότε το αποτελέσμα είναι βραχυπρόθεσμο. Οπότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να δοκιμάσετε το συγκεκριμένο πείραμα.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.