WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Έπινα χυμό σέλινου για ένα μήνα και δείτε τι μου συνέβη


Τζουλιάννα Καρνέζη

17 Οκτωβρίου 2018

seth-doyle-154414-unsplash.jpg

Πολλοί άνθρωποι όταν σκέφτονται το σέλινο θεωρούν πως είναι ένα λαχανικό χωρίς ιδιαίτερη θρεπτική αξία. Όμως τα δεδομένα της σύγχρονης επιστήμης έρχονται να μας αποδείξουν τα οφέλη για την υγεία, καθιστώντας το σέλινο όχι μόνο ένα υπέροχο σνακ, αλλά και μια τέλεια προσθήκη για τα smoothies μας.

Έτσι λοιπόν αποφάσισα να εντάξω αυτό το λαχανικό στη διατροφή μου και να πίνω κάθε μέρα το χυμό του. Θέλετε να δείτε τι μου συνέβη;

Καταρχάς θέλω να επισημάνω πως το σέλινο έχει θαυμάσια μυρωδιά και γεύση και είναι πολύ χαμηλό σε θερμίδες, 16 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια. Έτσι λοιπόν όπως καταλαβαίνετε δε δυσκολεύτηκα να το βάζω κάθε πρωί στον αποχυμωτή και να πίνω το χυμό του.

Το πρώτο που παρατήρησα καθώς περνούσαν  οι ημέρες ήταν πως ξεπρήστηκα. Κάτι που οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητα του σέλινου σε νερό και αιθέρια έλαια που το καθιστούν ισχυρή διουρητική τροφή. Επίσης η τακτική κατανάλωσή βοηθάει στη μείωση του περιττού οξέος και της ουρίας. Αυτός είναι και ο λόγος που το σέλινο συνίσταται ως συμπλήρωμα για τη διάλυση των λίθων στους νεφρούς.

Διαβάστε εδώ: Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει: Η μείωση των υδατανθράκων σχετίζεται με πρόωρο θάνατο

Πάντα αντιμετώπιζα ένα μικρό πρόβλημα με την πέψη, μέχρι που ξεκίνησα να πίνω χυμό σέλινου και όλα τα πεπτικά προβλήματα εξαφανίστηκαν. Οι ιδιότητες του ευνοούν την παραγωγή σάλιου και γαστρικών υγρών, με αποτέλεσμα να είναι μια καλή επιλογή για όσους έχουν αργή πέψη.

Το σέλινο είναι επίσης καλή πηγή βιταμίνης C που είναι απαραίτητη για ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα. Κάτι που φάνηκε και όταν έκανα το πείραμα, αφού δεν αρρώστησα ούτε μια μέρα και ας ήταν όλοι οι συνάδελφοι μου στη δουλειά με ίωση.

Συμπερασματικά το σέλινο είναι ένα πολύτιμο λαχανικό που πρέπει όλοι να το εντάξουμε στη διατροφή μας, γιατί προάγει την καλή υγεία του οργανισμού. Επίσης εκτός από την περιεκτικότητά του σε βιταμίνες, μέταλλα και άλλα βασικά συστατικά, περιέχει σημαντικές συγκεντρώσεις φυτικών ορμονών που ρυθμίζουν το νευρικό σύστημα και μας χαλαρώνουν.

Διαβάστε εδώ: Τι είναι η κυστική ίνωση και ποια η διατροφική αντιμετώπιση

Υπάρχουν όμως και κάποιες αντενδείξεις όπως είναι:

Δε συνίσταται σε εγκύους γιατί αυξάνει τις πιθανότητες απολβολής.

Οι διουρητικές του ιδιότητες το καθιστούν ακατάλληλο για ασθενείς με φλεγμονή της κύστης ή σοβαρούς τραυματισμούς στους νεφρούς.

Δεν πρέπει να καταναλώνεται σε υπερβολική ποσότητα καθώς μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη γαστρεντερική λειτουργία.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.