WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πόσα κιλά θα χάσετε εάν πίνετε κάθε μέρα νερό με λεμόνι


Τζουλιάννα Καρνέζη

18 Οκτωβρίου 2018

elijah-o-donnell-663102-unsplash_1.jpg

Το νερό με λεμόνι είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ροφήματα και ο κυριότερος λόγος είναι πως μας βοηθάει στην απώλεια λίπους.

Οι οπαδοί του συγκεκριμένου ροφήματος είναι πάρα πολλοί, αφού νομίζουν πως εάν πίνουν κάθε μέρα νερό με λεμόνι θα χάσουν όλα τα περιττά κιλά. Μάλίστα κάποιοι υποστηρίζουν πως τα λεμόνια συμβάλουν στην απώλεια λίπους και σωματικού βάρους λόγω της πηκτίνης (ένας δομικός ετεροπολυσακχαρίτης που βρίσκεται στα κυτταρικά τοιχώματα των επίγειων φυτών) που περιέχουν. Όμως η παραγματικότητα είναι διαφορετική, γιατί ενώ τα λεμόνια όντως έχουν πηκτίνη, δυστυχώς δεν την περιέχουν σε μεγάλη ποσότητα και μειώνεται ακόμα περισσότερο στο χυμό.

Κάποιοι άλλοι χρησιμοποιούν το λεμόνι ως μια από τις βασικές τροφές της αλκαλικής δίαιτας, υποστηρίζοντας πως είναι όξινο και όταν μπει στο σώμα θα γίνει αλκαλικό συμβάλλοντας στην ισορροπία του ΡH. Όπως καταλαβαίνετε κάτι τέτοιο δεν ισχύει, αφού καμία τροφή δεν μπορεί να αλλάξει τόσο απλά το pH του αίματος. Τα όργανα στο σώμα μας δουλεύουν για να διατηρούν σταθερό το pH και οι τροφές δεν μπορούν να το αλλάξουν αυτό.

Διαβάστε εδώ: Έπινα χυμό σέλινου για ένα μήνα και δείτε τι μου συνέβη

Δυστυχώς όπως γίνεται αντιληπτό το νερό με το λεμόνι δεν είναι μαγικό φίλτρο που θα αυξήσει το μεταβολισμό, θα διαλύσει το λίπος και εν τέλει θα σας αδυνατίσει. Δεν υπάρχει, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, κάποια επιστημονική έρευνα που να το αποδεικνύει. Ωστόσο, το νερό με λεμόνι, όπως όλα τα υγρά, μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του κορεσμού και στην ενυδάτωση, έτσι ώστε να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, εφόσον ακολουθείτε ένα πρόγραμμα διατροφής. Είτε πίνετε τσάι, σκέτο νερό, βότανα, λεμόνι θα έχετε την ίδια βοήθεια στην προσπάθεια σας απώλειας κιλών. Όμως πολλές φορές το νερό με λεμόνι λειτουργεί ως placebo, ενισχύοντας τις υγιεινές διατροφικές επιλογές. Εφόσον ισχύει κάτι τέτοιο, δεν υπάρχει λόγος να το κόψετε, αρκεί να προσέχετε το σμάλτο των δοντιών σας και με την προϋπόθεση ότι δεν σας δημιουργεί γαστρεντερικά προβλήματα.

Τέλος εάν πίνετε λεμόνι με νερό για να πάρετε βιταμίνη C, να έχετε κατά νου ότι αυτή η θρεπτική ουσία είναι πολύ ασταθής και είναι καλύτερα να την πάρετε από τα ολόκληρα φρούτα, όπως ακτινίδια, φράουλες, πορτοκάλι.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.