WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μια δίαιτα δεν σημαίνει πείνα και περιορισμός


30 Οκτωβρίου 2018

img_5632.jpg

Πολλοί είναι αυτοί που έστω και μία φορά κατά την διάρκεια της ζωής τους έχουν προσπαθήσει να κάνουν δίαιτα με λανθασμένο τρόπο και για αυτό ακόμα περισσότεροι είναι εκείνοι που εναντιώνονται σε αυτό. «Οι δίαιτες αποτυγχάνουν», «Αυξομειώνεται το βάρος μου» , «Το σημείο βάρους αυξάνεται σε σχέση με την πρώτη φορά», «Αλλάζει η σύσταση του σώματός μου» και «Επιθυμώ πιο πολύ τα φαγητά πλούσια σε λίπη και ζάχαρη» είναι μόνο μερικά από τα επιχειρήματα που καλείται να αντικρούσει καθημερινά η Αναστασία Μαμάτσιου, διατροφολόγος-διαιτολόγος.

Όπως μας αναφέρει η ίδια, δίαιτα δεν σημαίνει πείνα και στέρηση αλλά σωστή διατροφή και υιοθέτησή της ως φιλοσοφία και τρόπο ζωής επ’ αόριστον. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου αυτό που δίδασκε ο Ιπποκράτης : «Φάρμακό σας ας γίνει η τροφή σας και η τροφή σας ας γίνει φάρμακό σας», αφού με την σωστή διατροφή αποτρέπονται και θεραπεύονται διάφορες ασθένειες. Αδιαμφισβήτητα, το φαγητό αποτελεί απόλαυση και σε καμία περίπτωση δεν θα έπρεπε να δημιουργεί άγχος και ενοχές σε κανέναν. Αντιθέτως, αν μάθουμε να τρεφόμαστε σωστά θα αισθανόμαστε όμορφα κι αυτό συμβαίνει γιατί το φαγητό είναι μια περίπλοκη συναισθηματική εμπειρία που συνδέεται στενά με πολιτιστικές και κοινωνικές συμπεριφορές. Σημασία δεν έχει το πόσο γρήγορα θα χάσουμε τα κιλά αλλά η αλλαγή της διατροφικής συμπεριφοράς μέσω ενός υγιεινού τρόπου ζωής και όχι αυστηρών διαιτών.

Αν περιορίσουμε τον οργανισμό μας για μεγάλο χρονικό διάστημα αναφορικά με κάποια τρόφιμα, τότε ο οργανισμός θα αντιδράσει και θα υπερκαταναλώσει τα συγκεκριμένα τρόφιμα για εξίσου μεγάλο χρονικό διάστημα, γιατί κανείς δεν είναι ρυθμισμένος να λειτουργεί σωστά σε μια περιοριστική διατροφή και να λιμοκτονεί.

Ρωτήσαμε την ειδικό και μας εκμυστηρεύθηκε 10 μικρά tips που θα μεταβάλλουν τις διατροφικές μας συνήθειες:

  • Καταναλώνουμε μικρά και συχνά γεύματα
  • Καταναλώνουμε περισσότερα φρούτα και λαχανικά
  • Το μικρό πιάτο φαγητού δείχνει περισσότερο
  • Πίνουμε περισσότερο νερό
  • Τρώμε αργά και μασάμε καλά την τροφή μας
  • Το τελευταίο γεύμα φροντίζουμε να είναι 2 ώρες πριν από τον ύπνο.
  • Δεν απαγορεύουμε φαγητά στον εαυτό μας, τρώμε από όλα, αλλά με μέτρο
  • Καταγράφουμε κάθε τι που τρώμε
  • Διασκεδάζουμε. Δεν αφήνουμε τις καινούργιες μας συνήθειες, να μας χαλάσουν τα βράδια. Όπου και να πάμε, πάντα μπορούμε να βρούμε κάτι υγιεινό και ελαφρύ.

«Ως διαιτολόγος και υπέρμαχος της υγείας και ευεξίας, βοηθάω τους ανθρώπους να ανακαλύψουν τρόπους για να ανταποκριθούν καλύτερα στις ανάγκες τους μέσα από καθημερινές συνήθειες και τις προτιμήσεις τους», εξηγεί η κα.Μαμάτσιου και συνεχίζει λέγοντας ότι «από μια μικρή αλλαγή του τρόπου ζωής μπορείς να καταφέρεις πολλές επιτυχίες» τονίζοντας τη σημασία της σωστής διατροφής για τους ανθρώπους, αφού είναι συνώνυμο της ισορροπίας και της ευεξίας.

Υιοθετώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής και αλλάζοντας διατροφικές συνήθειες, θα βελτιώσουμε την υγεία μας, θα νιώθουμε πιο χαρούμενοι και ευτυχισμένοι, θα παρατηρήσουμε απώλεια βάρους και θα αλλάξουμε την εικόνα του σώματος μας, γεγονός που θα οδηγήσει άμεσα και στην αύξηση της αυτοπεποίθησής μας. Άλλωστε, δεν υπάρχει πιο ικανοποιητικό πράγμα από το να βλέπεις ότι τελικά η προσπάθειά σου έχει αποτέλεσμα και οι κόποι σου ανταμείβονται.

Μην ξεχνάτε. Ο εγκέφαλος χρειάζεται 2 χρόνια για να αλλάξει τις διατροφικές του συνήθειες.

Για μια διαφορετική προσέγγιση του ζητήματος του περιττού βάρους, επικοινωνήστε στα κάτωθι.

Αναστασία Μαμάτσιου

Ερμού 18Α, Θεσσαλονίκη

Τηλ. 2313089389

email: [email protected]

site: www.mamatsiou-nutriwellness.gr

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.