WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι πρέπει να τρώτε: Ολόκληρα αυγά ή ασπράδια αυγών;


Τζουλιάννα Καρνέζη

8 Νοεμβρίου 2018

breakfast-cherry-tomatoes-cup-8806.jpg

Οι περισσότεροι άνθρωποι όταν τρώνε αυγά πετάνε τους κρόκους και καταναλώνουν μόνο τα ασπράδια, καθώς θεωρούν ότι ο κρόκος επηρεάζει την υγεία της καρδιάς λόγω των υψηλών επιπέδων χοληστερόλης. Τα ασπράδια καταναλώνονται επίσης για την αύξηση της διαιτητικής πρόσληψης πρωτεϊνών.

Όμως οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ιλινόις διαπίστωσαν ότι η λήψη ολόκληρων αυγών ή μόνο τα ασπράδια έδωσε την ίδια ποσότητα αμινοξέων στο αίμα. Περίπου το 60 με 70 τοις εκατό των αμινοξέων ήταν διαθέσιμα για την αύξηση της πρωτεΐνης.  Άρα το να απορρίπτουμε τους κρόκους και να καταναλώνουμε μόνο τα ασπράδια είναι αντιπαραγωγικό, καθώς και οι κρόκοι περιέχουν πρωτεΐνη μαζί με άλλα βασικά  θρεπτικά συστατικά τα οποία δεν περιέχονται στα ασπράδια των αυγών.

Διαβάστε εδώ: Πώς να αποτρέψετε την καρδιακή νόσο σε οποιαδήποτε ηλικία

Σε μια μελέτη 10 υγιείς νέοι άνδρες, με μέσο όρο ηλικίας 21 ετών, συμμετείχαν σε έναν αγώνα αντοχής. Στη συνέχεια έφαγαν ολόκληρα αυγά ή ασπράδια αυγών που περιείχαν 18 γραμμάρια πρωτεΐνης. Οι ερευνητές χορήγησαν στους συμμετέχοντες εγχύσεις δύο αμινοξέων - λευκίνης και φαινυλαλανίνης. Αυτό επέτρεψε στους ερευνητές να διατηρούν και να παρακολουθούν τα επίπεδα αμινοξέων στο αίμα και στους μύες. Οι ερευνητές πήραν πολλαπλά δείγματα αίματος και δείγματα βιοψίας και διαπίστωσαν ότι η λήψη ολόκληρων αυγών ή μόνο λευκών αυγών έδωσε την ίδια ποσότητα διαιτητικών αμινοξέων στο αίμα.

Διαβάστε εδώ: Πώς θα κάνετε την απώλεια βάρους εύκολη υπόθεση

Γενικά, η ποσότητα των αμινοξέων στο αίμα δίνει μια ένδειξη για το πόσο ισχυρή είναι μια πηγή τροφής για την οικοδόμηση των μυών. Στην περίπτωση αυτή τόσο τα ασπράδια όσο και τα ολόκληρα αυγά παρέχουν την ίδια περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες.

Αλλά όταν οι ερευνητές μέτρησαν άμεσα τη σύνθεση πρωτεϊνών στον μυ διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση ολόκληρων αυγών μετά από ασκήσεις με αντιστάσεις είχε ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη σύνθεση μυών-πρωτεϊνών - 40% μεγαλύτερη - από ό, τι μετά την κατανάλωση μόνο από το ασπράδι.

Ολόκληρα τα αυγά περιέχουν επίσης 17 γραμμάρια λίπους (τα ασπράδια δεν περιέχουν λίπος) που μπορούν να βοηθήσουν  το σώμα να χρησιμοποιεί την πρωτεΐνη στους μύες πιο αποτελεσματικά. Ξεχάστε λοιπόν το διαχωρισμό των κρόκων από τα ασπράδια και καταναλώστε ολόκληρα τα αυγά για να πάρετε τα μέγιστα οφέλη.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.