WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι θα συμβεί στο σώμα σας αν τρώτε 15 αμύγδαλα κάθε μέρα


Τζουλιάννα Καρνέζη

23 Ιανουαρίου 2019

17077585_187609898394049_2179967190034284544_n.jpg

Όλοι οι ξηροί καρποί είναι υγιεινοί και θρεπτικοί, ανάμεσά τους και τα αμύγδαλα, τα οποία προσφέρουν άφθονα θρεπτικά συστατικά, φυτικές ίνες, μονοακόρεστα λιπαρά και 37% της ημερήσιας ανάγκης σε βιταμίνη Ε. Τι θα συμβεί όμως στο σώμα σας εάν τρώτε 15 αμύγδαλα κάθε μέρα;

Ένα από τα πιο βασικά οφέλη της κατανάλωσης των αμυγδάλων είναι η βελτίωση της πέψης. Εάν καταναλώνετε σε καθημερινή βάση αμύγδαλα έχει αποδειχθεί πως δημιουργούνται σημαντικές αλλαγές στη μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου. Τα καλά βακτήρια στο έντερο χρησιμεύουν στη διατήρηση ενός ισχυρού εντερικού φραγμού που κρατάει έξω τα κακά βακτηρίδια, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν χρόνια φλεγμονή.

Διαβάστε εδώ: Το ένα πράγμα που μπορεί να μειώσει τη διάρκεια ζωής μέχρι και 10 χρόνια

Θα νιώθετε πλήρεις. Μια χούφτα αμύγδαλα είναι το ιδανικό σνακ για να μειώσει την υπερκατανάλωση τροφής και να αυξήσει την αίσθηση κορεσμού. Η πρωτεΐνη, οι φυτικές ίνες και τα καλά λιπαρά που περιέχονται στα αμύγδαλα μπορούν να σας κρατήσουν χορτάτους για αρκετές ώρες.

Θα πάρετε αρκετή ποσότητα της βιταμίνης Ε, η οποία προστατεύει τις κυτταρικές μεμβράνες από τις φθορές, θωρακίζοντας τον οργανισμό σας από το Αλτσχάιμερ, τις καρδιοπάθειες και διάφορες μορφές καρκίνου. Άλλες σημαντικές πηγές βιταμίνης Ε περιλαμβάνουν τα θαλασσινά, τα φρούτα (ακτινίδιο, μάνγκο, βατόμουρο, βερίκοκο και αβοκάντο) και  τα λαχανικά όπως μπρόκολο, κόκκινη πιπεριά, σπανάκι και σπαράγγια.

Διαβάστε εδώ: Οι ειδικοί μας δίνουν τις καλύτερες συμβουλές για να χάσουμε τα περιττά κιλά

Θα έχτε υγιή οστά. Εάν καταναλώνετε 15 αμύγδαλα καθημερινά θα πάρετε περίπου το 20% της ημερήσιας ανάγκης σε μαγνήσιο και φώσφορο. Αυτές οι θρεπτικές ουσίες συνεργάζονται για την αύξηση της πυκνότητας των οστών. Το μαγνήσιο στα αμύγδαλα συμβάλει επίσης στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και της υπέρτασης, μιας παθολογικής κατάστασης που σχετίζεται με εγκεφαλικό, νεφρική ανεπάρκεια και καρδιακές προσβολές.

Κλινική μελέτη έδειξε πως ο συγκεκριμένος καρπός μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της HDL, καλής χοληστερόλης. Στη μελέτη οι συμμετέχοντες που είχαν ήδη παρουσιάσει στεφανιαία  νόσο κατανάλωναν 15 αμύγδαλα την ημέρα. Εκτός από τη βελτίωση της χοληστερόλης, μειώθηκαν επίσης τα τριγλυκεριδίων και η LDL χοληστερόλη. Τα αμύγδαλα βοήθησαν  και στον περιορισμό του δείκτη αθηρωμάτωσης, που σχετίζεται με χρόνια φλεγμονή και καρδιαγγειακά νοσήματα.

Διαβάστε εδώ: 5 μύθοι για το σακχαρώδη διαβήτη που δεν γνωρίζατε μέχρι σήμερα

Τι πρέπει να προσέξετε.

Μπορεί οι συγκεκριμένοι ξηροί καρποί να προσφέρουν όλα τα παραπάνω, εάν όμως τους καταναλώσετε σε υπερβολικές ποσότητες υπάρχουν κάποιοι κίνδυνοι. Όπως είναι:

Αύξηση βάρους. Τρώγοντας μια μεγάλη ποσότητα αμυγδάλων μπορεί να προκαλέσετε αύξηση του σωματικού σας βάρους.

Αλληλεπιδράσεις με φάρμακα. Τα αμύγδαλα είναι αρκετά υψηλής περιεκτικότητας σε μαγγάνιο. Υψηλές ποσότητες μαγγανίου στο αίμα σας μπορεί να αλληλεπιδρούν με κάποια αντιψυχωσικά φάρμακα, όπως επίσης με αντιόξινα, με καθαρτικά, με φάρμακα για την αρτηριακή πίεση, αλλά και με ορισμένα αντιβιοτικά.

Προβλήματα του γαστρεντερικού. Μια μερίδα αμύγδαλα περιέχει 3,5 φυτικές ίνες, ποσό που σαφώς συμβάλλει στην ποσότητα των φυτικών ινών που χρειάζεστε για τη σωστή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος. Αν όμως καταναλώσετε πάρα πολλά αμύγδαλα μπορεί να προκαλέσετε δυσκοιλιότητα και φούσκωμα.

Τέλος προσεκτικοί πρέπει να είναι και όσοι πάσχουν από σπαστική κολίτιδα / ευερέθιστο έντερο, γιατί οι ξηροί καρποί μπορεί να τους προκαλέσουν δυσφορία.

Πηγή φωτογραφίας: www.instagram.com/sarahs_day

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.