WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Έκζεμα και διατροφή: Οι τροφές που πρέπει να αποφεύγετε


Τζουλιάννα Καρνέζη

24 Ιανουαρίου 2019

adult-blond-blonde-1456262.jpg

Αν ρωτήσετε τους περισσότερους ανθρώπους τι είναι το έκζεμα θα σας απαντήσουν πως είναι ένα κόκκινο εξάνθημα ή μια απλή ξηροδερμία που συνήθως εμφανίζεται στα παιδιά. Όμως το έκζεμα είναι κάτι πολύ περισσότερο και μάλιστα μπορεί να γίνει αρκετά οδυνηρό. Μάλιστα σύμφωνα με τη National Eczema Association 30 εκατομμύρια άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες ζουν με κάποια μορφή εκζέματος.

Τι είναι το έκζεμα;

Το έκζεμα έχει 3 στάδια. Το πρώτο είναι το πιο ήπιο και χαρακτηρίζεται από ερεθισμένο και ξηρό δέρμα και από φαγούρα. Το δεύτερο στάδιο είναι λίγο χειρότερο γιατί υπάρχει φλεγμονή και μπορεί να εμφανιστούν φυσαλίδες. Στο τρίτο στάδιο, δηλαδή στο χρόνιο έκζεμα, υπάρχει ξηρότητα, τραχύ δέρμα, ραγάδες και φαγούρα. Οι τύπου του εκζέματος είναι πολλοί, αλλά ο πιο συχνός είναι το ατοπικό έκζεμα ή ατοπική δερματίτιδα. Τα άτομα που πάσχουν από τη συγκεκριμένη δερματική πάθηση μπορεί να αισθανθούν οποιαδήποτε στιγμή φαγούρα, είτε επειδή φάγανε κάτι ή ήρθαν σε επαφή με μια ουσία που τους ερέθισε, είτε λόγω του υπερβολικού στρες.

Διαβάστε εδώ: Το ένα πράγμα που μπορεί να μειώσει τη διάρκεια ζωής μέχρι και 10 χρόνια

Αν και το έκζεμα δεν είναι απειλητικό για τη ζωή, ωστόσο μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα της ζωής του ατόμου, αφού η φαγούρα και η ξηροδερμία δεν το αφήνουν να κοιμηθεί το βράδυ, του χαλάνε τη διάθεση, ενώ σοβαρές βλάβες μπορεί να οδηγήσουν σε δημιουργία ουλής.

Το Τμήμα Δερματολογίας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι περισσότερες περιπτώσεις με έκζεμα δεν έχουν διαγνωσθεί από ιατρό, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα συμπτώματα υποβαθμίζονται ή / και αντιμετωπίζονται με άλλα μέσα. Πώς μπορείτε όμως να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα; Ίσως με τη διατροφή; Όπως αποδεικνύεται το τι τρώτε μπορεί να αποτελέσει βασικό παράγοντα για τη θεραπεία. Δείτε τι πρέπει να αποφεύγετε.

Γαλακτοκομικά.

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γάλα, το τυρί, το γιαούρτι και το βούτυρο μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα αλλεργίας και πολλά από τα αυτά συμπτώματα είναι τα ίδια που εμφανίζονται στο έκζεμα. Στην πραγματικότητα  τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορούν να προκαλέσουν την πιο συνηθισμένη τροφική αλλεργία σε βρέφη και μικρά παιδιά. Και ενώ ο ακριβής λόγος για τις αλλεργίες από τα γαλακτοκομικά προϊόντα δεν είναι εντελώς γνωστός, εάν υποψιάζεστε ότι μπορεί να είναι ο ένοχος για το έκζεμα του παιδιού σας, ίσως θα πρέπει να τα παραλείψετε για να δείτε αν θα υποχωρήσουν τα συμπτώματα και φυσικά να επισκεπτείτε έναν γιατρό. 

Διαβάστε εδώ: Οι ειδικοί μας δίνουν τις καλύτερες συμβουλές για να χάσουμε τα περιττά κιλά

Τρόφιμα που περιέχουν νικέλιο.

Για χρόνια, το νικέλιο έχει συνδεθεί με το έκζεμα,  με πολλούς πάσχοντες να τους εμποδίζει να φορούν ρούχα ή κοσμήματα που περιέχουν αυτό το χημικό στοιχείο. Ωστόσο, το νικέλιο δεν είναι μόνο κάτι που φοράτε ή αγγίζετε, υπάρχει και σε πολλά από τα τρόφιμα που τρώμε, όπως το κακάο, η σοκολάτα, τα  φασόλια σόγιας, η βρώμη, τα καρύδια, τα αμύγδαλα και τα φρέσκα και αποξηραμένα όσπρια. Ακόμη και τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα που δεν περιέχουν νικέλιο μπορεί να είναι επικίνδυνα απλώς και μόνο επειδή συσκευάζονται σε μεταλλικό δοχείο.

Οστρακοειδή.

Αν και δεν έχει καθοριστεί εάν πραγματικά αυτές οι τροφές θα μπορούσαν να προκαλέσουν τα δυσάρεστα συμμπτώματα, ωστόσο έχουν διεξαχθεί πολυάριθμες μελέτες για να διαπιστωθεί η επικράτηση του συσχετισμού των συγκεκριμένων τροφίμων με το έκζεμα. Βρετανοί ερευνητές πραγματοποίησαν μελέτη 3421 εγκύων γυναικών σε μια προσπάθεια να βρουν τις επιπτώσεις των οστρακοειδών στο σώμα. Σύμφωνα με τα ευρήματα, η κατανάλωση οστρακοειδών μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αλλεργιών σε τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένου του εκζέματος.

Διαβάστε εδώ: 5 μύθοι για το σακχαρώδη διαβήτη που δεν γνωρίζατε μέχρι σήμερα

Αυγά.

Για πολλούς πάσχοντες από έκζεμα, τα αυγά μπορεί να πυροδοτήσουν τα συμπτώματα.   Αρκετές μελέτες που δημοσιεύθηκαν στην Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής έχουν συνδέσει τα αυγά με το έκζεμα. Στην πραγματικότητα, μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή 55 παιδιών με έκζεμα και πιθανή ευαισθησία στα αυγά έδειξε σημαντική μείωση των συμπτωμάτων τέσσερις εβδομάδες μετά την εξάλειψη των αυγών από τη δίαιτά τους.

Υπάρχουν πολλά άλλα τρόφιμα που μπορούν να βρεθούν σε αυτόν τον κατάλογο όπως σόγια, εσπεριδοειδή, σοκολάτα, πολλές ποικιλίες καρυδιών και ζαχαρούχα τρόφιμα. Βρείτε ποιες είναι οι τροφές που σας επηρεάζουν, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να ζείτε χωρίς έκζεμα.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.