Τι θα συμβεί στο σώμα σας εάν κάνετε την αλκαλική δίαιτα

Τζουλιάννα Καρνέζη
Παρασκευή, 08 Φεβρουαρίου 2019
kyle-loftus-597219-unsplash.jpg

Μια από τις πιο γνωστές δίαιτες είναι η αλκαλική την οποία λατρεύουν οι σταρ του Hollywood και απογειώθηκε όταν η Victoria Beckham δήλωσε ότι την ακολουθεί κατά γράμμα.  Η αλκαλική δίαιτα υποστηρίζει ότι όχι μόνο μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια κιλών, αλλά ότι συμβάλει και στην αποτροπή προβλημάτων όπως η αρθρίτιδα και ο καρκίνος. Όμως τι θα συμβεί στο σώμα σας εάν ακολουθήσετε τη συγκεκριμένη διατροφή;

Διαβάστε εδώ: Το ένα πράγμα που μπορεί να μειώσει τη διάρκεια ζωής μέχρι και 10 χρόνια

Καταρχάς για να κατανοήσουμε τι ακριβώς είναι η αλκαλική δίαιτα, χρειαζόμαστε ένα μικρό μάθημα χημείας. Η συγκεκριμένη δίαιτα έχει στόχο την ισορροπία του PH  στο σώμα μας. Το αίμα μας πρέπει να έχει PH 7,3 με 7,4. Σύμφωνα λοιπόν με την αλκαλική δίαιτα ανάλογα με τις τροφές που καταναλώνουμε μπορούμε να αλλάξουμε το PΗ στο αίμα και έτσι να αποτρέψουμε πολλά προβλήματα υγείας αλλά και την αύξηση του βάρους. Για να διατηρήσουμε όμως το PH σύμφωνα πάντα με τις αρχές της αλκαλικής δίαιτας, πρέπει να καταναλώνουμε  60% αλκαλικές τροφές και 40% όξινες, ενώ για να αλλάξουμε ένα μη ισορροπημένο PH πρέπει να αυξήσουμε τα ποσοστά σε 80% με 20%.

Όπως λοιπόν γίνεται αντιληπτό εάν ακολουθήσετε την αλκαλική διατροφή θα πρέπει να απαρνηθείτε πολλές τροφές, που σίγουρα κάποιες από αυτές θα είναι και οι αγαπημένες σας. Από την άλλη μεριά θα αυξήσετε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, βοηθώντας έτσι τη σωστή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος αλλά και την αύξηση του κορεσμού.

Διαβάστε εδώ: Οι ειδικοί μας δίνουν τις καλύτερες συμβουλές για να χάσουμε τα περιττά κιλά

Θα χάσετε κιλά; Η απάντηση είναι ότι θα χάσετε, αλλά όχι για το λόγο που πιστεύετε. Ο κυριότερος λόγος που μπορεί να μειωθεί το βάρος σας είναι επειδή κατά τη διάρκεια της αλκαλικής δίαιτας δεν καταναλώνετε επεξεργασμένες τροφές, όπως πίτσα, γλυκά, σοκολάτες. Όμως όσο αφορά τους ισχυρισμούς ότι τα τρόφιμα που τρώμε μπορούν να επηρεάσουν το PH, δεν έχουν επιστημονική υπόσταση. Στην πραγματικότητα το σώμα μας ρυθμίζει μόνο του τη οξύτητα του. Τα οφέλη που ίσως προκύπτουν από την αλκαλική διατροφή προέρχονται από την αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και την αποφυγή των επεξεργασμένων τροφίμων. Όμως για να κλείσω θα ήθελα να πω ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στη σύγχρονη προσέγγιση της υγιεινής διατροφής τίποτε δεν απαγορεύεται, τα πάντα επιτρέπονται, αρκεί να καταναλώνονται με μέτρο.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.