WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς θα τρώτε γλυκά την περίοδο της νηστείας


Τζουλιάννα Καρνέζη

5 Μαρτίου 2019

777.jpg

Την περίοδο της Σαρακοστής πολλοί ακολουθούμε ένα πρόγραμμα νηστείας, ο καθένας για τους δικούς του λόγους. Κάποιοι νηστεύουν λόγω θρησκευτικών πεποιθήσεων, άλλοι για να αποτοξινώσουν τον οργανισμό τους και κάποιοι βλέπουν τη νηστεία ως μια ευκαιρία για να χάσουν κιλά.

Κατά τη νηστεία αποκλείονται τα ζωικά τρόφιμα τα οποία είναι πλούσια σε λιπαρά- κυρίως κορεσμένα- και αντικαθίστανται από φυτικές τροφές όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια και δημητριακά. Όπως λοιπόν γίνεται κατανοητό από διατροφική πλευρά η νηστεία συνδέεται με την περιορισμένη πρόληψη των κορεσμένων λιπών τα οποία αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων και διαφόρων μορφών καρκίνου.

Τι συμβαίνει όμως με τα γλυκά; Μπορούμε να τα απολαμβάνουμε ενώ νηστεύουμε; Κι όμως δεν είναι όλες οι γλυκές απολαύσεις απαγορευμένες, αφού υπάρχουν και οι αθώες επιλογές που είναι αμαρτία να λείπουν από το τραπέζι μας. Ο βασιλιάς των νηστίσιμων γλυκών είναι ο χαλβάς και πιο συγκεκριμένα ο Χαλβάς Λουκάς, ο απόγονος του σησαμιού, που λιώνει στο στόμα σχεδόν πριν προλάβουμε να τον μασήσουμε και αποτελεί κατηγορία από μόνος του. Οι ίνες του χειροποίητου Χαλβά Λουκά είναι εμφανείς και λαχταριστές, ακριβώς όπως πρέπει, αλλά η έκπληξη βρίσκεται στην αφράτη, μαλακιά και απαλή υφή.

Ένα ακόμη χαρακτηριστικό που κάνει τον Χαλβά Λουκά να ξεχωρίζει είναι η θαυμαστή γευστική ποικιλία: βανίλια, κακάο, μέλι, φιστίκι, αλλά και πιο... ψαγμένες εκδοχές, όπως κουβερτούρα πορτοκάλι, κουβερτούρα αμύγδαλο, κουβερτούρα σύκο και κουβερτούρα κάστανο, είναι μερικές μόνο από τις προτάσεις, που βρίσκουν μια ξεχωριστή θέση στο τραπέζι μας και στην καρδιά μας.

Επιπλέον, ένα γλυκό τρόφιμο που λαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διατροφή μας την περίοδο της νηστείας είναι το ταχίνι. Όχι όμως οποιοδήποτε ταχίνι, αλλά το Ταχίνι Λουκά. Και αν αναρωτιέστε γιατί το συγκεριμένο, γιατί η πλούσια σύνθεση, η βελούδινη υφή και η έντονη γεύση το κάνουν να ξεχωρίζει από όλα όσα έχουμε δοκιμάσει μέχρι σήμαρα. Το Ταχίνι Λουκά είναι προϊόν εκλεκτό που ζευγαρώνει αρμονικά με το μέλι πάνω σε μια φέτα ψωμί σαν άλειμμα, αγαπά τα υγιεινά σνακ και παράλληλα βρίσκει τρόπους να τρυπώσει στις πιο ευφάνταστες συνταγές μαγειρικής, σε σαλάτες, σάλτσες, dips και σούπες. Αυτό είναι το αυθεντικό ταχίνι Λουκά: ένας φυσικός διατροφικός θησαυρός, στην πιο γευστική του εκδοχή.

Πλέον οι αμετανόητοι γλυκατζήδες μπορούν να απολαύσουν γλυκά και την περίοδο της νηστείας, επιλέγοντας τα προϊόντα με την υπογραφή Λουκάς. Γιατί μπορεί η εταιρία Λουκάς να φημίζεται για τον ξακουστό χαλβά και το πεντανόστιμο ταχίνι της, αλλά η λίστα των επιλογών δεν σταματά εκεί. Αυθεντικό, παραδοσιακό καρυδόπαστο, καμωμένο με ταχίνι, κακάο και καρύδια, αλλά και αρωματικές βανίλιες, συμπληρώνουν τη λίστα των επιλογών με τον πιο ακαταμάχητο τρόπο.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.