WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

3 συμβουλές για να αποφύγετε τις πέτρες στους νεφρούς


Τζουλιάννα Καρνέζη

4 Μαρτίου 2019

ramiz-dedakovic-1331879-unsplash.jpg

Μπορεί να μην το γνωρίζετε, αλλά ένας ενήλικας έχει μια στις οκτώ πιθανότητες να παρουσιάσει  τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του πέτρες στους νεφρούς. Υπάρχουν πέτρες που μπορεί να αποβληθούν χωρίς να το καταλάβουμε, αλλά και πέτρες που μπορεί να προκαλέσουν από πόνο μέχρι και σοβαρότερα προβλήματα. Και επειδή Κάλλιον του θεραπεύειν το προλαµβάνειν, υποστήριζε ο Ιπποκράτης, αναδεικνύοντας τη σημασία της πρόληψης για την υγεία, αλλά και τη μακροζωία, παρακάτω θα δείτε μερικές συμβουλές που συμβάλουν στην πρόληψη της νεφρολιθίασης.

Διαβάστε εδώ: Το ένα πράγμα που μπορεί να μειώσει τη διάρκεια ζωής μέχρι και 10 χρόνια

Πίνετε πολύ νερό. Οι πέτρες στους νεφρούς συνήθως αποτελούνται από ασβέστιο και φωσφορικές ή οξαλικές ενώσεις, οι οποίες προσλαμβάνονται από τις τροφές και αποβάλλονται μέσω των ούρων. Όταν όμως συγκεντρωθούν πολλά ανόργανα άλατα στα ούρα, τότε μπορεί να κρυσταλλώσουν και να σχηματίσουν πέτρες. Στόχος σας πρέπει να είναι έξι με οχτώ ποτήρια νερό την ημέρα, ώστε να είναι αραιωμένα τα ούρα.

Κάντε σωματική δραστηριότητα. Η άσκηση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο της νεφρολιθίασης κατά 33%, σύμφωνα με μια μελέτη στο περιοδικό της American Society of Nephrology (JASN). Κάντε 3 ώρες την εβδομάδα την εβδομάδα σωματική δραστηριότητα, ώστε να μειώσετε τις πιθανότητες εμφάνισης μιας πέτρας.

Διαβάστε εδώ: Οι ειδικοί μας δίνουν τις καλύτερες συμβουλές για να χάσουμε τα περιττά κιλά

Πίνετε καφέ. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της American Society of Nephrology, έδειξε ότι όσοι έπιναν τουλάχιστον ένα φλιτζάνι του καφέ είχαν 26% χαμηλότερο κίνδυνο για πέτρες. Ενώ εκείνοι που προτιμούσαν το ντεκαφεινέ είχαν 16% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν πέτρες στους νεφρούς.

Τέλος περιορίστε την κατανάλωση ζωικής πρωτεΐνης. Η συχνή κατανάλωση κρέατος αυξάνει  τα οξαλικά και το ουρικό οξύ, τα οποία προκαλούν σχηματισμό λίθων. Επίσης, περιορίστε το αλάτι και τις τροφές που είναι πλούσιες σε νάτριο, όπως αλλαντικά, σάλτσες, κονσέρβες και γενικά τα τυποποιημένα προϊόντα.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.