WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Mindful Eating: Η τεχνική που θα σας βοηθήσει να χάσετε όλα τα περιττά κιλά


Τζουλιάννα Καρνέζη

21 Απριλίου 2019

20635240_127538867864437_6912644374220242944_n.jpg

Ξυπνάτε το πρωί ντύνεστε στα γρήγορα, τρώτε κάτι στα γρήγορα ή χειρότερα δεν τρώτε τίποτα και φτάνει το μεσημέρι όπου πεινάτε σα λύκος. Τότε τσιμπάτε κάτι ενώ ταυτόχρονα είστε μπροστά στον υπολογιστή και όταν φτάνει το βράδυ, τρώτε όσο βλέπετε την αγαπημένη σειρά ή όσο κάνετε κάποια άλλη δουλειά στο σπίτι. Όλα αυτά αποτελούν πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής πολλών ανθρώπων, αφού με τόσες υποχρεώσεις το φαγητό είναι τελευταίο στη λίστα με αποτέλεσμα να πολλοί να καταφεύγουν σε ανθυγιεινές επιλογές.

Διαβάστε εδώ: Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει: Η μείωση των υδατανθράκων σχετίζεται με πρόωρο θάνατο

Η λύση όμως δεν βρίσκεται μόνο σε αυτό που τρώτε, αλλά και στο πώς το τρώτε. Αυτό υποστηρίζει και το mindful eating, την κατανάλωση δηλαδή τροφής, όχι από παρόρμηση, αλλά με συνείδηση του αισθήματος πραγματικής πείνας. Και παρόλο που η συγκεκριμένη τεχνική δεν είναι δίαιτα, ωστόσο μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια κιλών αλλά και στην αποδοχή του σώματός μας. Δείτε παρακάτω όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το mindful eating.

Το mindful eating σας βοηθάει να γνωρίζετε τι τρώτε και να συνειδητοποιήσετε κάποιες γεύσεις που πιθανότατα δεν έχετε παρατηρήσει ποτέ πριν, αλλά και να καταλάβετε πότε έχετε χορτάσει. Όταν δίνετε προσοχή σε κάθε μπουκιά που καταναλώνετε, μπορείτε επίσης να σταματήσετε να χρησιμοποιείτε τα τρόφιμα ως συναισθηματικό δεκανίκι.

Απλά βήματα για να ξεκινήσετε το mindful eating

Πριν φάτε, ρωτήστε τον εαυτό σας:«Πεινάω;» Στη συνέχεια, πάρτε μια βαθιά αναπνοή για να ηρεμήσει το νευρικό σας σύστημα. Πολλοί άνθρωποι τρώνε επειδή έχουν στρες ή επειδή βαριούνται. Το φαγητό μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε, όμως αυτό θα συμβεί για μικρό χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα το πρόβλημα να εξακολουθήσει να υπάρχει.

Διαβάστε εδώ: Γιατί δεν χάνω βάρος;

Δώστε στο φαγητό σας την προσοχή που του αξίζει.  Κλείσε την τηλεόραση. Κλείστε τον υπολογιστή σας. Βάλτε το τηλέφωνό σας σε άλλο δωμάτιο. Ο σκοπός είναι να εστιάζετε αποκλειστικά στο φαγητό που βρίσκεται μπροστά σας. Ρωτήστε τον εαυτό σας: « Τι βάζω στο στόμα μου; Μυρίζει καλά; Θέλω να το βάλω στο σώμα μου;». Δεν υπάρχουν καλά ή κακά τρόφιμα. Τρώτε μόνο συνειδητά και με πρόθεση.

Χαλαρώστε και μασήστε καλά. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν τη συνήθεια να τρώνε γρήγορα, όμως πρέπει να βρείτε τρόπους για να το αλλάξετε και να αρχίσετε να καταναλώνετε αργά το γεύμα σας. Ο λόγος που είναι σημαντικό αυτό το βήμα είναι επειδή χρειάζονται 20 λεπτά για να αντιληφθεί ο εγκέφαλος ότι έχετε χορτάσει

Σταματήστε στα μισά του γεύματος. Όταν είστε σχεδόν στα μισά του γεύματος, βάλτε το πιρούνι σας κάτω και αναρωτηθείτε εάν πεινάτε ακόμα. Αυτό θα σας βοηθήσει να σταματήσετε το φαγητό σε περίπτωση που έχετε χορτάσει. 

Απολαύστε κάθε μπουκιά. Μην ξεχάσετε να απολαμβάνετε το φαγητό σας. Βρείτε ευχαρίστηση σε αυτό. Καλέστε φίλους, μαγειρέψτε και απολαύστε το φαγητό.

Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζετε τα συναισθήματά σας. Εάν τρώτε για να νιώσετε χαρούμενοι ή να αποσπάσετε τον εαυτό σας από τα προβλήματα, τότε κάντε την εξής ερώτηση «Ποιο είναι το συναίσθημα που δεν θέλω να αισθάνομαι». Μόλις αναγνωρίσετε αυτό το δυσάρεστο συναίσθημα, το επόμενο βήμα είναι να το δεχτείτε.

Τέλος το πιο σημαντικό είναι να αγαπήσετε τον εαυτό σας, να αγαπήσετε το σώμα σας.

Πηγή φωτογραφίας: https://www.instagram.com/raw_manda/

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.