WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

7 σημάδια ότι έχετε υπερβολικό άγχος


Τζουλιάννα Καρνέζη

29 Απριλίου 2019

zohre-nemati-795730-unsplash.jpg

Όταν ο οργανισμός νιώθει πως απειλείται το νευρικό σύστημα θα εκκρίνει τις ορμόνες τους στρες, την  αδρεναλίνη και την κορτιζόλη. Τότε είναι που ενεργοποιείται το αμυντικό σας σύστημα και μπορεί να νιώσετε αυξημένο τον καρδιακό ρυθμό και την αναπνοή σας πιο γρήγορη. Όμως υπάρχου και κάποια οφέλη από το φυσιολογικό άγχος που περιλαμβάνουν την αυξημένη εστίαση, οξυμένες αισθήσεις, ακόμα και επιπλέον σωματική αντοχή.

Διαβάστε εδώ: Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει: Η μείωση των υδατανθράκων σχετίζεται με πρόωρο θάνατο

Και ενώ λίγο άγχος είναι βοηθητικό, το υπερβολικό ή το χρόνιο μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία σας με την πάροδο του χρόνου. Όταν αισθάνεστε συνεχώς ανήσυχοι ή σωματικά άρρωστοι εξαιτίας του στρες, τότε σώμα σας στέλνει μηνύματα ότι έφτασε η στιγμή να κάνετε μια αλλαγή ή να ζητήσετε βοήθεια.

Παρακάτω θα δείτε μερικά σημάδια που δείχνουν πως έχετε υπερβολικό άγχος.

Πονοκέφαλοι, ημικρανίες.

Το άγχος μπορεί να προκαλέσει πόνο ή ένταση στο κεφάλι, το λαιμό και τους ώμους, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται πονοκέφαλοι και ημικρανίες. Το άγχος θεωρείται η δεύτερη πιο συχνή αιτία πονοκεφάλων, μετά από την αφυδάτωση.

Ακμή.

Το άγχος μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στο δέρμα σε οποιαδήποτε ηλικία, κυρίως όμως σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες που έχουν ακμή. Η ακμή είναι μια χρόνια φλεγμονώδης κατάσταση του δέρματος που προκαλεί κόκκινα σημεία και σπυράκια.

Διαβάστε εδώ: Γιατί δεν πρέπει να κόψετε τη γλουτένη από τη διατροφή σας

Πεπτικά προβλήματα.

Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με το πεπτικό σας σύστημα, όπως πόνος, ναυτία, έμετος, διάρροια ή δυσκοιλιότητα, η αιτία μπορεί να σχετίζεται με το άγχος. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of The American Medical Association, τα αγχωτικά συμβάντα συνδέονται με συμπτώματα ή επιδείνωση των συμπτωμάτων, σε διάφορες πεπτικές καταστάσεις, όπως η φλεγμονώδης νόσο του εντέρου (IBD), το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS), η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (GERD) και πεπτικό έλκος.

Τόσο το βραχυπρόθεσμο όσο και το μακροπρόθεσμο στρες αυξάνει την εντερική κίνηση και την έκκριση υγρών. Κάθε ανθρώπινο σώμα είναι διαφορετικό, οπότε το στρες μπορεί να καθυστερήσει τόσο την εκκένωση του περιεχομένου του στομάχου όσο και την επιτάχυνση της κίνησης του εντέρου.

Αλλαγή της όρεξης.

Μήπως μόνο με τη σκέψη των προβλημάτων σας έρχεται ναυτία; Έχετε υποστεί ποτέ απώλεια της όρεξης ως αντίδραση στη λήψη κακών ειδήσεων; Ο εγκέφαλός σας μπορεί να στείλει μηνύματα στο πεπτικό σας σύστημα, γι 'αυτό το λόγο να νιώθετε ναυτία. Γενικά το άγχος μπορεί να προκαλέσει υπερκατανάλωση τροφής και απώλεια όρεξης, ανάλογα με τον οργανισμό.

Μειωμένη λίμπιντο.

Η χαμηλή λίμπιντο μπορεί αμφότερα να αποδοθεί, εν μέρει, στο άγχος. Το άγχος μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στη σεξουαλική διάθεση και  προβλήματα στον έμμηνο κύκλο.

Θέματα ύπνου.

Το στρες προκαλεί αϋπνίες. Συγκεκριμένα, η αντίδραση του σώματος στο άγχος προκαλεί υπερπαραγωγή ορμονών, που μπορεί να σας κρατάει σε εγρήγορση ακόμα και τις βραδινές ώρες.

Διαβάστε εδώ: Πώς θα φάτε τα πασχαλινά γλυκά χωρίς να πάρετε κιλά

Κατάθλιψη και άλλες διαταραχές.

Σε ακραίες περιπτώσεις, το άγχος μπορεί ακόμη και να οδηγήσει σε κατάθλιψη, κρίσεις πανικού και άλλες μορφές ψυχικής ασθένειας. Η σύνδεση μεταξύ στρες και κατάθλιψης μπορεί να εξηγηθεί μέσω της χημείας του εγκεφάλου: το χρόνιο στρες οδηγεί σε αυξημένες ορμόνες όπως η κορτιζόλη και μειωμένη σεροτονίνη (που σχετίζεται με την ευτυχία) και άλλους νευροδιαβιβαστές στον εγκέφαλο, συμπεριλαμβανομένης της ντοπαμίνης. Η έλλειψη ντοπαμίνης στη χημεία του εγκεφάλου μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη. Η παρατεταμένη πίεση μπορεί επίσης να οδηγήσει σε κακές επιλογές στη διατροφή και σε μείωση της άσκησης, που μπορούν να συμβάλουν και στην κατάθλιψη.

Πώς να ανακουφιστείτε από  το άγχος

Ένα άτομο που βιώνει ένα ή περισσότερα από τα παραπάνω προειδοποιητικά σήματα, θα πρέπει να εξετάσει τη λήψη μέτρων για τη μείωση του άγχους μέσω των αλλαγών στον τρόπο ζωής, της νοοτροπίας και της επαγγελματικής βοήθειας. Εάν τα συμπτώματα είναι σοβαρά, επικοινωνήστε αμέσως με το γιατρό σας. Μερικές φορές, ένας συνδυασμός φαρμάκων και θεραπείας είναι απαραίτητος για τη θεραπεία του χρόνιου στρες, ειδικά αν έχετε συννοσηρότητα όπως το PTSD. Μερικές λύσεις για να χαλαρώσετε είναι η εξής:

Διαλογισμός

Γιόγκα

Άσκηση

Μασάζ

Ζεστό ντους

Η μείωση του στρες μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε και να τρώτε καλύτερα, να μειώσετε την αρτηριακή σας πίεση, τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου και να βελτιώσει τη συνολική σας σωματική και ψυχική υγεία. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στα σήματα που στέλνει το σώμα σας.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.