WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

6 σημάδια της διαταραχής του φάσματος του αυτισμού σε γυναίκες που συχνά παραλείπονται


Τζουλιάννα Καρνέζη

7 Μαΐου 2019

xan-griffin-641619-unsplash.jpg

Ο αυτισμός είναι μία σύνθετη νευροβιολογική διαταραχή που τυπικά διαρκεί καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής του ατόμου. Είναι μέρος μίας ομάδας διαταραχών γνωστή ως Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος (ASD).

Διαβάστε εδώ: Γιατί δεν πρέπει να κόψετε τη γλουτένη από τη διατροφή σας

Η διαταραχή του φάσματος του αυτισμού είναι το όνομα που χρησιμοποιείται για ένα συγκεκριμένο σύνολο των συμπεριφορικών και αναπτυξιακών προβλημάτων και των προκλήσεων που συνδέονται με αυτά. Η διάγνωση του αυτισμού σημαίνει ότι η ικανότητα επικοινωνίας του παιδιού, κοινωνικοποίησης και οι δεξιότητες στο παιχνίδι επηρεάζονται με κάποιο τρόπο.

Η λέξη φάσμα στον αυτισμό σημαίνει ότι κάθε παιδί είναι μοναδικό και έχει το δικό του συνδυασμό χαρακτηριστικών. Αυτά συνδυάζονται για να του δώσουν μια ξεχωριστή επικοινωνιακή συμπεριφορά, το δικό του κοινωνικό προφίλ.

Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος συχνά παρερμηνεύεται και αυτό ισχύει ιδιαίτερα στην περίπτωση των γυναικών. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα πολλές γυναίκες να πιστεύουν πως κάτι κάνουν λάθος στη ζωή τους, γιατί πολλοί άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν το χαρακτήρα τους.

Διαβάστε εδώ: Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει: Η μείωση των υδατανθράκων σχετίζεται με πρόωρο θάνατο

Επιπλέον, η ASD είναι λιγότερο πιθανό να ταυτιστεί στις γυναίκες επειδή δεν ταιριάζουν πάντα με το στερεότυπο και συχνά εργάζονται σκληρά για να αποκρύψουν τα χαρακτηριστικά. Τα κορίτσια εμφανίζονται συχνά με πιο ήπια κοινωνικά προβλήματα από τα αγόρια, λόγω των προκαταλήψεων και των εκτιμήσεων των δασκάλων ότι τα κορίτσια είναι πιο κοινωνικά. Τα κορίτσια σε γενικές γραμμές επίσης κοινωνικοποιούνται για να μην απογοητεύσουν ή να προσβάλλουν τους δασκάλους ή τους συνομηλίκους τους και να κρατήσουν εσκεμμένα κρυφά κάποιες συμπεριφορές, απαντήσεις και συναισθήματα, για να μη δυσαρεστήσουν τους άλλους.

Ακολουθούν ορισμένα σημάδια ASD που μπορεί να ισχύουν ιδιαίτερα για τις γυναίκες, αλλά μπορεί να μη δώσουμε ιδιαίτερη σημασία. Οι παρακάτω ενδείξεις αναφέρονται σε μία μόνο μορφή του αυτιστισμού – του σύνδρομο Asperger .

Δυσκολία στις κοινωνικές καταστάσεις

Όπως οι άντρες με ASD έτσι και οι γυναίκες με ASD δυσκολεύονται στην επικοινωνία. Ο αγώνας αυτός ς επιδεινώνεται από τις υψηλότερες προσδοκίες της κοινωνίας για τις γυναίκες να είναι κοινωνικά ευαισθητοποιημένες και να ακολουθούν την εθιμοτυπία. Με άλλα λόγια, δεν είναι ότι οι γυναίκες έχουν διαφορετικά κοινωνικά συμπτώματα από τους άνδρες, απλά μπορεί να είναι πιο πιθανό να τα αποκρύψουν.

Διάγνωση με άγχος ή κατάθλιψη

Πολλές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες με ASD μπορεί να προκαλέσουν άγχος και κατάθλιψη. Μερικές φορές, οι επαγγελματίες θα κάνουν αυτή τη διάγνωση, αλλά θα χάσουν την υποκείμενη αιτία. Είναι πιο πολιτιστικά αποδεκτό και στατιστικά πιο κοινό για το γυναικείο φύλο να διαγιγνώσκεται με κατάθλιψη και άγχος σε σχέση με το αντρικό φύλο. Συνεπώς, τα χαρακτηριστικά του φάσματος του αυτισμού πολλές φορές παραβλέπονται στις γυναίκες.

Έλεγχος σκόπιμα της έκφρασης του προσώπου ή της γλώσσας του σώματος

Οι άνθρωποι με ASD μερικές φορές χαρακτηρίζονται ότι έχουν ένα πρόσωπο χωρίς έκφραση, ουδέτερο τόνο φωνής ή επιφανειακή επίδραση επειδή δεν έχουν την ίδια αυτόματη κοινωνική συμπεριφορά με τους υπόλοιπους ανθρώπους. Επομένως, όσοι έχουν ASD, ιδιαίτερα οι γυναίκες, μπορεί να εκτελούν σκόπιμα ορισμένες ενέργειες, όπως το χαμόγελο και το κούνημα των χεριών. Οι γυναίκες με ASD, σε σύγκριση με τους άντρες τους, φαίνεται να καλύπτουν πιο εύκολα αυτά τα χαρακτηριστικά του αυτισμού.

Διαβάστε εδώ: Τα καλύτερα τρόφιμα για επίπεδη κοιλιά

Υπερβολική ντροπή

Το να είσαι ντροπαλός και να αποφεύγεις το βλέμμα εκείνου που σου μιλάει είναι πιο αποδεκτό για τις γυναίκες από ό,τι για τους άντρες στην κοινωνία μας. Πολλοί πιστεύουν ότι το να είναι ένα κορίτσι πολύ ντροπαλό δεν έχει να κάνει με τον αυτισμό, αλλά είναι σημάδι του χαρακτήρα της.

Εξάντληση από τις κοινωνικές εκδηλώσεις

Τα κορίτσια με ASD συχνά αναφέρουν ότι αισθάνονται κουρασμένα από τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, επειδή δαπανούν πολύ ενέργεια για να μιμούνται τους άλλους και να καμουφλάρουν τις πραγματικές τους επιθυμίες, όπως να παίζουν βιντεοπαιχνίδια στο δωμάτιό τους μόνα τους ή να βλέπουν τις αγαπημένες τους ταινίες σε επανάληψη.

Δεν έχουν έναν σαφή ρόλο

Πολλές γυναίκες οι οποίες διαγνώστηκαν αργότερα στη ζωή τους με ASD, αναφέρουν ότι είχαν προβλήματα στο κοινωνικό περιβάλλον, γιατί δεν είχαν σαφώς καθορισμένο ρόλο. Ως ενήλικες, δημιουργούν έναν ρόλο για τον εαυτό τους κατά τη διάρκεια κοινωνικών συγκεντρώσεων.

Οι γονείς, η οικογένεια, οι εκπαιδευτικοί και το ευρύ κοινό συχνά μπερδεύονται με τη διάγνωση του αυτισμού. Πολλοί γονείς λένε, "Το παιδί μου δεν μπορεί να είναι αυτιστικό, γιατί είναι στοργικό, έχει επαφή με τα μάτια, θέλει να το αγκαλιάζουν, δεν χτυπάει το κεφάλι του, κ.λπ."

Μερικά παιδιά με ASD αποφεύγουν να έχουν επαφή με τα μάτια, άλλα παιδιά μπορεί να έχουν επαφή με τα μάτια για λίγο, ενώ άλλα παιδιά μπορεί να φαίνεται ότι το βλέμμα τους είναι καθηλωμένο κάπου.

Μερικά παιδιά με ASD τους αρέσει να τα αγκαλιάζουν και άλλα όχι. Όσο τα παιδιά με ASD έχουν κοινά χαρακτηριστικά, άλλα τόσο μπορεί να διαφέρουν. Όπως όλα τα παιδιά, τα παιδιά με ASD έχουν διαφορετικές προτιμήσεις και πράγματα που δεν θέλουν να κάνουν.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.