Αν αποφεύγετε τον ήλιο, είστε αλλεργικοί στο γάλα ή ακολουθείτε μια αυστηρή χορτοφαγική διατροφή μπορεί να βρίσκεστε σε κίνδυνο έλλειψης βιταμίνης D. Η συγκεκριμένη βιταμίνη παράγεται φυσικά από τον οργανισμό όταν το δέρμα έρχεται σε επαφή με την ηλιακή ακτινοβολία, ενώ υπάρχει σε πολύ μικρή ποσότητα σε ορισμένες τροφές, όπως στον κρόκο του αυγού και στα εμπλουτισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Διαβάστε εδώ: Γιατί δεν πρέπει να κόψετε τη γλουτένη από τη διατροφή σας
Και ενώ είκοσι μόνο λεπτά καθημερινής έκθεσης στον ήλιο είναι αρκετά για να πάρουμε επαρκή ποσότητα βιταμίνης D, παρόλα αυτά το παράδοξο είναι πως στην Ελλάδα αντιμετωπίζουμε προβλήματα ανεπάρκειας. Και το πιο σημαντικό είναι πως τα χαμηλά επίπεδα σχετίζονται με μια πληθώρα κινδύνων για την υγεία.
Καταρχάς όσοι εμφανίζουν ανεπάρκεια βιταμίνης D έχουν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν κατάθλιψη. Σύμφωνα με μια μελέτη στο British Journal of Psychiatry όσοι είχαν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα τους, είχαν διπλάσιες πιθανότητες να διαγνωστούν με κατάθλιψη σε σχέση με εκείνους που είχαν υψηλότερα επίπεδα. Ο ιππόκαμπος και άλλες περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται στη ρύθμιση της διάθεσης σας περιέχουν υποδοχείς βιταμίνης D, έτσι χαμηλά επίπεδα μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα αυτών των περιοχών να λειτουργήσουν κανονικά.
Διαβάστε εδώ: Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει: Η μείωση των υδατανθράκων σχετίζεται με πρόωρο θάνατο
Επίσης, σύμφωνα με μια ακόμα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism όσοι ασθενείς εμφάνισαν καρκίνο και είχαν υψηλότερα επίπεδα της βιταμίνης D, παρουσίασαν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής, σε σχέση με εκείνους που είχαν έλλειψη. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αύξηση των επιπέδων της βιταμίνης D συσχετίστηκε με αύξηση 4% της επιβίωσης μεταξύ των ατόμων με καρκίνο. Συγκεκριμένα όπως αναφέρει το περιοδικό Anticancer Research, οι ασθενείς με καρκίνο του μαστού και με υγιή επίπεδα βιταμίνης D, έχουν διπλάσιες πιθανότητες να επιβιώσουν της νόσου.
Η ανεπάρκεια της βιταμίνης D συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο άνοιας και της νόσου του Αλτσχάιμερ. Όπως αναφέρει μια μελέτη στο περιοδικό Neurology, οι ενήλικοι που είχαν μέτρια ανεπάρκεια βιταμίνης D, είχαν 53% αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια και εκείνοι που παρουσιάζανε σοβαρή έλλειψη, είχαν 125% αυξημένο κίνδυνο της νόσου, σε σύγκριση με τα άτομα με υγιή επίπεδα. Φυσικά απαιτείται περισσότερη έρευνα για να κατανοήσουμε καλύτερα αυτή τη σχέση.
Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JAMA Neurology τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D θα μπορούσαν να επιταχύνουν τη σοβαρότητα και την εξέλιξη της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Οι ερευνητές διαπίστωσαν, ότι ασθενείς στα πρώτα στάδια της νόσου με επαρκή επίπεδα βιταμίνης D, είχαν 57% χαμηλότερο ποσοστό για νέες βλάβες στον εγκέφαλο και 57% χαμηλότερο ποσοστό υποτροπής. Ο εντοπισμός και η αντιμετώπιση της ανεπάρκειας της βιταμίνης D θα πρέπει να γίνει μέρος της φροντίδας διαγνωσθέντων ασθενών και μπορεί στην πραγματικότητα να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα ορισμένων θεραπειών.
Τα άτομα με ανεπάρκεια βιταμίνης D έχουν 32% αυξημένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, σε σύγκριση με εκείνους με φυσιολογικά επίπεδα. Η βιταμίνη D μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και να μειώσει τη φλεγμονή στο σώμα, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου καρδιακών προβλημάτων.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.