WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

4 μύθοι για τον μεταβολισμό που θα σας βοηθήσουν να χάσετε τα περιττά κιλά


Τζουλιάννα Καρνέζη

28 Ιουλίου 2019

4 μύθοι για τον μεταβολισμό που θα σας βοηθήσουν να χάσετε τα περιττά κιλά

Η λέξη "μεταβολισμός" συσχετίζεται συχνά με όρους όπως "δίαιτα", "άσκηση" και "απώλεια βάρους". Αλλά σπανίως εξηγείται λεπτομερώς η σημασία της, ως αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη παραπληροφόρηση

Ο ορισμός του μεταβολισμού; Ο μεταβολισμός είναι η ενέργεια που δαπανούμε καθημερινά και αποτελείται ουσιαστικά από τον βασικό μεταβολισμό, δηλαδή την ενέργεια που δαπανούμε σε κατάσταση ηρεμίας, συν την ενέργεια που δαπανούμε με την οποιαδήποτε δραστηριότητα έχουμε μέσα στην ημέρα. Με άλλα λόγια, χωρίς το μεταβολισμό δεν θα αισθανόσαστε την ενεργειακή ώθηση που παίρνετε από την κατανάλωση ενός γεύματος. Επειδή όμως όπως ανέφερα και παραπάνω έχουν ειπωθεί πολλά για τον μεταβολισμό, παρακάτω θα απομυθοποιήσουμε κάποιους μύθους.

Μύθος #1 Όσοι είναι πιο αδύνατοι έχουν ταχύτερο μεταβολισμό

Ο μεταβολισμός εξαρτάται από τη σύνθεση της πρωτεϊνικής μάζας - ο μυς είναι πιο μεταβολικά ενεργός- και όχι τόσο από τα κιλά. Αυτός είναι ο λόγος που η άρση βαρών είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να επιταχύνετε το μεταβολισμό σας.

Μύθος #2 Ο μεταβολισμός σας είναι γενετικός και δεν μπορεί να αλλάξει

Τα γονίδιά επηρεάζουν το μεταβολισμό σας - αλλά δεν το επηρεάζουν τόσο όσο οι συνήθειες του τρόπου ζωής που εφαρμόζετε. Η γυμναστική που κάνετε και οι δοατροφικές σας επιλογές είναι οι πιο σημαντικοί παράγοντες και εσείς (ευτυχώς) τους ελέγχετε. Ωστόσο, ορισμένες γενετικές καταστάσεις μπορούν να επηρεάσουν τον μεταβολισμό σας. Για παράδειγμα, η ασθένεια του Hashimoto, μια συχνά κληρονομική κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε υπολειτουργικό θυρεοειδή αδένα, μπορεί να επιβραδύνει τον μεταβολισμό σας και να οδηγήσει σε αύξηση βάρους.

Μύθος #3 Αν έχετε γρήγορο μεταβολισμό, μπορείτε να φάτε ό, τι θέλετε

Αν και είναι αλήθεια ότι τα άτομα με ταχύτερο μεταβολισμό δεν βάζουν απαραίτητα το βάρος σε σχέση με εκείνους με βραδύτερους μεταβολισμό, όμως αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία για να τρώτε ό,τι θέλετε. Μια ισορροπημένη διατροφή έρχεται με σοβαρά επακόλουθα οφέλη για την υγεία που δεν σχετίζονται μόνο με τη συντήρηση του βάρους, αλλά αφορούν επίσης την καλή υγεία.

Μύθος #4 Η κατανάλωση πολλών μικρών γευμάτων καθ 'όλη τη διάρκεια της ημέρας είναι καλύτερο για το μεταβολισμό σας από το να τρώτε τρία κανονικά γεύματα

Πολλές φορές λέμε στους ανθρώπους να τρώνε πέντε ή έξι μικρά γεύματα την ημέρα, αλλά υπάρχει κάποια έρευνα που λέει ότι ίσως είναι καλύτερο να τρώτε δύο ή τρία μέτρια γεύματα την ημέρα. Όταν οι άνθρωποι ακούνε ότι μπορούν να φάνε πέντε ή έξι μικρά γεύματα δεν τρώνε μικρά γεύματα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να καταναλώνουν πολλές θερμίδες και να παίρνουν κιλά.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.