WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η κατανάλωση καφέ μπορεί να σας βοηθήσει να ζήσετε περισσότερο, σύμφωνα με μια νέα μελέτη


Τζουλιάννα Καρνέζη

8 Αυγούστου 2019

Η κατανάλωση καφέ μπορεί να σας βοηθήσει να ζήσετε περισσότερο, σύμφωνα με μια νέα μελέτη

Μια νέα μελέτη έχει καλά νέα για τους λάτρεις του καφέ. Η κατανάλωση καφέ σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου - σχεδόν ανεξάρτητα από το πόσο πίνετε και αν είναι ή όχι με καφεΐνη, καταλήγει η μελέτη του Loftfield  που δημοσιεύθηκε στην JAMA Internal Medicine. 

Οι ερευνητές παρατήρησαν μια αντίστροφη συσχέτιση στην κατανάλωση καφέ με τη θνησιμότητα. Πιο συγκεκριμένα στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν πληροφορίες που παρείχαν περίπου 500.000 άνθρωποι από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίοι απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με την κατανάλωση καφέ, τις συνήθειες κατανάλωσης καπνού, το ιστορικό υγείας και πολλά άλλα. Κατά τη διάρκεια της δεκαετούς περιόδου παρακολούθησης, περίπου 14.200 από αυτούς πέθαναν.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως η μακροζωία σχετίζεται με την κατανάλωση καφέ. Η μείωση του κινδύνου προώρου θανάτου ποικίλλει ελαφρώς ανάλογα με το πόσο καφέ καταναλώνει κάποιος, την περιεκτικότητα σε καφεΐνη και αν είναι στιγμιαίος ή αλεσμένος. Ωστόσο, σε γενικές γραμμές στην εν λόγω μελέτη σε σχέση με εκείνους που δεν έπιναν καθόλου καφέ, όσοι κατανάλωναν ένα φλιτζάνι καφέ ημερησίως είχαν 8% χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου - ποσοστό που αυξήθηκε ελαφρώς καθώς η κατανάλωση αυξήθηκε, φτάνοντας στο 16% για όσους έπιναν 4 με 5 φλιτζάνια την ημέρα. 

Η ταχύτητα με την οποία ένα άτομο μεταβολίζει την καφεΐνη δεν φαίνεται να επηρεάζει τη μακροζωία, παρά τις παλαιότερες μελέτες που υποστήριζαν ότι η κατανάλωση καφέ μπορεί να σχετίζεται με αυξημένους κινδύνους υψηλής αρτηριακής πίεσης και καρδιακής προσβολής μεταξύ των ανθρώπων που μεταβολίζουν αργά την καφεΐνη. Και αυτό γιατί οι παλαιότερες μελέτες εξέτασαν μόνο τον καφέ μετά την εμφάνιση της νόσου και δεν εξέτασαν τον συνολικό κίνδυνο θνησιμότητας. Η χρήση της μελέτης Biobank επέτρεψε επίσης στους ερευνητές να εξετάσουν ένα τεράστιο όγκο γενετικών δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με τον μεταβολισμό της καφεΐνης, γεγονός που επέτρεψε πιο ισχυρή ανάλυση.

Η σημερινή σχέση του καφέ και της υγείας βασίζεται κυρίως σε ευρήματα από μελέτες παρατήρησης. Για να κατανοήσουμε καλύτερα τους πιθανούς βιολογικούς μηχανισμούς, απαιτούνται πρόσθετες μελέτες.

Παρ 'όλα αυτά, η μελέτη του Loftfield εντάσσεται σε μια μεγάλη ομάδα που έχει βρει οφέλη για την υγεία που σχετίζονται με τον καφέ. Και παρόλο που κάποιες προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει τον καφέ και άλλα ζεστά ροφήματα με τον καρκίνο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μόλις τον περασμένο μήνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν ανεπαρκείς αποδείξεις ότι ο καφές προκαλεί καρκίνο.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.


 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.