WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Συμβουλές διατροφής για να αντιμετωπίσετε τον μύκητα Candida


Τζουλιάννα Καρνέζη

15 Αυγούστου 2019

Συμβουλές διατροφής για να αντιμετωπίσετε τον μύκητα Candida

Πολλοί τύποι μυκήτων ζουν μέσα και πάνω στο ανθρώπινο σώμα , συμπεριλαμβανομένου του γένους Candida, ενός ζυμομύκητα. Ο Candida συνήθως βρίσκεται σε μικρές ποσότητες στο στόμα, στα έντερα, στον κόλπο των γυναικών και στο δέρμα αλλά σε φυσιολογικά επίπεδα είναι ένας αβλαβής μικροοργανισμός.

Ωστόσο, όταν αρχίζει να αναπτύσσεται ανεξέλεγκτα, μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη γνωστή ως καντιντίαση. Στην πραγματικότητα, ο Candida είναι η πιο κοινή αιτία μυκητιακών λοιμώξεων στον άνθρωπο. 

Αν νομίζετε ότι μπορεί να έχετε μια μόλυνση, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να μιλήσετε με τον γιατρό σας. Ωστόσο, πολλά τρόφιμα και διατροφικές αλλαγές μπορούν επίσης να βοηθήσουν.
 

Εδώ είναι 5 συμβουλές για την καταπολέμηση του Candida.

Λάδι καρύδας

Οι ζύμες Candida, όπως προανέφερα, είναι μικροσκοπικοί μύκητες που βρίσκονται γύρω από το δέρμα, το στόμα ή το έντερο. Είναι συνήθως αβλαβείς, αλλά μπορεί να προκαλέσουν λοιμώξεις όταν αποδυναμωθεί η άμυνα του σώματός σας. Τα φυτά έχουν τις δικές τους άμυνες κατά των ζυμών και άλλων μυκήτων, ενώ μερικά παράγουν ενώσεις που είναι τοξικές για τους μύκητες. Ένα  παράδειγμα είναι το λαυρικό οξύ, ένα κορεσμένο λιπαρό οξύ που μελετάται ευρέως για τα αντιμικροβιακά και αντιμυκητιακά του αποτελέσματα. Το λάδι καρύδας είναι σχεδόν 50% λαυρικό οξύ. Αυτό το καθιστά μία από τις πλουσιότερες διαιτητικές πηγές αυτής της ένωσης, η οποία σπάνια βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στα τρόφιμα. Κάποιες μελέτες υποδηλώνουν ότι το λαυρικό οξύ είναι πολύ αποτελεσματικό έναντι του Candida .  Ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για την επιβεβαίωση αυτών των επιπτώσεων.

Προβιοτικά

Αρκετοί παράγοντες μπορεί να κάνουν μερικούς ανθρώπους πιο επιρρεπείς στις λοιμώξεις από Candida, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη και ενός εξασθενημένου ή κατασταλμένου ανοσοποιητικού συστήματος. Τα αντιβιοτικά μπορεί επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο, καθώς οι ισχυρές δόσεις σκοτώνουν μερικές φορές ένα μέρος των ευεργετικών βακτηριδίων στο έντερο . Αυτά τα βακτήρια είναι μέρος της φυσικής άμυνας του οργανισμού σας έναντι του Candida. Τα προβιοτικά μπορεί να βοηθήσουν στην αποκατάσταση αυτών των ευεργετικών βακτηριδίων. Τα προβιοτικά είναι ζωντανά βακτήρια που βρίσκονται συχνά σε ζυμωμένα τρόφιμα, όπως γιαούρτι με ενεργές καλλιέργειες. Μπορούν επίσης να ληφθούν σε συμπληρώματα. Τα προβιοτικά μπορεί επίσης να μειώσουν την ανάπτυξη του Candida στο έντερο και ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι οι κολπικές κάψουλες με προβιοτικά Lactobacillus μπορούν να καταπολεμήσουν τις κολπικές μολύνσεις.

Μια διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη

Οι μύκητες αναπτύσσονται γρηγορότερα όταν η ζάχαρη είναι άμεσα διαθέσιμη στο περιβάλλον τους. Στην πραγματικότητα, τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης λοιμώξεων Candida. Ωστόσο, οι μελέτες στον άνθρωπο είναι περιορισμένες και απαιτείται περισσότερη έρευνα. Ακόμη και αν μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη μπορεί να μην είναι πάντα αποτελεσματική κατά των μυκήτων, η εξάλειψη της προσθήκης ζάχαρης από τη διατροφή σας θα βελτιώσει την υγεία σας με πολλούς άλλους τρόπους.

Σκόρδο

Το σκόρδο είναι ένα άλλο φυτικό φαγητό με ισχυρές αντιμυκητιακές ιδιότητες. Αυτό οφείλεται εν μέρει στην αλικίνη, μια ουσία που σχηματίζεται όταν το φρέσκο σκόρδο θρυμματίζεται. Όταν χορηγείται σε ποντίκια σε μεγάλες ποσότητες, η αλικίνη φαίνεται να καταπολεμά τον Candida. Ωστόσο, το σκόρδο παρέχει λίγη ποσότητα αλικίνης, ενώ οι περισσότερες μελέτες χρησιμοποιούν υψηλές δόσεις. Συνολικά, απαιτούνται περισσότερες κλινικές δοκιμές για να καθοριστεί εάν η κατανάλωση σκόρδου μπορεί να προφέρει θεραπεία στον άνθρωπο. Παρόλα αυτά το σκόρδο είναι ασφαλές και υγιές.

Κουρκουμίνη

Η κουρκουμίνη είναι βασικό συστατικό του κουρκουμά, ένα δημοφιλές ινδικό καρύκευμα. Μια μελέτη έδειξε ότι η κουρκουμίνη μπορεί να μειώσει την ικανότητα των ζυμομυκήτων να προσκολληθούν στα κύτταρα από το στόμα των ανθρώπων με HIV.  Παρ 'όλα αυτά, οι μελέτες περιορίζονται σε δοκιμαστικούς σωλήνες. Δεν είναι σαφές εάν τα συμπληρώματα κουρκουμίνης έχουν επιπτώσεις στους ανθρώπους.

Αν νομίζετε ότι έχετε λοίμωξη από ζυμομύκητες, επισκεφτείτε τον γιατρό σας για  να σας δώσει την απαραίτητη φαρμακευτική αγωγή. 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.