WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι τροφές που μπορεί να σας βοηθήσουν εάν έχετε έκζεμα


16 Σεπτεμβρίου 2019

Οι τροφές που μπορεί να σας βοηθήσουν εάν έχετε έκζεμα

Μία από τις συχνές δερματολογικές διαταραχές είναι το ιδιοπαθές έκζεμα, με πιο συνήθη συμπτώματα το οίδημα, την ερυθρότητα, τον κνησμό και την απολέπιση του δέρματος. 


Το έκζεμα έχει 3 στάδια. Το πρώτο είναι το πιο ήπιο και χαρακτηρίζεται από ερεθισμένο και ξηρό δέρμα και από φαγούρα. Το δεύτερο στάδιο είναι λίγο χειρότερο γιατί υπάρχει φλεγμονή και μπορεί να εμφανιστούν φυσαλίδες. Στο τρίτο στάδιο, δηλαδή στο χρόνιο έκζεμα, υπάρχει ξηρότητα, τραχύ δέρμα, ραγάδες και φαγούρα. Οι τύπου του εκζέματος είναι πολλοί, αλλά ο πιο συχνός είναι το ατοπικό έκζεμα ή ατοπική δερματίτιδα. 


Τα άτομα που πάσχουν από τη συγκεκριμένη δερματική πάθηση μπορεί να αισθανθούν οποιαδήποτε στιγμή φαγούρα, είτε επειδή φάγανε κάτι ή ήρθαν σε επαφή με μια ουσία που τους ερέθισε, είτε λόγω του υπερβολικού στρες.

Αν και το έκζεμα δεν είναι απειλητικό για τη ζωή, ωστόσο μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα της ζωής του ατόμου, αφού η φαγούρα και η ξηροδερμία δεν το αφήνουν να κοιμηθεί το βράδυ, του χαλάνε τη διάθεση, ενώ σοβαρές βλάβες μπορεί να οδηγήσουν σε δημιουργία ουλής.

Σε γενικές γραμμές οι επιστήμονες δεν είναι 100% σίγουροι για το τι προκαλεί το έκζεμα. Αυτό σημαίνει ότι γνωρίζουν πως οι εκδηλώσεις εκζέματος είναι συνήθως είτε περιβαλλοντικές είτε σχετίζονται με τον ανοσοποιητικό παράγοντα, όμως υπάρχουν και άλλοι παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του στρες, μπορούν να συμβάλουν στην εμφάνισή του. 

Κλινικά, βλέπουμε πολλούς ανθρώπους που βιώνουν βελτίωση στο έκζεμα εξαλείφοντας τα γαλακτοκομικά προϊόντα ή τη γλουτένη, τα οποία προκαλούν μια φλεγμονώδη αντίδραση σε πολλούς ανθρώπους, ενώ άλλες συνήθεις πιθανοί διαιτητικοί παράγοντες περιλαμβάνουν τη ζάχαρη, τα οστρακοειδή, τα αυγά, τα φιστίκια ή τη σόγια.  Η σχέση μεταξύ φαγητού και εκζέματος είναι πιο περίπλοκη από την απλή αιτιώδη συνάφεια. 

Ένας τρόπος για να διαχειριστείτε το έκζεμα είναι μέσω μια δίαιτας εξάλειψης, αλλά θα πρέπει να είστε προσεκτικοί, γιατί οι υπερβολικά περιοριστικές δίαιτες καλό είναι να αποφεύγονται σε παιδιά που έχουν έκζεμα, ενώ δεν είναι μια καλή μακροπρόθεσμη προσέγγιση για τους ενήλικες. Αν θέλετε να ακολουθήσετε αυτή τη διαδρομή, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε όλα τα θρεπτικά συστατικά. 


Υπάρχουν όμως και κάποια τρόφιμα που μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων του εκζέματος. 

 

Καταναλώστε καλής ποιότητας λιπαρά. 

Γνωρίζουμε ήδη πως τα υγιεινά και καλής ποιότητας λιπαρά είναι απαραίτητα στη διατροφή και συμβάλλουν κυρίως στην υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου. Μερικές καλές επιλογές είναι τα ψάρια όπως ο σολομός, οι σαρδέλες και ο τόνος που περιέχουν τα πολύτιμα λιπαρά ω-3, το αβοκάντο, οι σπόροι όπως ο κολοκυθόσπορος και ο ηλιόσπορος, οι ξηροί καρποί, καρύδια, αμύγδαλα, πεκάν και το ελαιόλαδο. 

Δοκιμάστε τα βότανα.

Υπάρχουν μερικά βότανα που πολλοί πιστεύουν ότι μπορούν να καθαρίσουν το συκώτι, συμβάλλοντας στη βελτίωση του εκζέματος. Μια καλή επιλογή είναι το γαϊδουράγκαθο. 

Καταναλώστε αρκετές φυτικές ίνες.

Η υγεία του εντέρου μπορεί επίσης να μειώσει την εμφάνιση μιας φλεγμονής. Ουσιαστικά όταν έχετε δυσκοιλιότητα δημιουργείται πρήξιμο, που επηρεάζει το συκώτι σας και αυτό μπορεί να επηρεάσει το δέρμα. 

Δοκιμάστε τα αιθέρια έλαια.

Ένα άλλο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να χρησιμοποιήσετε αιθέρια έλαια από ρίγανη, φασκόμηλο, θυμάρι και λεμόνι - όλα είναι αντιικά, αντιμυκητιακά και αντιβακτηριακά. 

Οποιοσδήποτε τρόπο επιλέξετε για να διαχειριστείτε το έκζεμα σας μέσω διατροφής, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας ή έναν επαγγελματία υγείας, ώστε να μπορείτε να το προσαρμόσετε στην κατάστασή σας.

Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσετε το έκζεμα είναι να αποφύγετε τις τροφές που επιδεινώνουν τα συμπτώματα. Επίσης το ξηρό περιβάλλον και η θερμότητα μπορούν να επιδεινώσουν το δέρμα, γι 'αυτό προτείνουμε να αποφεύγετε πολύ ζεστά ντους και φροντίστε να προσέχετε ιδιαίτερα όταν βρίσκεστε σε πολύ ξηρά περιβάλλοντα. Η ενυδάτωση μπορεί να είναι ιδιαίτερα επωφελής για τους πάσχοντες από έκζεμα.

Το στρες μπορεί επίσης να συμβάλει στην επιδείνωση των συμπτωμάτων, γι 'αυτό είναι πολύ σημαντικό να διαχειριστείτε το άγχος και την εξάντληση. Η σωματική δραστηριότητα και ο διαλογισμός μπορεί να σας βοηθήσουν στην καταπολέμηση του άγχους και να μειώσουν τα συμπτώματα του εκζέματος. 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.