WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι καλύτεροι τρόποι για να χάσετε κιλά εάν είστε άνω των 40


27 Σεπτεμβρίου 2019

Οι καλύτεροι τρόποι για να χάσετε κιλά εάν είστε άνω των 40

Υπάρχουν πολλά καταπληκτικά πράγματα που έρχονται με την ηλικία: μεγαλύτερη σοφία, βαθύτερη ενσυναίσθηση και μια καλύτερη αίσθηση να γνωρίζετε ποιοι είστε. Αλλά μαζί με όλα αυτά τα θετικά έρχεται και η αύξηση βάρους.

Μόλις φτάσετε τη δεκαετία των 40 τα κιλά συσσωρεύονται με μεγαλύτερη ευκολία. Αυτό συμβαίνει επειδή ο μεταβολισμός σας επιβραδύνεται καθώς μεγαλώνετε, καθιστώντας πιο δύσκολο να κάψετε θερμίδες. Επιπλέον, η πτώση των επιπέδων των οιστρογόνων κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης (που μπορεί να ξεκινήσει στις αρχές της δεκαετίας των 40) μπορεί να προκαλέσει ευαισθησία στην ινσουλίνη, πράγμα που καθιστά πιο δύσκολο για το σώμα σας να ελέγχει την ποσότητα σακχάρου στο αίμα. Εάν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα δεν είναι σταθερά, αυξάνεται και ο πόθος σας για γλυκά και  ανθυγιεινά σνακ.

Δεν είναι λοιπόν περίεργο γιατί τόσες γυναίκες άνω των 40 ετών καταλήγουν με παραπάνω κιλά. Όμως δεν είναι κανόνας, διότι εάν ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές θα μπορέσετε να χάσετε ή να διατηρήσετε τα κιλά. 

Δημιουργήστε μια λίστα με τους λόγους που θέλετε να χάσετε βάρος

Εάν έχετε ένα σοβαρό λόγο, τότε είναι και πιο εύκολο να χάσετε κιλά. Όταν έχουμε έναν εφικτό στόχο, τότε θα καταφέρουμε να πετύχουμε και την απώλεια βάρους σε όποια ηλικία και εάν είμαστε. 

Ξανασκεφτείτε τις θρεπτικές ουσίες σας που λαμβάνετε

Γνωρίζετε ήδη ότι η διατροφή και η γυμναστική πηγαίνουν χέρι-χέρι όταν πρόκειται για απώλεια βάρους, οπότε η αξιολόγηση της διατροφής σας είναι σημαντική για την απώλεια κιλών. Ο περιορισμός των απλών υδατανθράκων και των επεξεργασμένων τροφίμων μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της αντίστασης στην ινσουλίνη και να διατηρήσει σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Η ενσωμάτωση περισσότερων πρωτεϊνών στη διατροφή μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να περιορίσετε την πείνα και να αυξήσει το αίσθημα κορεσμού, ώστε να μην μπαίνετε στον πειρασμό να καταναλώνετε ανθυγιεινά τρόφιμα. 

Να παρακολουθείτε τα μεγέθη των μερίδων

Δεν έχει σημασία αν το μόνο που τρώτε είναι ψητό κοτόπουλο, καστανό ρύζι και μπρόκολο. Αν δεν μειώσετε τις μερίδες, δεν θα χάσετε βάρος. Οι ανάγκες σε θερμίδες του καθενός είναι διαφορετικές, αλλά γενικά, μια γυναίκα που καταναλώνει 2.000 θερμίδες ημερησίως θα πρέπει να επιδιώξει να μειώσει τα 400 με 500 θερμίδες. 

Μειώστε την κατανάλωση των απλών υδατανθράκων

Όταν είστε πάνω από 40 ετών καλό είναι να περιορίσετε την κατανάλωση των απλών υδατανθράκων, όπως είναι το λευκό ψωμί, τα γλυκά και να αυξήσετε την κατανάλωση των σύνθετων υδατανθράκων, όπως φρούτα και δημητριακά ολικής αλέσεως

Παρακολουθήστε την πρόσληψη αλκοόλ

Ένα πράγμα που πρέπει να θυμάστε; Το αλκοόλ είναι κενή θερμίδα, οπότε καλό είναι να το καταναλώνετε με μέτρο. Για τους άντρες συστήνεται μέχρι 2 ποτήρια αλκοόλ την ημέρα και για τις γυναίκες μέχρι ένα ποτήρι.  Και ναι, αν απολαμβάνετε ένα ποτήρι κρασί με το δείπνο, σημαίνει ότι θα πρέπει να παραλείψετε το κομμάτι της σοκολάτας για επιδόρπιο.

Ασκηθείτε περισσότερο

Η απώλεια βάρους μόνο μέσω της διατροφής δεν είναι δυνατή, ειδικά μετά από τα 40. Εάν ασκήστε 30 λεπτά κάθε μέρα είναι μια καλή αρχή. 

Να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας

Η ηλικία άνω των 40 ετών δεν σημαίνει αυτόματα ότι πρέπει να σταματήσετε να τρώτε τις αγαπημένες σας τροφές, όμως σίγουρα πρέπει να προσέχετε περισσότερο τι καταναλώνετε και να υιοθετήσετε-εάν δεν το έχετε κάνει- έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. 
 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.