WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η απώλεια μνήμης που σχετίζεται με την ηλικία μπορεί να αναγνωριστεί από την ηλικία των 8


Τζουλιάννα Καρνέζη

19 Νοεμβρίου 2019

Η απώλεια μνήμης που σχετίζεται με την ηλικία μπορεί να αναγνωριστεί από την ηλικία των 8

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι το πιο πολύπλοκο όργανο, αποτελεί το κέντρο εντολών του ανθρώπινου νευρικού συστήματος. Όντας το κεντρικό όργανο, ο εγκέφαλος ελέγχει τις περισσότερες από τις σωματικές δραστηριότητες και βοηθά τη διαδικασία, ενσωματώνει και συντονίζει τις πληροφορίες. 

Με το χρόνο και την ηλικία, οι λειτουργίες των οργάνων σας μπορεί να μην είναι πλέον τόσο καλές και ο εγκέφαλός σας να υποστεί αυτές τις αλλαγές. Η απώλεια μνήμης, η πρωταρχική ένδειξη της γήρανσης είναι φυσιολογική και δεν πρέπει να ανησυχείτε. 

Η μνήμη μπορεί να περιγραφεί ως μια γνωστική διαδικασία στην οποία ο εγκέφαλος ενός ατόμου αποθηκεύει πληροφορίες, έτσι ώστε να μπορεί να τις ανακτήσει όποτε απαιτείται. Και το ευτυχές γεγονός είναι πως σύμφωνα με τους επιστήμονες η ήπια απώλεια μνήμης μπορεί να ανιχνευθεί από την ηλικία των 8. 

Σύμφωνα με μια μελέτη που διεξήχθη από τους ερευνητές του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL), η απώλεια μνήμης αποφασίζεται σε μεγάλο βαθμό από την ηλικία των οκτώ. Η μελέτη αφορούσε την εξέταση διαφόρων διατάξεων των γεωμετρικών σχημάτων και την αναγνώριση κομματιού που λείπει από πέντε επιλογές, ενώ αξιολογήθηκαν επίσης οι δεξιότητες όπως μνήμη, προσοχή, προσανατολισμός και γλώσσα.

Η κατανόηση ότι η μείωση της μνήμης που σχετίζεται με την ηλικία μπορεί να αναγνωριστεί από τα 8 έτη, έγινε όταν οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένας από τους συμμετέχοντες που είχε γνωστική επίδοση στο 25 τοις εκατό ως παιδί,  παρέμεινε στο 25 τοις εκατό στην ηλικία των 70 - υποστηρίζοντας έτσι τον ισχυρισμό ότι η απώλεια μνήμης που σχετίζεται με την ηλικία μπορεί πράγματι να εντοπιστεί νωρίς.

Τα ευρήματα μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των εκφυλιστικών νοητικών ασθενειών. Επιπλέον το γεγονός ότι οι ερωτηθέντες που είχαν ένα πτυχίο κολεγίου σημείωσαν περίπου 16 τοις εκατό καλύτερα αποτελέσματα από εκείνους που είχαν εγκαταλείψει το σχολείο πριν από την ηλικία των 16, κατέστησε την εκπαίδευση ως έναν σημαντικό παράγοντα για τη βελτίωση των νοητικών ικανοτήτων.

Αν και η μελέτη έχει δείξει ότι οι ερευνητές έχουν θεμελιώσει τις θεωρίες για τον προσδιορισμό της απώλειας μνήμης από την ηλικία των οκτώ, τόνισαν επίσης ότι τα αποτελέσματα δεν αντιπροσωπεύουν τον γενικό πληθυσμό, καθώς όλοι οι συμμετέχοντες ήταν λευκοί.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.


 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.