Η δίαιτα χωρίς γλουτένη βασίζεται στην κατανάλωση αποκλειστικά και μόνο τροφίμων που δεν περιέχουν ως συστατικό τη γλουτένη, μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, στο κριθάρι, στη σίκαλη και γενικά σε όλα τα προϊόντα που παρασκευάζονται με αυτά τα δημητριακά.
Μάλιστα κάποιοι χαρακτηρίζουν αυτή την πρωτεΐνη «σιωπηρό δολοφόνο». Όμως ποια είναι η αλήθεια και τι θα συμβεί στο σώμα σας εάν κόψετε τη γλουτένη;
Καταρχάς πρέπει να γνωρίζετε ότι η γλουτένη βρίσκεται σχεδόν παντού γι αυτό και πρέπει να αγοράζετε και να καταναλώνετε ειδικά προϊόντα.
Επιλέγοντας όμως τροφές χωρίς γλουτένη μειώνεται η ποσότητα των ινών κάτι που συνεπάγεται με αρνητικές επιπτώσεις στο γαστρεντερικό σύστημα. Τα φασόλια, το καστανό ρύζι, τα όσπρια είναι καλές πηγές φυτικών ινών αλλά και γλουτένης, αν λοιπόν τα αποφεύγετε, είστε πιο επιρρεπείς στην ανάπτυξη φλεγμονής στο έντερο, στο σύνδρομο ευερέσθητου εντέρου, στις στομαχικές κράμπες και σε άλλες ασθένειες του πεπτικού.
Επίσης εάν σταματήσετε να καταναλώνετε σιτάρι, κριθάρι και σίκαλη, δεν απαλλάσσεστε απλά από τη γλουτένη, αλλά μειώνετε και την πρόσληψη πολλών θρεπτικών συστατικών, όπως το σίδηρο, το φυλλικό οξύ, το ψευδάργυρο, τη βιταμίνη D. Άρα μπορεί να διατρέχετε τον κίνδυνο να αναπτύξετε ανεπάρκεια αυτών των συστατικών και να εμφανίσετε κόπωση, αδυναμία και μεταβολές στη διάθεση.
Εκτός όμως από τις παραπάνω επιπτώσεις πρέπει επίσης να γνωρίζετε ότι δεν θα χάσετε κιλά επειδή ακολουθείτε μια δίαιτα ελεύθερη γλουτένης, αλλά επειδή σταματήσατε να καταναλώνετε γλυκά και επεξεργασμένες τροφές.
Μόνο εάν πάσχετε από κοιλιοκάκη, μια αυτοάνοση διαταραχή η οποία προκαλεί βλάβη στο βλεννογόνο του λεπτού εντέρου, χρειάζεται να εξαλείψετε τη γλουτένη. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση δεν υπάρχει λόγος να την αφαιρέσετε από τη διατροφή σας, διότι εστιάζοντας σε μια υγιεινή διατροφή θα καταφέρετε να χάσετε τα περιττά κιλά και να έχετε ευεξία.
Η κοιλιοκάκη είναι μια αυτοάνοση διαταραχή που προκαλείται από την κατανάλωση τροφίμων με γλουτένη, η οποία στη συνέχεια προκαλεί βλάβη στο βλεννογόνο του λεπτού εντέρου. Με τη πάροδο του χρόνου, αυτή η εντερική βλάβη εμποδίζει τη απορρόφηση σημαντικών θρεπτικών συστατικών και μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του γαστρεντερικού. Η δια βίου, αυστηρή δίαιτα χωρίς γλουτένη είναι η θεραπεία για τα άτομα με κοιλιοκάκη.
Πώς μπορείτε να γνωρίζετε αν έχετε κοιλιοκάκη; Ο μόνος τρόπος είναι να κάνετε τις κατάλληλες εξετάσεις. Πρώτα ένα τεστ αίματος για την ανίχνευση αντισωμάτων που σχετίζονται με μια ανώμαλη άνοση απόκριση. Δεύτερον, αν η δοκιμή είναι θετική, μια βιοψία για να επιβεβαιώσει την εντερική φλεγμονή.
Περίπου 6 τοις εκατό του πληθυσμού υποφέρει από ευαισθησία στη γλουτένη. Όταν δηλαδή καταναλώνετε τροφές με γλουτένη, το λεπτό έντερο δεν υπόκειται σε κάποια βλάβη, αλλά βιώνει τα συμπτώματα της κοιλιοκάκης, τα οποία είναι η κόπωση, πονοκέφαλοι, φούσκωμα, αέρια και διάρροια.
Δεδομένου ότι πολλοί άνθρωποι με λύκο, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, ρευματοειδή αρθρίτιδα, διαβήτη τύπου ένα, και ψωρίαση παρουσιάζουν συχνά ευαισθησία στη γλουτένη, είναι σημαντικό να απευθυνθείτε στον γιατρό σας, πριν ξεκινήσετε μια δίαιτα ελεύθερη γλουτένης.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.