WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Είναι η vegan διατροφή καλύτερη για το δέρμα σας;


Τζουλιάννα Καρνέζη

16 Δεκεμβρίου 2019

Είναι η vegan διατροφή καλύτερη για το δέρμα σας;

Η υιοθέτηση της vegan διατροφής δεν είναι μια απόφαση που μπορεί να ληφθεί ελαφρά. Απαιτεί μια γενική επισκόπηση του τρόπου ζωής και της νοοτροπίας, αλλά και έναν σωστό προγραμματισμό τόσο στη διατροφή όσο και στις καθημερινές συνήθειες. 

Ευτυχώς πλέον τα vegan εστιατόρια αυξάνονται συνεχώς, αλλά ακόμα και τα σούπερ μάρκετ διαθέτουν όλο και περισσότερες επιλογές χωρίς κρέας (σύμφωνα με την Vegan Society, οι πωλήσεις υποκατάστατων κρέατος αυξήθηκαν κατά 451% στην τετραετία έως το Φεβρουάριο του 2018). 

Και ενώ όλοι γνωρίζουμε τα οφέλη που προσφέρει στο περιβάλλον η υιοθέτηση ενός vegan τρόπου ζωής, ίσως δεν γνωρίζετε ποια είναι τα οφέλη που προσφέρει στην υγεία και πιο συγκεκριμένα στο δέρμα μας. Αν θέλετε να μάθετε την απάντηση συνεχίστε την ανάγνωση. 

Σύμφωνα με αρκετές μελέτες, αν και οι επιστήμονες είναι διχασμένοι, ένα από τα κύρια οφέλη μιας vegan διατροφής είναι ο αποκλεισμός των γαλακτοκομικών προϊόντων, ειδικά για εκείνους που υποφέρουν από ακμή. Σε αρκετές μελέτες στις ΗΠΑ, την Ιταλία και τη Μαλαισία υπήρξε μια σχέση μεταξύ γαλακτοκομικών και ακμής, μερικοί προτείνουν ότι αυτό οφείλεται στις ορμόνες που υπάρχουν στο γάλα. Αν λοιπόν πάσχετε από ακμή, μπορεί να σας ωφελήσει να μειώσετε την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων. 

Επίσης η αυξημένη κατανάλωση  φρούτων και των λαχανικών θα βελτιώσει σχεδόν σίγουρα το δέρμα σας - και συνολικά - την υγεία. Γενικά, μια δίαιτα που έχει υψηλή περιεκτικότητα φρούτων και λαχανικών και χαμηλή σε ζάχαρη και κορεσμένα λίπη  έχει θετικό αντίκτυπο στο δέρμα. Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν πραγματικά ότι η vegan διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο του καρκίνου του δέρματος του μη μελανώματος (NMSC) και του καρκίνου των πλακωδών κυττάρων (SCC). Ενώ μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε κρέας και κορεσμένο λίπος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος. 

Όμως κάποιες φορές η μετάβαση σε vegan διατροφή μπορεί να σημαίνει αύξηση των ανθυγιεινών τροφίμων. Αν και υπάρχουν προφανή οφέλη από τη συγκεκριμένη διατροφή, εάν δεν κάνετε σωστές επιλογές μπορεί να υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία σας. Και αυτό με τη σειρά του μπορεί να έχει αντίκτυπο στο δέρμα σας. 

Αν λοιπόν σκέφτεστε να υιοθετήσετε μια vegan διατροφή βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε μια ποικίλη διατροφή που περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε εσείς και το δέρμα σας.
 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.