Όσοι έχουν σκύλο, έχουν γερή καρδιά και η επιστήμη εξηγεί τον λόγο

Τζουλιάννα Καρνέζη
Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου 2019

Όσοι από εμάς έχουμε σκυλιά γνωρίζουμε ότι αυτά τα ζώα κάνουν τη ζωή μας καλύτερη, ακόμη και χωρίς να ξέρουμε τα επιστημονικά στοιχεία πίσω από αυτό. Μελέτες έχουν αποδείξει ότι εκτός από την ύπαρξη ενός πιστού συντρόφου, οι ιδιοκτήτες σκύλων τείνουν να έχουν καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία και φυσική αντοχή. 

Εάν εξακολουθείτε να έχετε αμφιβολίες για το αν πρέπει να έχετε ένα σκυλί ή όχι, εξετάστε τα πιθανά οφέλη για την υγεία για εσάς και τα μέλη της οικογένειάς σας.

Σε μια μελέτη που ονομάζεται The Kardiovize Brno, οι ερευνητές μελέτησαν πληθυσμό από την Κεντρική Ευρώπη, αποτελούμενος από 1769 άτομα, ηλικίας 25 έως 64 ετών και χωρίς ιστορικό καρδιακών παθήσεων. Μέσα σε μερικά χρόνια οι ερευνητές σύγκριναν τους ιδιοκτήτες σκύλων και τους ανθρώπους που είχαν άλλα κατοικίδια ζώα ή δεν είχαν καθόλου κατοικίδια, σε όλες τις παραμέτρους, όπως η καρδιαγγειακή υγεία, ο δείκτης μάζας σώματος, η διατροφή, τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας, η αρτηριακή πίεση, το κάπνισμα και τα επίπεδα χοληστερόλης.

Από το σύνολο των ασθενών το 24,3% είχε σκύλο και  αποδείχθηκε ότι αυτή η ομάδα ανθρώπων κάπνιζαν λιγότερο, ήταν πιο σωματικά δραστήριοι και είχαν ιδανικά επίπεδα γλυκόζης αίματος και "καλής" χοληστερόλης σε σύγκριση με άλλους συμμετέχοντες. Αυτές και άλλοι φυσικοί παράμετροι είχαν ως αποτέλεσμα την καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία και μικρότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Οι επιστήμονες εξηγούν ότι αυτά τα οφέλη για την υγεία που είχαν οι ιδιοκτήτες σκύλων, υπήρχαν επειδή ήταν πιο σωματικά δραστήριοι από όσους είχαν άλλα κατοικίδια ζώα ή δεν είχαν καθόλου ζώα. Εάν έχετε ένα σκυλί, πιθανότατα να περπατάτε κάθε μέρα και να είστε πιο σωματικά ενεργοί σε σχέση με άλλους ανθρώπους, χωρίς να το παρατηρείτε.

Προηγούμενες μελέτες έχουν επίσης αποδείξει ότι οι ιδιοκτήτες σκύλων που περπατούν τακτικά μαζί με κατοικίδια ζώα τους ήταν κατά 34% πιο πιθανό να φτάσουν στο απαραίτητο επίπεδο φυσικής δραστηριότητας. Επιπλέον, οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι η βόλτα μαζί με ένα σκύλο δεν είναι απλά υποκατάστατο άλλων σωματικών δραστηριοτήτων. Όσοι από εμάς έχουν σκύλους ως κατοικίδια ζώα τείνουν να έχουν πιο έντονες σωματικές δραστηριότητες στη ζωή μας από άλλους, συμπεριλαμβανομένου του αθλητισμού, του χορού και της κηπουρικής.

Άλλα ευρήματα αποκάλυψαν επίσης ότι οι νέοι και οι ηλικιωμένοι περπατούν με τα κατοικίδια ζώα τους πιο συχνά και συνεπώς έχουν υψηλότερα οφέλη για την υγεία. Εκτός από το να περπατάμε περισσότερο, ο δεσμός ανθρώπου- σκύλου έχει γενικά θετική επίδραση στην ποιότητα ζωής και οι γιατροί πιστεύουν ότι οι δημόσιες εκστρατείες που προωθούν την υπεύθυνη ιδιοκτησία σκυλιών αποτελούν ένα καλό βήμα προς την κατεύθυνση μιας υγιέστερης κοινωνίας.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.