WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ashwagandha: Το αρχαίο βότανο που προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία


Τζουλιάννα Καρνέζη

8 Ιανουαρίου 2020

Ashwagandha: Το αρχαίο βότανο που προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία

Ένα από τα πιο ισχυρά βότανα που χρησιμοποιήθηκαν στην Αγιουρβέδα - τον υγιεινό τρόπο ζωής που ακολουθείται στην Ινδία για χιλιετίες - είναι η Αshwagandha. 

Η Ashwagandha είναι αρκετά γνωστή για τις αναζωογονητικές ιδιότητές της, ενώ συχνά αναφέρεται ως ινδικό τζίνσενγκ, αν και στην πραγματικότητα δεν αποτελεί τμήμα της οικογένειας τζίνσενγκ. Σύμφωνα με την Αγιουρβέδα η ashwagandha μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της ισορροπίας στο σώμα όταν εκτίθεται σε φυσικούς και συναισθηματικούς και στρεσογόνους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των περιβαλλοντικών τοξινών, του στρες, της αϋπνίας. Το συγκεκριμένο βότανο μειώνει επίπεδα κορτιζόλης και δρα σαν το GABA (γ-αμινοβουτυρικό οξύ), ένας νευροδιαβιβαστής που σχετίζεται με την ανακούφιση του άγχους και τη ρύθμιση της διάθεσης.

Η Ashwagandha είναι επίσης γνωστή για τις ηρεμιστικές της ιδιότητες καθώς και για το ότι βοηθάει στη θεραπεία της αϋπνίας, της δυσκοιλιότητας, των φλεγμονωδών αρθρώσεων, των ρευματισμών, των δερματικών ερεθισμών κ.α.. Αποτελεί τη βασική θεραπεία στην ιατρική της Αγιουρβέδα και μια κοινή επιλογή φυσικής θεραπείας σε πολλές περιοχές του κόσμου.

Το ανοσοποιητικό σας σύστημα χρειάζεται ώθηση αφού έχετε αρρωστήσει ή αναρρώνετε από μια χειρουργική επέμβαση; Βιώνετε μια φλεγμονή και πόνο από την αρθρίτιδα; Χρειάζεστε έναν φυσικό τρόπο για να αντιμετωπίσετε το άγχος; Η Ashwagandha θα μπορούσε να βοηθήσει.

Τι ιδιαίτερο έχει η Ashwagandha;

Περιέχει ένα ευρύ φάσμα ισχυρών ενώσεων, συμπεριλαμβανομένων των αλκαλοειδών, της χολίνης, των αμινοξέων, των λιπαρών οξέων, των σακχάρων και των στεροειδών που απαντώνται στη φύση, ενώ οι θεραπευτικές τους ιδιότητες μπορούν να βρεθούν στα φύλλα και τις ρίζες της.

Τι οφέλη μπορεί να προσφέρει στην υγεία:

Βοηθάει στην προστασία του ανοσοποιητικούς συστήματος.

Προστατεύει από την αρνητική επίδραση του στρες στο σώμα και το μυαλό.

Βελτιώνει τη μνήμη, τη συγκέντρωση και τη μάθηση.

Σταθεροποιεί το σάκχαρο του αίματος, το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για όσους πάσχουν από διαβήτη.

Βοηθάει στη μείωση του εκφυλισμού των εγκεφαλικών κυττάρων.

Μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου.

Βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης.

Μειώνει την κατάθλιψη και το άγχος χωρίς να προκαλεί υπνηλία.

Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Προωθεί την ανάπτυξη νέων νευρικών κυττάρων.

Ενισχύει τη σεξουαλική υγεία τόσο στις γυναίκες όσο και στους άνδρες.

Οι συνηθισμένες δόσεις Ashwagandha κυμαίνονται από 125 mg έως 1.250 mg ημερησίως. Εάν παίρνετε οποιοδήποτε φάρμακο για ασθένεια του θυρεοειδούς, διαβήτη ή για οποιεσδήποτε αυτοάνοσες καταστάσεις όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα ή ο λύκος, θα πρέπει να συζητήσετε τη χρήση του ashwagandha με έναν επαγγελματία υγείας πριν ξεκινήσετε να πάρετε το συγκεκριμένο βότανο.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.