WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν γίνετε vegan


Τζουλιάννα Καρνέζη

28 Ιανουαρίου 2020

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν γίνετε vegan

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι γίνονται vegan. Μάλιστα σύμφωνα με έρευνες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, το να γίνει κάποιος vegan είναι ίσως ο "μοναδικός τρόπος" για να σωθεί ο πλανήτης. Και αυτό χωρίς να λάβουμε υπόψη ότι συχνά τα εκτρεφόμενα ζώα είναι γεμάτα ισχυρά αντιβιοτικά που ενδέχεται να θέτουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία. Αλλά τι γίνεται αν αισθάνεστε λίγο φόβο από την ιδέα να ακολουθήσετε έναν vegan τρόπο ζωής; Παρακάτω σας λύνουμε όλες τις απορίες. 

Πρέπει να γίνετε πρώτα χορτοφάγοι και μετά vegan;

Δεν νομίζω ότι υπάρχει σωστή απάντηση για το αν θα υιοθετήσετε αμέσως ή όχι μια vegan διατροφή. Ορισμένοι προτείνουν να μπείτε σιγά σιγά σε αυτό τον τρόπο ζωής, ενώ άλλοι υποστηρίζουν πως δεν χρειάζεται κάποιο μεταβατικό στάδιο. Η επιλογή εξαρτάται από τις συνήθειές σας. 

Πώς θα αντιμετωπίσετε τις αρνητικές απαντήσεις από οικογένεια και φίλους που αγαπούν το κρέας;

Αποστομώστε τους με ευγένεια - και νόστιμο φαγητό. Αντιμετωπίστε τους ανθρώπους με καλοσύνη και μαγειρέψτε για εκείνους. Το να τους δείξετε πόσα νόστιμα φαγητά υπάρχουν χωρίς να έχετε χρησιμοποιήσει ζωικά προϊόντα, είναι μια πραγματικά όμορφη χειρονομία που σταματά τους ανθρώπους να είναι επιθετικοί και τους βοηθά να δουν ότι το vegan φαγητό είναι νόστιμο. Να έχετε ενσυναίσθηση στους ανθρώπους που εκφράζουν αρνητικές αντιλήψεις, γιατί τις περισσότερες φορές απλώς φοβούνται το άγνωστο. Αντιμετωπίστε τέτοιες συναντήσεις ως ευκαιρία για να μεταδώσετε τις γνώσεις σας. Όμως μην γίνεστε πιεστικοί και διδακτικοί. 

Πώς μπορείτε να σιγουρευτείτε ότι παίρνετε αρκετή πρωτεΐνη;

Η έλλειψη πρωτεϊνών είναι σπάνιο φαινόμενο στον δυτικό κόσμο. Εάν μάθετε να κάνετε τους σωστούς συνδυασμούς, μπορείτε να λαμβάνετε πρωτεΐνη ακόμα και εάν δεν καταναλώνετε ζωικά προϊόντα. Συνδυάστε:

Όσπρια + δημητριακά (πχ ρεβίθια + πιλάφι, φακές + πλιγούρι)

Όσπρια + ταχίνι (χαλβά μετά τα φασόλια, χούμους)

Τι γίνεται με τις βιταμίνες και τα μέταλλα;

Εάν γίνετε vegan, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετή βιταμίνη Β12 – που την λαμβάνετε από το κρέας, τα αυγά και τα ψάρια. Μπορείτε να πάρετε Β12 από εμπλουτισμένα τρόφιμα, όπως δημητριακά για πρωινό, ροφήματα και εκχυλίσματα ζύμης. Εναλλακτικά, μπορείτε να πάρετε ένα συμπλήρωμα B12, το οποίο μπορείτε να αγοράσετε στα περισσότερα φαρμακεία και καταστήματα υγιεινής διατροφής. 

Πρέπει να σταματήσετε να πηγαίνετε για δείπνο στα σπίτια των άλλων ανθρώπων;

Αυτό εξαρτάται από το αν σέβονται τις διατροφικές σας προτιμήσεις. Μια ωραία προσέγγιση είναι να προθυμοποιηθείτε να μαγειρέψετε ένα vegan πιάτο. Προσφέροντας να φτιάξετε κάποιο φαγητό, συμβάλλετε και έχετε την ευκαιρία να δείξετε σε όλους όσους δεν είναι vegan, ότι υπάρχουν πολλές νόστιμες συνταγές χωρίς ζωικά παράγωγα. Επίσης μειώνετε και το άγχος του οικοδεσπότη, ο οποίος μπορεί να μην γνωρίζει τι να μαγειρέψει για εσάς. 

Τι πρέπει να κάνετε εάν έχετε μια ταλάντευση και πραγματικά χρειάζεστε λίγο κρέας;

Η αποχή από τις μυρωδιές, τις γεύσεις και τις υφές του κρέατος μπορεί να είναι δύσκολη. Ίσως να πιάσετε τον εαυτό σας να λαχταράει ένα σάντουιτς με μπέϊκον ή ένα μπάρμπεκιου. Τα καλά νέα είναι ότι σήμερα είναι εύκολο να αναδημιουργήσετε τις γεύσεις και τις υφές του κρέατος με φυτικά τρόφιμα. 

Είναι δύσκολο να διατηρηθεί ένα υγιές βάρος σε μια διατροφή vegan;
 

Ένα καλό πρόγραμμα vegan διατροφής μπορεί να σας παρέχει όλες τις θερμίδες και τα θρεπτικά συστατικά, χωρίς να σας προσθέσει ή να σας αφαιρέσει κιλά.  Όντας vegan δεν σημαίνει ότι είστε σε δίαιτα. 

Τι γίνεται αν ο σύντροφός σας δεν θέλει να γίνει vegan; Θα επηρεάσει τη σχέση σας;

Ας το παραδεχτούμε: το φαγητό είναι ένα μέσο διασκέδασης. Όμως εάν ο σύντροφός σας θέλει να τρώει κρέας, μπορείτε να βρείτε εστιατόρια που θα ικανοποιούν και τους δύο, ενώ στο σπίτι ο καθένας μπορεί να τρώει το φαγητό που του αρέσει. Υπάρχουν πολλές σχέσεις όπου οι άνθρωποι έχουν διαφορετικές πολιτικές ιδεολογίες, οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν άλλα κοινά πράγματα και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι μαζί. 

Συμπερασματικά, να θυμόμαστε ότι η χορτοφαγική διατροφή έχει πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό μας, ωστόσο για να τα απολαμβάνουμε, θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από ποικιλία, να είναι πλήρως ισορροπημένη και σωστά διαμορφωμένη για να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα στοιχεία.
 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.