WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Το ρόφημα που έχει ξετρελάνει τις διάσημες του Hollywood γιατί τις δείχνει 10 χρόνια νεότερες 


Τζουλιάννα Καρνέζη

30 Ιανουαρίου 2020

Το ρόφημα που έχει ξετρελάνει τις διάσημες του Hollywood γιατί τις δείχνει 10 χρόνια νεότερες 

Κάθε τρεις και λίγο διαβάζουμε τις δίαιτες των star και βλέπουμε στα περιοδικά τα απίστευτα σώματά τους. Η Gisele Bündchen τρώει πολλούς ξηρούς καρπούς, η Gwyneth Paltrow είναι φανατική της μακριοβιοτικής διατροφής...

Εκατοντάδες άρθρα βγαίνουν καθημερινά στα οποία οι διάσημες του Hollywood αποκαλύπτουν τα μυστικά ομορφιάς τους και εμείς τρέχουμε την επόμενη μέρα για να προμηθευτούμε τις τροφές που κρύβονται πίσω από τη καλοσχηματισμένη σιλουέτα τους.

Μια από τις νέες εμμονές του Hollywood είναι ο ζωμός κρέατος, τον οποίον μπορείς να φτιάξεις μόνος σου, με το να πας στον χασάπη, να πάρεις τα κόκαλα και να τα βράσεις για 24 ώρες και μετά να πιεις τον ζωμό. Το συγκεκριμένο ρόφημα έχει γίνει διατροφική τάση καθώς όπως υποστηρίζουν πολλοί, εξαιτίας του κολλαγόνου, μπορεί να αντιστρέψει τον χρόνο και να χαρίσει μια νεανική επιδερμίδα. 

Τι λένε οι έρευνες

Ο ζωμός από τα κόκαλα πράγματι περιέχει κολλαγόνο και μεδούλι, αλλά οι ισχυρισμοί ότι αυτά τα συστατικά ωφελούν άμεσα την επιδερμίδα και τα οστά μετά την κατανάλωση του είναι αβάσιμοι.  Όταν καταναλώνουμε κολλαγόνο, αυτό διασπάται στον ανθρώπινο οργανισμό σε αμινοξέα, μέταλλα κ.ο.κ. Αυτά, λοιπόν, στη συνέχεια δρουν όπως όλα τα μέταλλα και αμινοξέα που λαμβάνουμε από τροφές και δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι έχουν κάποιο παραπάνω πλεονέκτημα, επειδή τα λαμβάνουμε από ζωμό κόκαλου. Μάλιστα οι φυτικές τροφές βοηθούν περισσότερο τον οργανισμό να συνθέσει κολλαγόνο και ταυτόχρονα μας παρέχουν θρεπτικά συστατικά τα οποία δεν βρίσκουμε σε επαρκείς ποσότητες σε κρέατα και ζωμούς.

Είναι επίσης σημαντικό να αναφέρουμε πως ο ζωμός από κόκαλα μπορεί να περιέχει κάποια επικίνδυνα στοιχεία, καθώς στα κόκαλα αποθηκεύονται βαρέα μέταλλα, ειδικά μόλυβδος. Όταν μαγειρεύουμε τον ζωμό, ο μόλυβδος απελευθερώνεται και σύμφωνα με έρευνα Βρετανών επιστημόνων, ο ζωμός από κόκαλα κοτόπουλου περιείχε 10 φορές περισσότερο μόλυβδο από το σκέτο νερό. Το πιο αξιοπερίεργο είναι, μάλιστα, ότι τα κόκαλα προέρχονταν από βιολογικά κρέατα και η πέτσα, όπως και οι χόνδροι, απέδιδαν τη μεγαλύτερη ποσότητα μολύβδου. 

Συμπερασματικά προτού αποφασίσετε να υιοθετήσετε τη νέα αυτή διατροφική τάση, θυμηθείτε ότι όχι μόνο αποτελεί φτωχή πηγή και δεν μας παρέχει κολλαγόνο όπως νομίζουμε, αλλά μπορεί να περιέχει και επικίνδυνα στοιχεία. Προτιμήστε, λοιπόν, να φτιάξετε μια σούπα λαχανικών, ώστε να πάρετε βιταμίνες, θρεπτικά στοιχεία και οφέλη στο μέγιστο.

Photo credits: Splash News

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.