WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πρωτεϊνική δίαιτα: Πώς λειτουργεί και ποια είναι τα αποτελέσματα


Τζουλιάννα Καρνέζη

14 Φεβρουαρίου 2020

Πρωτεϊνική δίαιτα: Πώς λειτουργεί και ποια είναι τα αποτελέσματα

Υπάρχουν πολλές δίαιτες υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη, οι οποίες υπόσχονται απώλεια βάρους. Όμως κατά πόσο μπορεί να σας βοηθήσουν;

Πριν απαντήσουμε στο παραπάνω ερώτημα, ας δούμε τι είναι η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες. 

Είναι σχεδόν αυτό που ακούγεται: Μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες είναι ένα σχέδιο διατροφής το οποίο συνήθως δίνει έμφαση σε μεγάλες ποσότητες πρωτεΐνης και μόνο σε μια μικρή ποσότητα υδατανθράκων. Η πρωτεΐνη είναι ένα σημαντικό δομικό στοιχείο των οστών, των μυών, του χόνδρου, του δέρματος και ακόμη και του αίματος. Η πρωτεΐνη και ο ρόλος της στην απώλεια βάρους έχει μελετηθεί για πολλά χρόνια και έχει αποδείξει οφέλη όσον αφορά τη διατήρηση της πληρότητας και την ευκολότερη ρύθμιση της όρεξής σας. Κάθε δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες είναι διαφορετική και μπορεί να έχει διαφορετικούς περιορισμούς.

Τι μπορείτε να φάτε σε μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες

Αυτές οι δίαιτες επιτρέπουν τυπικά όλους τους διαφορετικούς τύπους πρωτεϊνών και λιπών, όπως το κρέας, τα ψάρια, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα τυριά , τα αυγά , το βούτυρο. Περιορίζουν συνήθως τους υδατάνθρακες όπως το ψωμί, τα ζυμαρικά, τα φρούτα, τα αμυλώδη λαχανικά και σε μερικές, ακόμα και τα όσπρια. 

Μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες είναι καλή για την απώλεια βάρους;

Εάν ακολουθήσετε μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες θα χάσετε βάρος, αλλά υπάρχει μια προειδοποίηση: Το ζήτημα με τις δίαιτες υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες είναι ότι συχνά περιορίζουν τους υγιείς(σύνθετους) υδατάνθρακες. Οι υδατάνθρακες φέρουν νερό στο σώμα, γι αυτό οι άνθρωποι τείνουν να χάνουν βάρος γρήγορα όταν ξεκινούν μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες / χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες - στην πραγματικότητα όμως απλώς χάνουν το βάρος του νερού επειδή έχουν κόψει υδατάνθρακες. Οι καλύτερες δίαιτες υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες επικεντρώνονται στις άπαχες πηγές πρωτεΐνης και περιλαμβάνουν μερικούς υγιείς υδατάνθρακες.

Είναι υγιής μια δίαιτα υψηλής πρωτεΐνης;

Μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στους νεφρούς εάν την ακολουθήσετε για μεγάλο χρονικό διάστημα και να οδηγήσει σε αφυδάτωση. Τυπικά, ο μέσος άνθρωπος πρέπει να τρώει περίπου 0,8 με 1 γραμμάριο πρωτεΐνης ανά σωματικό βάρος ανά ημέρα. Αν είστε σωματικά ενεργοί, μπορεί να χρειαστείτε περισσότερη πρωτεΐνη. 

Επειδή ορισμένες δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες ενθαρρύνουν την κατανάλωση λιπαρών κρεάτων, μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και άλλων χρόνιων παθήσεων, σιγουρευτείτε ότι επιλέγετε άπαχες πηγές πρωτεϊνών όπως τα πουλερικά, τα ψάρια, τα αυγά, τα φασόλια και τα καρύδια. Μην ξεχνάτε τα λαχανικά και προσπαθήστε να επιλέξετε υδατάνθρακες με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. 
 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.