WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς οι εκπομπές μαγειρικής επηρεάζουν το βάρος μας


Τζουλιάννα Καρνέζη

21 Φεβρουαρίου 2020

Πώς οι εκπομπές μαγειρικής επηρεάζουν το βάρος μας

Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε στην τηλεόραση τις εκπομπές μαγειρικής να ξεπηδούν η μια μετά την άλλη και να μας παροτρύνουν να γίνουμε και εμείς οι μικροί σεφ των σπιτιών μας.

Όλες αυτές οι γευστικές περιπέτειες έχουν γοητεύσει τους τηλεθεατές, οι οποίοι συγκεντρώνονται για να παρακολουθήσουν τον αγαπημένο τους μάγειρα.

Οι συγκεκριμένες εκπομπές έχουν κυρίως γυναικείο κοινό, διότι τις παρακολουθεί για να μάθει συγκεκριμένες δεξιότητες μαγειρέματος ή καινούριες συνταγές.

Όμως μήπως, όλη αυτή η στροφή προς τα τηλεμαγειρέματα, έχει επίπτωση στο σωματικό βάρος;

Η απάντηση είναι ότι υπάρχει στενή σχέση ανάμεσα τους και δυστυχώς δεν είναι προς θετική κατεύθυνση. Και αυτό γιατί σύμφωνα με μια μελέτη στο Πανεπιστήμιο του Cornell, οι άνθρωποι που παρακολουθούσαν εκπομπές μαγειρικής απέκτησαν περισσότερα κιλά, σε σχέση με εκείνους που δεν τις έβλεπαν. Υπάρχει μια σαφή αλληλεπίδραση ανάμεσα στον τηλεθεατή και στον σεφ που μαγειρεύει στην τηλεόραση.

Και επειδή συνήθως οι συνταγές που παρασκευάζονται κατά τη διάρκεια μιας εκπομπής, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, νάτριο και ζάχαρη, επηρεάζουν συνήθως τους τηλεθεατές ώστε να μαγειρεύουν με τον συγκεκριμένο τρόπο.

Επίσης, σύμφωνα με μια άλλη μελέτη που διεξήχθη στο Ηνωμένο Βασίλειο, διαπιστώθηκε ότι οι σεφ στη τηλεόραση μαγειρεύουν με περισσότερα κορεσμένα λίπη και αλάτι σε σύγκριση με τις διατροφικές κατευθυντήριες γραμμές της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας. Γι αυτό και οι άνθρωποι που παρακολουθούν αυτές τις εκπομπές είναι πιο πιθανό, να έχουν υψηλότερο δείκτη μάζα σώματος, από κάθε άλλη ομάδα.


Όμως, υπάρχουν και πολλά παραδείγματα από γνωστούς σεφ που ενθαρρύνουν τις υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Και ένας από αυτούς είναι ο Jamie Oliver, ο οποίος έκανε ένα ντοκιμαντέρ σχετικά με τα ανθυγιεινά τρόφιμα στα σχολεία. Και ο συγκεκριμένος δεν είναι ο μόνος.

Αλλά υπάρχουν και άλλοι πολλοί, που μας υπενθυμίζουν ότι η τηλεόραση μπορεί να προωθήσει με επιτυχία την υγιεινή διατροφή και ότι οι αγαπημένες κατσαρόλες αν το τολμήσουν, μπορούν να αλλάξουν το περιεχόμενο τους.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.