WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ποια είναι τα προειδοποιητικά σημάδια ενός εγκεφαλικού επεισοδίου


Τζουλιάννα Καρνέζη

24 Φεβρουαρίου 2020

Ποια είναι τα προειδοποιητικά σημάδια ενός εγκεφαλικού επεισοδίου

Στον χρόνο που χρειάζεται για να διαβάσετε αυτό το άρθρο, τουλάχιστον ένα άτομο στις ΗΠΑ θα πεθάνει από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο. Ανάλογα με το πόσο γρήγορα διαβάζετε, 10 ή περισσότερα θα υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο προτού φτάσετε στην τελευταία πρόταση.

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) εκτιμούν ότι το εγκεφαλικό επεισόδιο σκοτώνει περίπου 140.000 Αμερικανούς κάθε χρόνο. Αυτό είναι περίπου 1 στους 20 θανάτους που συμβαίνουν ετησίως στη χώρα. Κάποιος στις ΗΠΑ έχει ένα εγκεφαλικό επεισόδιο κάθε 40 δευτερόλεπτα και κάποιος πεθαίνει από αυτό κάθε τέσσερα λεπτά. Αν και ο κίνδυνος του εγκεφαλικού επεισοδίου αυξάνεται με την ηλικία, περίπου το ένα τρίτο των ατόμων που νοσηλεύονται για εγκεφαλικό επεισόδιο είναι κάτω των 65 ετών.

Το CDC εκτιμά ότι το εγκεφαλικό επεισόδιο κοστίζει 34 δισεκατομμύρια δολάρια στις ΗΠΑ ετησίως σε υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, φάρμακα για την αντιμετώπιση εγκεφαλικού επεισοδίου και χαμένες ημέρες εργασίας. Το εγκεφαλικό επεισόδιο αποτελεί κύρια αιτία σοβαρής μακροχρόνιας αναπηρίας.

Ωστόσο, παρά τις δύσκολες αυτές στατιστικές, η American Stroke Association επισημαίνει πως το εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να προληφθεί και να θεραπευτεί. Η θεραπεία ωστόσο, εξαρτάται από έναν σημαντικό παράγοντα: την ταχύτητα. Όσο ταχύτερα αναγνωρίζετε τα σημεία και τα συμπτώματα ενός εγκεφαλικού επεισοδίου και αρχίζετε τη θεραπεία, τόσο πιθανότερο είναι να αποφύγετε την μακροχρόνια αναπηρία και τον θάνατο.

Υπάρχει ένας εύκολος τρόπος για να θυμάστε τα συμπτώματα του εγκεφαλικού επεισοδίου: Απλά χρησιμοποιήστε το ακρωνύμιο FAST, για πρόσωπο, βραχίονα, ομιλία και χρόνο (face, arm, speech, time). Και επειδή ο χρόνος είναι η ουσία, είναι ο τέλειος όρος που πρέπει να χρησιμοποιήσετε.

Το FAST είναι ένα πολύ απλό εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιήσει και ένα μη ιατρικό άτομο για έγκαιρη αναγνώριση και θεραπεία του εγκεφαλικού επεισοδίου και μπορεί να σώσει τον εγκεφαλικό ιστό κατά τη διάρκεια της κρίσιμης χρονικής περιόδου.

Πτώση προσώπου. Μήπως η μία πλευρά του προσώπου έχει πρηστεί ή έχει μουδιάσει; Ζητήστε από το άτομο να χαμογελάσει. Το χαμόγελο του είναι ανομοιογενές ή ομοιόμορφο;

Αδυναμία βραχίονα. Είναι ένα χέρι αδύναμο ή μουδιασμένο; Ζητήστε του να σηκώσει και τα δύο χέρια. Μήπως ο ένας βραχίονας παρασύρεται προς τα κάτω;

Πρόβλημα στην ομιλία. Η ομιλία είναι ορατή; Το άτομο δεν μπορεί να μιλήσει ή να καταλάβει; Ζητήστε του να επαναλάβει μια απλή πρόταση.

Εάν το άτομο παρουσιάσει κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, ακόμα και αν τα συμπτώματα εξαφανιστούν, καλέστε αμέσως το νοσοκομείο.

Αυτά όμως δεν είναι τα μόνα συμπτώματα. Ειδικά στις γυναίκες. Οι γυναίκες τείνουν να έχουν λίγο διαφορετικά συμπτώματα, όπως για παράδειγμα έχουν ζάλη, ανισορροπία, συντριπτική κόπωση και ναυτία ή έμετο.

Επομένως, είναι επίσης σημαντικό να ενεργείτε γρήγορα εάν συμβεί κάποιο από τα παρακάτω:

Ξαφνικό μούδιασμα ή αδυναμία του προσώπου, του βραχίονα ή του ποδιού, ειδικά στη μία πλευρά του σώματος.

Ξαφνική σύγχυση με την ομιλία.

Ξαφνικό πρόβλημα στην όραση.

Ξαφνικό πρόβλημα με τα πόδια, ζάλη, απώλεια ισορροπίας ή συντονισμού.

Ξαφνικός σοβαρός πονοκέφαλος χωρίς γνωστή αιτία.

Ξαφνική ναυτία και έμετος.

Και πάλι, αν κάποιο από αυτά τα συμπτώματα παρουσιαστούν, πάρετε το νοσοκομείο.

Πρόληψη

Η Αμερικανική Στατιστική Ένωση (ASA) επισημαίνει ότι μέχρι και το 80% των εγκεφαλικών επεισοδίων μπορεί να αποφευχθεί με απλές επιλογές του τρόπου ζωής και την κατάλληλη ιατρική περίθαλψη.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι η κύρια αιτία εγκεφαλικού επεισοδίου, οπότε ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης είναι νούμερο ένα στη λίστα. Αυτό απαιτεί τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους, τη σωστή διατροφή, τη διατήρηση της δραστηριότητας και τη διακοπή καπνίσματος.

Επίσης ο διαβήτης υπερδιπλασιάζει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο, οπότε όσοι πάσχουν από τη νόσο συνεργάζονται στενά με τους γιατρούς τους για τη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα και τη μείωση του κινδύνου.

Τέλος είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως: «Κάλλιον του θεραπεύειν το προλαµβάνειν», υποστήριζε ο Ιπποκράτης, αναδεικνύοντας τη σημασία της πρόληψης για την υγεία, αλλά και τη μακροζωία.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.