WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι να τρώτε όταν έχετε γρίπη για να γίνετε πιο γρήγορα καλά


Τζουλιάννα Καρνέζη

4 Μαρτίου 2020

Τι να τρώτε όταν έχετε γρίπη για να γίνετε πιο γρήγορα καλά

Όταν είστε άρρωστοι, ειδικά εάν είστε κρυωμένοι ή έχετε γρίπη, μερικές φορές το φαγητό μπορεί να σας ανακουφίσει από τα δυσάρεστα συμπτώματα και να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα - ώστε να μπορείτε να αναρρώσετε πιο γρήγορα. 

Παρακάτω δείτε τα καλύτερα τρόφιμα για να καταπολεμήσετε τη γρίπη. 

Χαμομήλι

Αυτό που πραγματικά κάνει το χαμομήλι είναι να σας βοηθάει να κοιμάστε καλύτερα, με αποτέλεσμα να  το ανοσοποιητικό σας σύστημα να γίνεται πιο ισχυρό. Σε μια μελέτη, οι γυναίκες μετά τον τοκετό που έπιναν χαμομήλι για μερικές εβδομάδες ανέφεραν καλύτερη ποιότητα ύπνου, σε σύγκριση με εκείνες που δεν έπιναν χαμομήλι. 

Κουρκουμάς

Η κουρκουμίνη, η φυσική ένωση στον κουρκουμά που είναι υπεύθυνη για το χρώμα του, είναι μια ισχυρή αντιφλεγμονώδης ένωση. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι ενισχύει τη δραστηριότητα των ανοσοκυττάρων και τις αποκρίσεις αντισωμάτων. Απλά φροντίστε να συνδυάσετε τον κουρκουμά με το μαύρο πιπέρι, το οποίο αυξάνει σημαντικά τη βιοδιαθεσιμότητα της κουρκουμίνης. 

Καρύδια

Εκτός από το ότι είναι ένα από τα κορυφαία αντιφλεγμονώδη τρόφιμα, τα καρύδια περιέχουν διάφορα θρεπτικά συστατικά που παίζουν ρόλο στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Ε και Β6, του χαλκού και του φυλλικού οξέος. 

Ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο διαθέτει αντιβακτηριακές ιδιότητες που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο να αρρωστήσετε. Τα αντιοξειδωτικά του έχουν επίσης αποδειχθεί ότι προστατεύουν από τις φλεγμονώδεις καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη, της παχυσαρκίας, της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου. 

Σούπα ή ζωμός

Ο ατμός από τη σούπα ή το ζωμό επιταχύνει την κίνηση της βλέννας μέσω της μύτης για να ανακουφίσει τη συμφόρηση. Μια υγιεινή σούπα βοηθά επίσης στη μείωση της φλεγμονής . Αυτό είναι σημαντικό, επειδή το κρυολόγημα προκαλεί μια φλεγμονώδη αντίδραση στην άνω αναπνευστική οδό, η οποία συμβάλλει σε συμπτώματα όπως μια βουλωμένη μύτη. 

Πιπέρι καγιέν

Πικάντικες πιπεριές, συμπεριλαμβανομένης της σκόνης καγιέν, βοηθούν την ανακούφιση της ρινικής συμφόρησης. Η καψαϊκίνη, η ένωση που υπάρχει στο πιπέρι, μπορεί επίσης να βοηθήσει στην καταστολή του βήχα . 

Ακατέργαστο μέλι

Εκτός από τις αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του, το ακατέργαστο μέλι έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη μείωση του βήχα στα παιδιά. Το μέλι Manuka , μια ποικιλία που προέρχεται από τη Νέα Ζηλανδία, μπορεί να συμβάλει συγκεκριμένα στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού. 

Χυμός ροδιού

Ο  χυμός ροδιού είναι ενισχύει το ανοσοποιητικό μέσω της αντιμικροβιακής και αντιφλεγμονώδους δραστηριότητας . Τα αντιοξειδωτικά φλαβονοειδών που βρίσκονται στο χυμό ροδιού έχει επίσης αποδειχθεί ότι καταπολεμούν τους ιούς και μειώνουν τα συμπτώματα του κρυολογήματος. 

Πράσινα λαχανικά

Τα πράσινα λαχανικά παρέχουν αντιοξειδωτικά  καθώς και βασικά θρεπτικά συστατικά γνωστά για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Α και C και του φυλλικού οξέος. 

Είναι επίσης σημαντικό να πίνετε άφθονο νερό για να αντικαταστήσετε τα υγρά που χάνετε κάθε φορά που βήχετε και από τις απώλειες που οφείλονται σε εφίδρωση ή ιδρώτα. Όσον αφορά σε τι πρέπει να αποφύγετε όταν είστε άρρωστοι, αποφύγετε τα τρόφιμα που μπορεί να πυροδοτήσουν τη φλεγμονή. Καλό είναι να αποφεύγετε την εξευγενισμένη ζάχαρη, τα επεξεργασμένα τρόφιμα και το αλκοόλ. Φυσικά κοιμηθείτε αρκετά και μην αισθάνεστε ένοχοι για τον χρόνο που χρειάζεστε για να ανακάμψετε. 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.