WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς ένα ταξίδι στη μαγική Θεσσαλονίκη με έπεισε να εντάξω το ταχίνι στην καθημερινότητά μου


Τζουλιάννα Καρνέζη

9 Μαρτίου 2020

Πώς ένα ταξίδι στη μαγική Θεσσαλονίκη με έπεισε να εντάξω το ταχίνι στην καθημερινότητά μου

Κάθε ταξίδι έχει μυστικούς προορισμούς που ο ταξιδιώτης δεν γνωρίζει. Martin Buber. Αυτή η φράση αντικατοπτρίζει όλα όσα έμαθα από την απόδρασή μου στη μαγευτική Θεσσαλονίκη. 

Αλλά ας τα πάρω τα πράγματα από την αρχή. Την προηγούμενη εβδομάδα είχα τη χαρά να συμμετάσχω σε ένα φανταστικό ταξίδι στη Θεσσαλονίκη, που διοργάνωσε η εταιρεία Αφοί Χαΐτογλου που παράγει τον Μακεδονικό Χαλβά, το Μακεδονικό ταχίνι, το Παρθένο σησαμέλαιο και πολλά ακόμα προϊόντα. Στο άκουσμα και μόνο ότι θα ξεφύγω έστω και για μια ημέρα από τη ρουτίνα της καθημερινότητας, με έκανε να πετάξω από τη χαρά μου. Πόσο μάλλον όταν μου είπαν πως θα πάω στην πιο cool πόλη της Ελλάδας, τη Θεσσαλονίκη. 

Μια πόλη που σφύζει από ζωή όλο το εικοσιτετράωρο. Με τον Βαρδάρη της, με τον Θερμαϊκό της, με τον λευκό της Πύργο, που παλαιότερα λεγόταν “κόκκινος” μιας και ήταν βουτηγμένος στο αίμα. Με τα ηλιοβασιλέματά της, τους ξαφνικούς βαρδάρηδες. Θεσσαλονίκη «η πόλη που δεν κοιμάται ποτέ», η πόλη που είναι τα πάντα γιατί έχει τα πάντα. Ο σκοπός όμως, της επίσκεψής μου είχε ακόμα πιο ενδιαφέρον, αφού είδα από κοντά τις εγκαταστάσεις της εταιρείας Αφοί Χαΐτογλου και έμαθα τα πάντα για το ταχίνι και όταν γράφω τα πάντα, το εννοώ στην κυριολεξία! 

jenny.gr

Γιατί είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζεις από πού προέρχεται η τροφή σου, στην προκειμένη περίπτωση το ταχίνι, και να είσαι σίγουρος πως για να φτάσει στο πιάτο σου, έχει τηρηθεί η σωστή διαδικασία. Η αλήθεια είναι πως η παραγωγή του ταχινιού είναι απαιτητική και δύσκολη και λίγοι είναι εκείνοι που γνωρίζουν πώς να το κάνουν σωστά. Και η εταιρεία Αφοί Χαΐτογλου είναι ίσως η μοναδική που γνωρίζει πώς να διαχειριστεί το ταχίνι και πώς να το μεταφέρει με ασφάλεια στο τραπέζι του καταναλωτή. 

jenny.gr

Και φυσικά όλα αυτά τα είδα με τα ίδια μου τα μάτια, αφού επισκέφτηκα τις υπερσύγχρονες μονάδες της επεξεργασίας του σησαμιού και της παραγωγής ταχινιού και κατάλαβα πόσο ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη χρήση σύγχρονης τεχνολογίας, για την επίτευξη σταθερής ποιότητας τελικού προϊόντος. Παράλληλα, οι παραδοσιακές μέθοδοι παραγωγής παραμένουν ενεργές, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο, για τη διατήρηση του αυθεντικού χαρακτήρα του προϊόντος. Μάλιστα, ιδιαίτερη εντύπωση μου έκανε το γεγονός πως η άλεση γίνεται σε ειδική πέτρα που προέρχεται από τα παράλια της Μικράς Ασίας, περίτεχνα σκαλισμένη, η οποία αλέθει με τον πιο φυσικό τρόπο το σουσάμι, δίνοντας στο Μακεδονικό Ταχίνι την εκλεπτυσμένη γεύση και τα φίνα αρώματα που το κάνουν να ξεχωρίζει.

jenny.gr


Βλέποντας λοιπόν, όλα τα στάδια της παραγωγής: του καθαρισμού για την απομάκρυνση ξένων σωμάτων, το πλύσιμο του σουσαμιού με καθαρό νερό, την πιστοποιημένη μέθοδο αποστείρωσης και παστερίωσης που ακολουθείται για τη διασφάλιση της απουσίας επικίνδυνων μικροοργανισμών, αλλά και το ψήσιμο του σουσαμιού με πλήρως καθαρό αέρα και την αποστείρωση των βάζων, με έπεισαν, όχι μόνο πως το Μακεδονικό Ταχίνι  είναι το καλύτερο, αλλά και να το εντάξω πλέον στην καθημερινή μου διατροφή. 

jenny.gr

Και έτσι έγινε! Με το που γύρισα σπίτι, μαζί με τις όμορφες αναμνήσεις από τη μαγική Θεσσαλονίκη είχα ανεφοδιαστεί και ταχίνι σε όλες τις γεύσεις: κακάο, πορτοκάλι, βιολογικό και το απλό. Γιατί μετά από αυτό το υπέροχο ταξίδι, το ταχίνι έγινε η αγαπημένη μου τροφή την οποία έχω εντάξει πλέον στην καθημερινότητά μου. Ταχίνι με γιαούρτι, ταχίνι στο ψωμί, στη μπανάνα, στα γλυκά αλλά και σκέτο.

jenny.gr

Αυτή η υπερτροφή έχει τόσα πολλά οφέλη: Θέλεις να προστατεύσεις την καρδιά και το ανοσοποιητικό σου και να προλάβεις την οστεοπόρωση; Αρκεί να καταναλώνεις μια κουταλιά ταχίνι την ημέρα, και όχι να το θυμάσαι μόνο τις ημέρες νηστείας. Θέλεις να μειώσεις τη χοληστερίνη; Και εδώ το ταχίνι κάνει «θαύματα», αφού περιέχει θειούχα αμινοξέα, λυσίνη, φυτικές ίνες και ω3 λιπαρά οξέα. Θέλεις να μείνεις για πάντα νέος; Το ταχίνι καταπολεμάει τις ελεύθερες ρίζες πιο αποτελεσματικά ακόμη και από το ελαιόλαδο. Θέλεις, όχι να το παίζεις, αλλά να είσαι έξυπνος; Και αυτό το πετυχαίνεις με τον πιο νόστιμο τρόπο. Αν το ήξερε ο Ποπάι νομίζω θα απαρνιόταν το σπανάκι.

Θα μπορούσα να καταναλώσω ακόμη περισσότερες ώρες και χιλιάδες λέξεις για να αποτυπώσω επακριβώς τη διατροφική αξία του ταχινιού. Αλλά θα αρκεστώ στο ότι το  Μακεδονικό Ταχίνι είναι μοναδικό τόσο σε γεύση όσο και σε ποιότητα. 

jenny.gr

Καταλήγοντας ένα είναι σίγουρο, πως αυτός ο σπόρος με ιστορία χιλιάδων χρόνων στις μικρές του πλάτες, το σουσάμι που μεταμορφώνεται σε ταχίνι, αντιπροσωπεύει την πιο μαγική ιστορία υγιεινής διατροφής στη δική μας πλευρά του πλανήτη.
 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.