Τα τελευταία χρόνια, πολλές επιστημονικές έρευνες, ενοχοποιούν τις ελεύθερες ρίζες για πολλά από τα σύγχρονα προβλήματα υγείας. Οι ελεύθερες ρίζες είναι υποπροϊόντα, όπως τα καυσαέρια από την εξάτμιση του αυτοκινήτου, και δημιουργούνται καθώς το σώμα μας παράγει ενέργεια από το οξυγόνο στα πλαίσια μίας φυσιολογικής διαδικασίας που ονομάζεται οξείδωση. Και ενώ ο οργανισμός μας είναι εφοδιασμένος για να καταπολεμήσει την καταστρεπτική δράση που έχουν οι ελεύθερες ρίζες στη δραστική μορφή τους (ROS), υπάρχουν περιπτώσεις που η παραγωγή των ROS γίνεται τόσο ανεξέλεγκτη, σε σημείο που υπερβαίνει την προστατευτική ικανότητα του σώματός μας και εμφανίζεται το λεγόμενο «οξειδωτικό στρες».
Το οξειδωτικό στρες παίζει σημαντικό ρόλο στη γήρανση και πιο συγκεκριμένα στον νευροεκφυλισμό του εγκεφάλου, ενώ η φθορά είναι αισθητή από την ηλικία των 30, οπότε και χάνουμε κατά μέσο όρο 7000 εγκεφαλικά κύτταρα σε καθημερινή βάση. Οι συνήθεις καθημερινές δραστηριότητες, όπως η πέψη της τροφής και η αναπνοή, δημιουργούν ελεύθερες ρίζες που οδηγούν σε οξείδωση και βλάβη των ανθρώπινων κυττάρων και ιδιαίτερα των εγκεφαλικών. Και επειδή είναι γνωστό πως τα νευρικά κύτταρα είναι τα μόνα κύτταρα του οργανισμού που δεν αναγεννούνται από κάποια ηλικία και μετά, η διατήρησή τους είναι πολύ σημαντική, έτσι ώστε να μην επηρεάζονται αρνητικά και οι λειτουργικές ικανότητες, όπως είναι η μνήμη, η συγκέντρωση, η μάθηση και η προσοχή.
Όμως, τι προστατεύει τον εγκέφαλό μας;
Το ρόδι είναι ο βασιλιάς των φυσικών αντιοξειδωτικών. Πιο συγκεκριμένα οι σπόροι του ροδιού και η υψηλή περιεκτικότητά τους σε ισχυρότατα αντιοξειδωτικά έχουν προσελκύσει τελευταία το ενδιαφέρον όλο και περισσότερων ερευνητών. Έρευνες δείχνουν ότι το έλαιο που προκύπτει από την επεξεργασία των σπόρων του ροδιού μπορεί να αποδειχθεί ισχυρός αντίπαλος στις σοβαρές νευροεκφυλιστικές ασθένειες του εγκεφάλου. Γιατί ναι μεν ο εκφυλισμός του εγκεφάλου είναι μια φυσική και αναπόφευκτη διαδικασία, μπορεί όμως να επιταχυνθεί ή να επιβραδυνθεί, ανάλογα με τον τρόπο ζωής μας, όπως πιστεύουν σήμερα οι επιστήμονες.
Όμως η μεγάλη πρόκληση για τους επιστήμονες, ήταν να βεβαιωθούν ότι το έλαιο από τα ρόδια, το οποίο φιλτράρεται από το συκώτι μας όπως και οι υπόλοιπες τροφές, καταλήγει πράγματι στα μέρη του σώματός μας που μπορούν να επωφεληθούν από αυτό. Κι αυτό, γιατί το μεγαλύτερο πρόβλημα με τις αντιοξειδωτικές ουσίες, είναι το γεγονός ότι δεν απορροφώνται σε επαρκείς ποσότητες από τον οργανισμό. Όπως λοιπόν καταλαβαίνετε, όσο ρόδι και εάν φάμε δεν θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε τον εγκέφαλο. Και αυτό αποτελούσε ένα μεγάλο πρόβλημα, μέχρι που οι Ισραηλινοί επιστήμονες με τη μέθοδο της νανοτεχνολογίας δημιούργησαν υδατοδιαλυτά μικροσταγονίδια, τα οποία καταφέρνουν να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος και να διαπεράσουν το Αιματοεγκεφαλικό Φραγμό και να φτάσουν στον εγκέφαλο όπου και δρουν αντιοξειδωτικά.
Με βάση αυτά τα δεδομένα, στη συνέχεια ανέπτυξαν το προϊόν GranaGard, το οποίο διατίθεται ως συμπλήρωμα διατροφής για όσους θέλουν να καταπολεμήσουν την εκφύλιση των εγκεφαλικών τους κυττάρων, καθώς και όσους κινδυνεύουν από νευροεκφυλιστικές παθήσεις. Με απλά λόγια το Granagard είναι ένα πρωτοποριακό συμπλήρωμα διατροφής που περιέχει το έλαιο των σπόρων του ροδιού (Pomegranate Seed Oil - PSO) που έχει υψηλές συγκεντρώσεις σε Πουνισικό Οξύ, ένα από τα πλέον ισχυρά φυσικά αντιοξειδωτικά.
Τα αντιοξειδωτικά στοιχεία αναμφίβολα αποτελούν τη φυσική προστασία του οργανισμού έναντι των ελεύθερων ριζών, οι οποίες ως δραστικές μορφές οξυγόνου, δημιουργούν κυκλώματα στα κύτταρα και καταστρέφουν τους νευρικούς ιστούς. Αυτή τη φυσική προστασία έρχεται να προσφέρει το GranaGard, το οποίο περιέχει ένα από τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά, το έλαιο των σπόρων ροδιού, με τη σημαντική διαφορά όμως ότι η χρήση νανοτεχνολογίας καθιστά το έλαιο σπόρων ροδιού ικανό να φτάσει στους νευρώνες του εγκεφάλου και να τους προστατέψει από το οξειδωτικό στρες και από τις επιπτώσεις που αυτό επιφέρει.
Με ζητούμενη τη διατήρηση των εγκεφαλικών μας κυττάρων ζωντανών για όσο μεγαλύτερο διάστημα είναι εφικτό, το GranaGard έχει αναπτυχθεί για να συμβάλλει στην πρόληψη της εμφάνισης και της εξέλιξης των νευροεκφυλιστικών ασθενειών.
Για να διατηρούμαστε ακμαίοι καθώς η ηλικία μας αυξάνεται, πρέπει να κρατήσουμε τα εγκεφαλικά μας κύτταρα ζωντανά. Κάθε βήμα της επιστήμης προς τα εμπρός είναι και μία νίκη. Ακόμη και αν δεν βρεθεί ποτέ μια οριστική και ριζική θεραπεία για την άνοια και το Αλτσχάιμερ, αν οι επιστήμονες καταφέρουν να καθυστερήσουν τη διαδικασία εκφύλισης των εγκεφαλικών κυττάρων κατά μερικά χρόνια, θα έχουν πετύχει πολλά. Ας κρατήσουμε λοιπόν το μυαλό μας ζωντανό.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.