WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Covid – 19, εγκυμοσύνη και θηλασμός: Μία μαία απαντά στις πιο κοινές απορίες


Χριστίνα Θεοδωροπούλου

19 Μαρτίου 2020

Covid – 19, εγκυμοσύνη και θηλασμός: Μία μαία απαντά στις πιο κοινές απορίες

Ο κορωνοϊός σχεδόν μονοπωλεί την καθημερινότητά μας και όλων γύρω μας. Ο καθένας έχει τους λόγους του να ανησυχεί. Απλά κάποιες ομάδες είναι λίγο πιο ευάλωτες, είτε λόγω ηλικίας, είτε λόγω βεβαρημένου ιατρικού ιστορικού, είτε λόγω της παρούσας κατάστασης που βιώνουν.

Στην τελευταία κατηγορία ανήκουν οι έγκυες και οι νέες μανούλες, που παρά το γεγονός ότι δεν έχουν κάποιον ιδιαίτερο λόγω να φοβούνται, η έτσι κι αλλιώς ευάλωτη και ευαίσθητη ψυχολογία τους , εντείνει κάποιες φορές την ανησυχία. 

Αν λοιπόν, είστε σε αυτή τη φάση, είτε περιμένετε το μωρό σας, είτε είστε αγκαλιά με αυτό και το θηλάζετε, τότε πριν αρχίσετε να βάζετε διάφορα με το νου σας, ενημερωθείτε από τον γιατρό ή τη μαία σας. Για να σας καθησυχάσω, όμως εδώ είναι όσα μου είπε η μαία μου, Βίκυ Ιωσηφέλλη, σε ερωτήσεις που πιθανότατα θα της έκανα, αν αυτή η κατάσταση συνέβαινε λίγους μήνες πριν. Σας τα παραθέτω όσο πιο απλά και κατανοητά είναι δυνατόν, απατώντας στο πιο καίρια ερωτήματα που έρχονται πρώτα στο μυαλό. 

Αν η έγκυος νοσεί, τότε ο ιός μεταφέρεται στο παιδί;

«Οι τελευταίες έρευνες έχουν δείξει ότι ο ιός δεν μεταδίδεται με κάθετη μετάδοση, δηλαδή από την μητέρα στο έμβρυο», μου εξηγεί η Βίκυ. Επομένως, ακόμα κι αν μία μέλλουσα μανούλα νοσήσει από τον Covid-19, δεν πρέπει να ανησυχεί για το μωρό της. Αυτό που συστήνουν οι γιατροί είναι η καισαρική τομή σε περιπτώσεις γυναικών που έχουν συμπτώματα πνευμονίας. 

jenny.gr

Αν η θηλάζουσα μαμά νοσεί, πώς συνεχίζει με τον θηλασμό;

«Όταν η λεχώνα νοσεί, τότε για 14 μέρες πρέπει να αντλεί το γάλα της κι αυτό για να μην είναι πολύ κοντά με το μωρό. Καλό είναι να ταΐζει κάποιος άλλος το μωρό αυτές τις μέρες έτσι ώστε να αποφευχθεί η επαφή μαζί του», σημειώνει η Βίκυ και συνεχίζει λέγοντας ότι τα καταγεγραμμένα περιστατικά μετάδοσης από την θηλάζουσα μαμά στο παιδί είναι ελάχιστα. Ωστόσο, η πρόληψη ποτέ δεν έβλαψε κανέναν. 

Επομένως οι θηλάζουσες μανούλες δεν σταματούν τον θηλασμό σε καμία περίπτωση. Συνεχίζουν να θωρακίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού τους, μέσω των αντισωμάτων που μεταφέρονται από το μητρικό γάλα. Με την πρώτη υποψία όμως, ότι ίσως και να νοσούν από τον κορωνοϊό, τότε καλό είναι να διακόψουν τη διαδικασία, να εξεταστούν και να πράξουν ανάλογα με τις συμβουλές του γιατρού. 

Ωστόσο, όπως σε κάθε περίπτωση, έτσι και στην προκειμένη, ο πανικός δεν είναι καθόλου καλός σύμβουλος. Ένα τηλέφωνο στο γιατρό ή τη μαία και η πιστή ακολουθία των οδηγιών από τους ειδικούς σίγουρα θα σώσει την κατάσταση. 
 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.