Οι καλύτεροι τρόποι για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας και να αντιμετωπίσετε τον κορωνοϊό Covid-19

Τζουλιάννα Καρνέζη
Σάββατο, 21 Μαρτίου 2020

Οι ιώσεις παραμονεύουν σε κάθε γωνιά. Τώρα όμως έχουμε ακόμη έναν λόγο να θέλουμε ένα ισχυρό ανοσοποιητικό, γιατί εκτός από τις απλές ιώσεις, στη ζωή μας έχει εισβάλει ο κορωνοϊός Covid-19. 

Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να προετοιμάζουμε το σώμα μας, για να αποκρούσει τα εχθρικά μικρόβια. Εξάλλου, η πρόληψη είναι το καλύτερο φάρμακο. Παρακάτω θα δείτε μερικούς φυσικούς και υγιείς τρόπους, για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Κοιμηθείτε καλά. Προτεραιότητα σας πρέπει να είναι 7-9 ώρες ύπνου κάθε βράδυ!  Η έλλειψη ύπνου αυξάνει την ορμόνη κορτιζόλη στο σώμα σας, η οποία καταστέλλει το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Ο ύπνος θα βοηθήσει επίσης, στην καταπολέμηση της λοίμωξης, αν κάποιος στην οικογένειά τυχαίνει να είναι άρρωστος. Τα κύτταρα του σώματος σας θα επισκευαστούν και θα αποκατασταθούν, κατά τη διάρκεια μιας υγιούς νύχτας, γι  αυτό μην ταλαιπωρείτε τον εαυτό σας και αναπαυτείτε.

Λιγότερο άγχος. Το παρατεταμένο στρες αυξάνει την παραγωγή αδρεναλίνης, της ορμόνης του στρες, με αποτέλεσμα να μειώνεται η ικανότητα του σώματός σας, να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις. Ακόμα και εάν έχετε άγχος για μόνο λίγες μέρες, είναι αρκετό για να μειωθεί ο αριθμός  των κυττάρων που καταπολεμούν τις μολύνσεις στο σώμα σας. Δοκιμάστε μερικούς νέους τρόπους για να νικήσετε το άγχος και να κρατήσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα σε πλήρη λειτουργία.

Κουνηθείτε.  Η άσκηση μπορεί να δώσει στο ανοσοποιητικό σας σύστημα μια ώθηση, με την προώθηση της καλής κυκλοφορίας  του αίματος και του οξυγόνου, ώστε να καταπολεμάτε πιο αποτελεσματικά τα μικρόβια. 

Αποφύγετε τον καπνό του τσιγάρου. Η έκθεση στον καπνό του τσιγάρου, είτε με απ ευθείας το κάπνισμα ή με το παθητικό, προκαλεί φλεγμονή και αυξάνει την βλέννα στο αναπνευστικό σας σύστημα, έτσι ώστε να είστε λιγότερο ανθεκτικοί  στις αρρώστιες.

Τρώτε φρούτα και λαχανικά. Τρώγοντας ένα "ουράνιο τόξο" φρούτων και λαχανικών, θα δώστε στο σώμα σας τις σωστές βιταμίνες και τα ανόργανα συστατικά, με αποτέλεσμα να αποκτήσετε ένα ισχυρό ανοσοποιητικό. Ο υποσιτισμός βλάπτει το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Καθίστε στον ήλιο. Ειδικά κατά τους χειμερινούς μήνες, δεν έχουν όλες οι περιοχές φυσικό φως του ήλιου. Είναι πιο σημαντικό από ποτέ να καθίσετε έξω στο μπαλκόνι, για να πάρετε αρκετή βιταμίνη D, η οποία προάγει την φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Ακόμα και μόλις 15 λεπτά  έκθεσης μπορεί να βοηθήσει.