WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Σκοτώνει το μαγείρεμα τον κορωνοϊό; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε


Τζουλιάννα Καρνέζη

16 Απριλίου 2020

Σκοτώνει το μαγείρεμα τον κορωνοϊό; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Όλοι πλέον διατηρούμε τα μέτρα πρόληψης αλλά και την κοινωνική αποστασιοποίηση, με σκοπό να μειώσουμε τα κρούσματα της πανδημίας. Αλλά τι γίνεται όταν έρθει η ώρα να φάτε όλα αυτά τα προϊόντα που πήρατε από το κατάστημα - συγκεκριμένα αυτά τα φρέσκα φρούτα, τα λαχανικά και άλλα φαγητά; Είναι ασφαλές να καταναλώνονται ως έχει - και το μαγείρεμα μπορεί να σκοτώσει τον κορωνοϊό;

Καταρχάς είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι από τώρα δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν τη μετάδοση του κορωνοϊού από τα τρόφιμα, σύμφωνα με το CDC. Αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι ο SARS-CoV-2 προκαλεί κυρίως αναπνευστική νόσο (σε αντίθεση με άλλους ιούς, όπως ο νοροϊός και η ηπατίτιδα, που προκαλούν γαστρεντερικές παθήσεις). Οι κορωνοϊοί θεωρούνται γενικά ότι μεταδίδονται από άτομο σε άτομο μέσω σταγονιδίων αναπνοής. 

Η μεγαλύτερη ανησυχία σχετικά με τον κορωνοϊό και την ασφάλεια των τροφίμων, σύμφωνα με το CDC, εξαρτάται περισσότερο από τη γενική υγιεινή - ο οργανισμός συνιστά να πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό για 20 δευτερόλεπτα πριν από την προετοιμασία ή την κατανάλωση φαγητού. Σε γενικές γραμμές λόγω της κακής επιβίωσης αυτών των κορωνοϊών σε επιφάνειες, υπάρχει πιθανώς πολύ χαμηλός κίνδυνος εξάπλωσης από προϊόντα διατροφής ή συσκευασίες που αποστέλλονται για διάστημα ημερών ή εβδομάδων σε θερμοκρασίες περιβάλλοντος, ψύξης ή κατάψυξης.

Ωστόσο το CDC συνιστά την εφαρμογή μέτρων ασφάλειας για τα τρόφιμα, όπως η διατήρηση του ωμού κρέατος ξεχωριστά από άλλα τρόφιμα και το μαγείρεμα στις σωστές θερμοκρασίες. Και όταν πρόκειται για φρούτα και λαχανικά, φροντίστε να τα ξεπλένετε πριν τα φάτε - αρκεί μόνο το νερό. Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι άλλες τεχνικές (όπως η χρήση συνδυασμού ξιδιού και νερού) είναι πιο αποτελεσματικές. Και φυσικά μην πλένετε ποτέ κάτι που θα καταναλώσετε, με οποιοδήποτε είδος καθαριστικού. 

Το μαγείρεμα των τροφίμων σκοτώνει τον κορωνοϊό;

Και πάλι, ενώ οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ο νέος κορωνοϊός δεν είναι ένα παθογόνο που προκαλείται από τα τρόφιμα, εξακολουθεί να είναι καλή ιδέα να μαγειρεύετε τρόφιμα στις σωστές θερμοκρασίες - και κάτι τέτοιο πιθανότατα θα μειώσει τυχόν ποσότητα ιού στο φαγητό. 

Οι ειδικοί εξηγούν ότι πολλοί ιοί γενικά είναι ευαίσθητοι στη θερμότητα και οι κορωνοϊοί, ειδικότερα, τείνουν να επιβιώνουν για μικρότερες χρονικές περιόδους σε υψηλότερες θερμοκρασίες και υψηλότερα επίπεδα υγρασίας, σε σχέση με τα ψυχρότερα, ξηρά περιβάλλοντα. Φυσικά, επειδή ο SARS-CoV-2 είναι τόσο καινούριος, δεν υπάρχουν δεδομένα ή μελέτες για το ότι θα μειωθεί η εξάπλωση του όσο αυξάνεται η θερμοκρασία, αλλά πιθανότατα θα ενεργήσει πολύ παρόμοια με άλλους κορωνοϊούς. Γι αυτό και όσο αφορά τις τροφές θα πρέπει να ληφθούν όλα τα μέτρα, λαμβάνοντας υπόψη τις τυπικές οδηγίες για το μαγείρεμα των τροφίμων.

Σύμφωνα με το CDC, οι κατάλληλες οδηγίες θερμοκρασίας για το μαγείρεμα - οι οποίες όχι μόνο εμποδίζουν την ανάπτυξη ιών αλλά και βακτηρίων σε τρόφιμα - περιλαμβάνουν τις παρακάτω θερμοκρασίες:

62.7℃ για ολόκληρα τεμάχια βοδινού, χοιρινού, μοσχαριού και αρνιού
71 ℃ για αλεσμένα κρέατα, όπως βόειο κρέας και χοιρινό
73.8℃ για όλα τα πουλερικά, συμπεριλαμβανομένου του κοτόπουλου και της γαλοπούλας
62.7℃ για φρέσκο ζαμπόν (ωμό)
62.7℃ για ψάρι ή μαγειρέψτε έως ότου η σάρκα είναι αδιαφανής

Οι πληροφορίες σε αυτό το άρθρο είναι ακριβείς για την ώρα. Ωστόσο, καθώς η κατάσταση που επικρατεί για τη νόσο COVID-19 εξακολουθεί να εξελίσσεται, είναι πιθανό ορισμένα στοιχεία να έχουν αλλάξει από τη δημοσίευση. Ενθαρρύνουμε επίσης τους αναγνώστες να ενημερώνονται για τις ειδήσεις και τις συστάσεις χρησιμοποιώντας ως πηγές το CDC και τον WHO.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.