WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πόσα αυγά μπορείτε να τρώτε με ασφάλεια


Τζουλιάννα Καρνέζη

18 Απριλίου 2020

Πόσα αυγά μπορείτε να τρώτε με ασφάλεια

Το Πάσχα τα αυγά έχουν την τιμητική τους. Τα βάφουμε, τα τσουγκρίζουμε και φυσικά τα τρώμε. Και εννοείται ότι δεν μένουμε μόνο στο ένα, αντ' αυτού θα φάμε δυο με τρία αυγά, μπορεί και περισσότερα, μέσα σε μια μέρα. Όμως, τελικά αυτή η τροφή είναι θρεπτική ή βλαβερή για την υγεία μας; 

Τα αυγά είναι ένα από τα πιο θρεπτικά τρόφιμα στον πλανήτη. Απλά φανταστείτε ότι ένα αυγό περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά για να μετατρέψει ένα μόνο κύτταρο σε κοτόπουλο. Το βασικό χαρακτηριστικό των αυγών είναι ότι έχουν πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας και επίσης είναι μια καλή πηγή των βιταμινών του συμπλέγματος Β, ιωδίου, σιδήρου, σεληνίου και βιταμίνης D. Εκτός, όμως από τα θρεπτικά συστατικά τα αυγά είναι και χαμηλά σε θερμίδες, αφού ένα αυγό βραστό περιέχει 80 θερμίδες. Αν βέβαια το τηγανίσουμε η θερμιδική του αξία αυξάνεται περίπου στις 150 θερμίδες.

Εάν τρώμε αυγά θα αυξηθεί η χοληστερόλη;

Η χοληστερόλη συχνά θεωρείται ως μια αρνητική λέξη. Όταν την ακούμε, αυτόματα σκεφτόμαστε φαρμακευτικές αγωγές και εμφράγματα. Η αλήθεια είναι ότι η χοληστερόλη είναι αρκετά σημαντική για το σώμα μας. Είναι ένα δομικό μόριο που αποτελεί μέρος της κυτταρικής μεμβράνης και χρησιμοποιείται για την παραγωγή ορμονών, για τη παροχή ενέργειας και για την λειτουργία του νευρικού συστήματος. 

Με όλα τα παραπάνω γίνεται κατανοητή η σπουδαιότητα της χοληστερόλης για τη λειτουργία του οργανισμού. Όμως, από την άλλη μεριά τα αυξημένα επίπεδα της στο αίμα συνδέονται με την εμφάνιση πολλών παθήσεων. Αυτός είναι και ένας λόγος που τα τελευταία χρόνια τα αυγά έχουν αποκτήσει μια κακή φήμη, δεδομένου ότι οι κρόκοι τους είναι πλούσιοι σε χοληστερόλη. Για αρκετό καιρό θεωρούταν η πιο επικίνδυνη τροφή για την υγεία και πολλοί την απέφευγαν, γιατί φοβόντουσαν ότι θα ανέβουν τα επίπεδα της χοληστερίνης τους.

Όμως, τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση αυγών, δεν επηρεάζει τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα. Αυτή η άποψη στηρίζεται στο γεγονός ότι μόνο το 1/3 της χοληστερίνης που κυκλοφορεί στο αίμα προέρχεται από τις τροφές. Με απλά λόγια αυτό που αυξάνει τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα είναι η κατανάλωση κορεσμένου λίπους και όχι η πρόσληψη της από τις τροφές.

Όσοι είναι υγιείς μπορούν να καταναλώνουν ένα ή και περισσότερα αυγά την ημέρα, αρκεί να ακολουθούν μια διατροφή χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά. Εκείνοι που έχουν αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης, καλό να περιορίζουν την κατανάλωση αυγών, αλλά δεν χρειάζεται να την κόψουν εντελώς. Σε γενικές γραμμές μπορούνε να τρώνε 3 με 4 αυγά την εβδομάδα.

Όσο αφορά τα παιδιά καλό είναι να καταναλώνουν 4 με 5 αυγά την εβδομάδα, αφού προσλαμβάνουν πρωτεΐνη και από άλλες τροφές. Ο κρόκος σε ένα βρέφος προστίθεται μετά τον 8ο μήνα, ενώ το ασπράδι μετά το πρώτο έτος, γιατί έχει ενοχοποιηθεί για την πρόκληση αλλεργιών. Η καλύτερη επιλογή είναι τα εμπλουτισμένα με ωμέγα-3 αυγά ή αυτά που προέρχονται από κότες, οι οποίες εκτρέφονται σε βοσκότοπους.

Τι μας προσφέρουν τα αυγά; 

Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα

Ένα αυγό την ημέρα μπορεί να σας βοηθήσει να καταπολεμήσετε τις λοιμώξεις.  Και αυτό γιατί τα αυγά είναι πλούσια σε σελήνιο, το οποίο συμβάλει στη διατήρηση ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος αλλά και στη ρύθμιση του θυρεοειδούς αδένα.

Ανακουφίζουν από το άγχος

Μπορεί να σας ακούγετε περίεργο, όμως τα αυγά περιέχουν κάποια αμινοξέα που προάγουν τη ψυχική υγεία, γιατί ρυθμίζουν την απελευθέρωση της σεροτονίνης, ένας νευροδιαβιβαστής υπεύθυνος για τη χαλάρωση, την ηρεμία και την καλή διάθεση.

Προωθούν  την υγεία των οστών και των δοντιών

Τα αυγά μετά τον ήλιο, είναι η καλύτερη πηγή βιταμίνης D. Αυτή η βιταμίνη είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη των δοντιών και των οστών.  Επίσης, βοηθάει στην απορρόφηση του ασβεστίου, που εκτός από το να έχουμε γερά οστά και δόντια, είναι απαραίτητο και για το μεταβολισμό, την πέψη και τη λειτουργία της καρδιάς.

Ενισχύουν τη γνωστική λειτουργία

Τα αυγά περιέχουν τη χολίνη, μια ένωση που είναι ευεργετική για τη γνωστική λειτουργία. Σύμφωνα με έρευνες η ανεπάρκεια της χολίνης αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας, της νόσου του Αλτσχάιμερ και της νοητικής εξασθένησης.

Βελτιώνουν το δέρμα

Τα αυγά είναι εξαιρετικά υψηλά σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι χρήσιμες για την υγεία των μαλλιών και του δέρματος, καθώς και για τη σωστή λειτουργία του ήπατος και των ματιών.

Βοηθάνε στην απώλεια βάρους

Τα αυγά παρέχουν το αίσθημα του κορεσμού, έτσι ώστε να αποτελούν μια τέλεια επιλογή για το πρωινό σας γεύμα. Αν τρώτε αυγά το πρωί θα αποφύγετε τις λιγούρες, τα τσιμπολογήματα και θα μειωθεί η υπερφαγία. Σύμφωνα με μελέτες, οι άνθρωποι που τρώνε αυγά για πρωινό καταναλώνουν λιγότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας.

Προστατεύουν την  υγεία των ματιών

Τα αυγά περιέχουν 2 αντιοξειδωτικά, τη λουτεΐνη και τη ζεαξανθίνη, τα οποία συμβάλουν στην υγεία των ματιών. Επίσης, μειώνουν τον κίνδυνο των ασθενειών των ματιών όπως ο καταρράκτης και η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.