Πράσινο τσάι: Πόσο πρέπει να πίνετε για να χάσετε κιλά

Τζουλιάννα Καρνέζη
Σάββατο, 30 Μαΐου 2020

Το πράσινο τσάι έχει χαρακτηριστεί το ελιξίριο της Ανατολής, καθώς έχει συνδεθεί με την πρόληψη του καρκίνου, των καρδιαγγειακών νοσημάτων και τον έλεγχο της χοληστερίνης. Όμως τι συμβαίνει με την απώλεια βάρους; Πόσο πράσινο τσάι πρέπει να πίνετε για να χάσετε κιλά;

Το Πανεπιστήμιο του Maryland Medical Center προτείνει να πίνετε 2-3 φλιτζάνια πράσινο τσάι καθημερινά, για να πάρετε μια επαρκή δόση, η οποία προάγει την υγεία σας. Αυτό περιλαμβάνει 240 με 320 χιλιοστόγραμμα πολυφαινολών. Αυτές οι ενώσεις είναι αντιοξειδωτικά, πράγμα που σημαίνει ότι προστατεύουν τα κύτταρα από τις βλάβες και ότι μπορεί να αυξήσουν το μεταβολισμό σας.

Αρκετές μελέτες αναδεικνύουν ότι η κατανάλωση τσαγιού μπορεί να προκαλέσει μια μικρή αύξηση του μεταβολισμού. Αυτό που θα πρέπει να σημειώσουμε, όμως, είναι ότι η επίδραση αυτή είναι παροδική και μακροχρόνια δεν φαίνεται ουσιαστική επίδραση αποκλειστικά και μόνο του τσαγιού στο σωματικό μας βάρος.

Επίσης, μια ανασκόπηση και μετα-ανάλυση των μελετών για τις επιδράσεις του πράσινου τσαγιού στην απώλεια βάρους, που δημοσιεύθηκε στην "Nutrición Hospitalaria" το 2014, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μπορεί να μειώσει ελαφρώς τη λιπώδη μάζα. Γενικά όμως, οι μελέτες έχουν δείξει αντικρουόμενα αποτελέσματα.

Μπορεί στις διαφημίσεις να προβάλλεται σαν το ρόφημα που είναι εχθρός του λίπους. Ωστόσο, δεν μπορείτε να χρησιμοποιείτε το πράσινο τσάι από μόνο του για να χάσετε κιλά, αλλά πρέπει να ακολουθείτε και την κατάλληλη διατροφή. Ένας σίγουρος λόγος που πρέπει να πίνετε πράσινο τσάι είναι, ότι μειώνει την όρεξη και ότι περιέχει σημαντικά αντιοξειδωτικά και συστατικά, τα οποία βοηθάνε στην διατήρηση  της καλής υγείας, Όμως είναι σημαντικό να τονίσουμε πως κανένα μεμονωμένο τρόφιμο δεν μπορεί να μας παχύνει ή να μας αδυνατίσει, έτσι και το τσάι μπορεί να συνεισφέρει στην απώλεια βάρους, αλλά όχι μόνο του. Θα πρέπει πάντοτε να συνοδεύεται από άσκηση και ισορροπημένη διατροφή.

Εάν πάσχετε από την καρδιά, τους νεφρούς ή έχετε ηπατικά προβλήματα, αναιμία, γλαύκωμα, οστεοπόρωση ή άγχος, να αποφεύγετε να πίνετε πράσινο τσάι. Επιπλέον, το πράσινο τσάι αλληλεπιδρά με ορισμένα φάρμακα, γι αυτό καλό είναι να μιλήσετε με το γιατρό σας, πριν το πιείτε, αν παίρνετε οποιαδήποτε φάρμακα.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.