WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

New Beverly Ηills diet: Μάθετε τα πάντα για τη δίαιτα που ακολουθούν οι διάσημοι και που υπόσχεται απώλεια 7 κιλών σε ένα μήνα


Τζουλιάννα Καρνέζη

3 Ιουνίου 2020

New Beverly Ηills diet: Μάθετε τα πάντα για τη δίαιτα που ακολουθούν οι διάσημοι και που υπόσχεται απώλεια 7 κιλών σε ένα μήνα

Η παχυσαρκία είναι μια νόσος που μαστίζει τις σύγχρονες κοινωνίες και έχει συνδεθεί με πολλές εκφυλιστικές ασθένειες, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Τα τελευταία χρόνια γίνονται προσπάθειες για να βρεθούν οι κατάλληλες μέθοδοι για την πρόληψη αλλά και για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας δημιουργούνται συνέχεια καινούρια διατροφικά προγράμματα. Κάποια όμως από αυτά δεν συμμορφώνονται με τις συστάσεις του ΠΟΥ και συνεπώς χαρακτηρίζονται ως ανορθόδοξα. 

Μια από αυτές τις ανορθόδοξες διατροφές είναι και η δίαιτα Beverly Hills είναι μια δίαιτα που δημοσιεύτηκε αρχικά το 1981 από τη Judy Mazel. Έκτοτε αναθεωρήθηκε και ονομάζεται «New Beverly Ηills diet».

Στηρίζεται στη θεωρία ότι το σώμα χρειάζεται τη βοήθεια ενζύμων που βρίσκονται σε ορισμένα τρόφιμα για να γίνει σωστά η διαδικασία της πέψης. Είναι μια περίεργη πεποίθηση επειδή το σώμα δε μπορεί να μεταβολίσει την τροφή αν δεν ολοκληρωθεί η πέψη.

Η συγκεκριμένη δίαιτα ακολουθείται από πολλούς διάσημους καλλιτέχνες και εφαρμόζεται κυρίως σε φάρμες όπου καλλιτέχνες απομονώνονται για ξεκούραση και χαλάρωση. Η New Beverly Ηills diet είναι αρκετά αυστηρή γιατί περιορίζεται σε 800 kcal/day και συνδυάζει υψηλή πρόσληψη υδατανθράκων σε ποσοστό 90-95% και ελάχιστη πρόσληψη πρωτεϊνών σε ποσοστό 5%. Το πρόγραμμα στηρίζεται σε ένα συνδυασμό τροφίμων. Η κύρια ομάδα τροφίμων της είναι τα φρούτα. Υπάρχουν μέρες που καταναλώνονται μόνο φρούτα, άλλες μόνο με λαχανικά, και άλλες που επιτρέπεται η κατανάλωση αμυλούχων υδατανθράκων. Η New Beverly Ηills diet εγγυάται απώλεια 7 κιλών περίπου σε ένα μήνα.

Οι τροφές που συνιστώνται:

Φρούτα

Λαχανικά

Ελάχιστο άπαχο κρέας

Αλάτι σε πολύ μικρές ποσότητες

Οι τροφές που πρέπει να αποφεύγονται:

Κρέας

Αυγά

Λίπη

Ζάχαρη

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Αμερικάνικου Διαιτητικού Οργανισμού, η δίαιτα αυτή μπορεί να είναι αποτελεσματική στην απώλεια βάρους. Ωστόσο, όπως αναφέρει: «ακολουθώντας το πρόγραμμα αυτό, υπάρχει μια ανησυχία δεδομένο ότι απουσιάζουν απαραίτητα θρεπτικά συστατικά».

Σύμφωνα με τον ίδιο η απώλεια βάρους που προκύπτει οφείλεται κατά κύριο λόγο στην υποθερμιδική φύση της δίαιτας. Παρόλα αυτά επισημαίνει πως είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η συγκεκριμένη δίαιτα προωθεί την κατανάλωση λαχανικών και φρούτων. 

Επίσης είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως όλα όσα υποστηρίζει η Jody Mazel δεν έχουν καμία επιστημονική βάση. Αντίθετα, υπάρχουν αρκετές επιστημονικές μελέτες που υποστηρίζουν ότι τα πεπτικά υγρά εκκρίνονται όλα μαζί ανεξάρτητα από το γεύμα μας και δεν επηρεάζουν την πέψη των τροφίμων. 

Προσωπικά είμαι ιδιαίτερα επιφυλακτική για την αποτελεσματικότητα της δίαιτας και τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει είναι τα εξής.

Ελλιπής πρόσληψη βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων, κυρίως σιδήρου, μαγνησίου και ψευδαργύρου με συνέπεια το άτομο που την εφαρμόζει να νιώθει ζαλάδες, ατονία, κούραση. 

Δεν προάγει έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Δεν έχει μακροπρόθεσμα αποτελέσματα. 

Μπορεί να παρατηρηθούν φαινόμενα όπως μελαγχολία, κατάθλιψη και μείωση της αυτοπεποίθησης.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.