WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι επιστήμονες βρήκαν τη βιταμίνη που καθυστερεί τη γήρανση


Τζουλιάννα Καρνέζη

20 Ιουνίου 2020

Οι επιστήμονες βρήκαν τη βιταμίνη που καθυστερεί τη γήρανση

Είναι γνωστό ότι η σωστή διατροφή μπορεί να περιορίσει τα φυσικά σημάδια της γήρανσης. Και τώρα Αμερικανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι όταν οι άνθρωποι καταναλώνουν ένα φυσικό διατροφικό συμπλήρωμα, μπορούν να καθυστερήσουν τη γήρανση. 

Πιο συγκεκριμένα μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Communications,, οδήγησε σε μια πολλά υποσχόμενη ανακάλυψη όσο αφορά τον τομέα της αντιγήρανσης. Μια βιταμίνη που ονομάζεται νικοτιναμίδιο ριβοζίτης (NR), το οποίο είναι μια μορφή του νουκλεοσιδίου πυριδίνης της βιταμίνης Β3, βρέθηκε ότι μπορεί να ενισχύσει τη δράση των βλαστοκυττάρων, συμβάλλοντας στη γρηγορότερη ανάπλαση ιστών και κυττάρων.

Είναι γνωστό ότι η αναγεννητική ικανότητα των κυττάρων και των οργάνων επιδεινώνεται με την ηλικία. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη γήρανση και εντέλει τον θάνατο. Ερευνητικές ομάδες από την Ελβετία, τον Καναδά και τη Βραζιλία μελέτησαν πώς συμβαίνουν αυτές οι αλλαγές με την πάροδο του χρόνου και διαπίστωσαν ότι όταν έδωσαν τη βιταμίνη νικοτιναμίδιο ριβοζίτη σε ηλικιωμένα ποντίκια, τα βλαστικά τους κύτταρα στους μύες αναζωογονήθηκαν. Τα συγκεκριμένα ευρήματα αποδείχτηκαν εξαιρετικά ελπιδοφόρα, διότι τα ποντίκια που πήραν τη βιταμίνη NR, είχαν μια μυϊκή αναγέννηση και έζησαν περισσότερο από τα υπόλοιπα, χωρίς να εμφανίσουν παρενέργειες.

Η βιταμίνη Β3 αποτελείται από 2 μόρια το νικοτιναμίδιο και το νικοτινικό οξύ, που συχνά αναφέρεται και ως νιασίνη. Πλούσιες πηγές βιταμίνης Β3 είναι η μαγιά μπύρας, το κρέας, τα προϊόντα ολικής άλεσης, ξηροί καρποί (φιστίκια και καρύδια) καθώς και ορισμένα εμπλουτισμένα δημητριακά προϊόντα. 

Για τους ερευνητές η συγκεκριμένη μελέτη αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη στην αναγεννητική ιατρική, αναδεικνύοντας μια πιθανή μελλοντική χρήση των συμπληρωμάτων στην ικανότητα αποκατάστασης του σώματος. Τα ευρήματα επίσης, δίνουν ελπίδα για την αντιμετώπιση πολλών ασθενειών. Ωστόσο, απαιτούνται ακόμα πιο λεπτομερείς μελέτες για τη διερεύνηση της δράσης της βιταμίνης NR στο χώρο της αντιγήρανσης.
 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.