WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

4 πράγματα που πρέπει να κάνετε πριν κοιμηθείτε για να βοηθήσετε την πέψη


Τζουλιάννα Καρνέζη

26 Ιουνίου 2020

4 πράγματα που πρέπει να κάνετε πριν κοιμηθείτε για να βοηθήσετε την πέψη

Όλοι γνωρίζουμε για τα οφέλη μιας ρουτίνας ύπνου. Κάνοντας συγκεκριμένα πράγματα - όπως ο διαλογισμός, πίνοντας ένα ρόφημα- μπορεί να σας βοηθήσει να θέσετε τις βάσεις για έναν καλύτερο ύπνο. Γνωρίζατε όμως ότι το να έχετε μια σταθερή νυχτερινή ρουτίνα είναι ένα πλεονέκτημα και για την υγεία του εντέρου;

Καταρχάς είναι σημαντικό να διατηρείτε σταθερούς χρόνους γεύματος, ιδιαίτερα όσο αφορά το δείπνο. Όταν το σώμα συνηθίζει να τρώει περίπου την ίδια ώρα, η απελευθέρωση των πεπτικών ορμονών γίνεται πιο αυτοματοποιημένη, γεγονός που οδηγεί σε ευκολότερη πέψη. Από την άλλη μεριά όταν το σώμα δεν ξέρει πότε πρέπει να περιμένει την ώρα του φαγητού, οι ορμόνες του στρες μπορεί να είναι υψηλές, ειδικά εάν έχετε πολλές ώρες να φάτε, και αυτό επηρεάζει αρνητικά την πέψη. 

Πέρα όμως από το παραπάνω, υπάρχουν μερικές συνήθειες που αξίζει να δοκιμάσετε πριν κοιμηθείτε, για να βοηθήσετε την πέψη τη νύχτα. 

Δοκιμάστε να πιείτε τζίντζερ

Το τζίντζερ έχει μια ηρεμιστική επίδραση στην πεπτική οδό, αλλά και τα υπόλοιπα ζεστά ροφήματα μπορεί επίσης να είναι καταπραϋντικά. Συγκεκριμένα, η ρίζα του τζίντνζερ είναι γνωστό ότι ανακουφίζει από το φούσκωμα και προωθεί την κινητικότητα του εντέρου. Φτιάξτε λίγο τσάι τζίντζερ πριν πέσετε στο κρεβάτι, για να χαλαρώσετε και να διευκολύνετε την πέψη. 

 Δοκιμάστε τη γιόγκα

Παρόλο που ίσως γνωρίζετε ήδη ότι η γιόγκα οφελεί την πέψη, έστω και πέντε λεπτά εάν κάνετε πριν κοιμηθείτε, μπορεί να βελτιώσετε την υγεία του εντέρου και να σας πάρει μετά πιο γρήγορα ο ύπνος. Απλά κάντε απαλή γιόγκα με χαμηλές εντάσεις, καθώς μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση της ροής του αίματος στον πυρήνα σας, κάτι που μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο εάν αντιμετωπίζετε φούσκωμα και δυσκοιλιότητα.

Δώστε στο μυαλό σας τον καθορισμένο χρόνο χαλάρωσης

Πολλοί άνθρωποι κοιμούνται έχοντας άγχος και λόγω της σύνδεσης εντέρου-εγκεφάλου, το στρες επηρεάζει το πεπτικό σας συστήματα και το αντίστροφο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα, διάρροια ή στομαχικές διαταραχές, ανάλογα με το άτομο. Κάνοντας πέντε έως 10 λεπτά διαλογισμού ή μια άλλη χαλαρωτική δραστηριότητα πριν από τον ύπνο, θα δώσετε στον εγκέφαλό σας την ευκαιρία να χαλαρώσει και να απαλλαγεί από το άγχος, πριν πέσετε για ύπνο. Αυτό θα έχει μεγάλα οφέλη και για την πεπτική σας υγεία.

Φάτε μερικά δαμάσκηνα

Τα δαμάσκηνα ή τα αποξηραμένα δαμάσκηνα περιέχουν μαγνήσιο, ασβέστιο και βιταμίνη Β6 που βοηθούν στην παραγωγή μελατονίνης, μιας ορμόνης που μας κάνει να νυστάζουμε. Εάν τρώτε δύο ή τρεις περίπου ώρες πριν τον ύπνο, σας επιτρέπει να τα χωνέψετε, αλλά και να λάβετε όλα τα οφέλη. Επιπλέον, το να τρώτε δαμάσκηνα σε τακτική βάση είναι καλό για το γαστρεντερικό σας σύστημα, καθώς είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.